Klapsy i lania w wychowaniu
Back to Inne#201 balteam
Takim samym sposobem mogę argumentować, że czasami mogę bić żonę, bo nie rozumie co ma robić, każdego żona jest inna itd.
Nie wiem denis co ci mam specjalnie odpowiedzieć pozatym, że rodzice sobie dają te klapsy i dają, a wcale dzieci nie są bardziej ogarnięte z moich obserwacji. No, ale mogę ci sięgnąć potem gdzieś do badań jak to wygląda.
Jeśli rodzic mało czasu poświęca dziecku, to prościej dać klapsda, zwłaszcza, że to czasami działa natychmiastowo, ale jak mówiłem, znam osobiście dzieci wychowywane bez klapsów i nie są gorszeod dzieci wychowywane z klapsami.
#202 denis333
Dlatego ja twierdzę, że każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie.
A ja znam takich, do których sam się zaliczam, gdzie klaps właśnie zawsze był tym bodźcem dającym sygnał: ej. Człowieku: Przegiąłeś. Ogarnij się.
Co do bicia kobiet: Żonę mogę w każdej chwili wywalić z domu.
Dziecka porzucić się nie da.
Masz coś jeszcze mądrego do powiedzenia?
#203 tomecki
To jeszcze wartoby udowodnić, że faktycznie są sytuacje, w których nic nie pomaga. Innymi słowy wykazać, że wszystko, co się dało zostało zrobione, a to chyba również nie jest możliwe. Czemu? ano temu, że wg. antyklapsowców zawsze znajdzie się metoda, a jeśli są taakie duże problemy oznacza to tylko tyle, że od początku ktoś coś źle robił, a dokładniej źle robili rodzice. Co robili źle, nie mnie wiedzieć zapewne dlatego, że problemów może być milion. Ciekawe może być też to, że o ile dobrze pamiętam wszyscy, którzy rodzicami są, w tym wątku stojuą po jednej stronie wspomnianej barykady.
#204 balteam
Tak Denis, na przykład to, że nawet jak byśżony wywalić z domu nie mógł, to nie znaczy, że byś mógł ją bić.
Jak byś cofnął się 200 lat temu i bym wtedy ci napisał, że niewolnictwo powinno być zakazane, też byś napisał, że każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie.
Z resztą dziecko możesz oddać jeśli nie umiesz go wychować, więc jeśli klapsy nie są skuteczne, to jest to taki sam argument jak z biciem hipotetycznej żony.
No, ale powstrzymuję się od pisania, puki nie znajdę jakichś ciekawych badań, pokazujących coś więcej, na ile te klapsy są skuteczne, na ile nie itd.
#205 denis333
No dobra. To wyjaśnij mi, dlaczego pokolenie urodzone w połowie Xx wieku było bardziej ułożone nawet jako młodzi kludzie niż to, które żyje obecnie? Bez badań można zauważyć, że dawniejsze metody wychowawcze przynosiły po prostu skutek.
A to, że ludzie nie potrafią rozgraniczyć klapsów od bicia to już jest inny problem.
#206 Zuzler
Na swoim przykładzie osobistym mogę powiedzieć, że owszem, były sytuacje, gdzie ze dwa szybkie zalatwiłyby sprawę na zawsze. Wręcz czekałam na to, że ktoś mi wreszcie trzaśnie, a to sie nie działo, co sprawiało, że autorytet dorosłego upadał. Bywały z drugiej strony momenty, w których to, że dostałam było najgorszą krzywdą i zgwałceniem moich praw, prywatności itp. i spowodowało to tylko bezsilny bunt. Zatem, proszę państwa, wszystko zależy od sytuacji. Kropeczka.
#207 balteam
Przyczyn może być od holery, zaczynając od tego, że sporo więcej teraz siedzimy przy kompach i w telefonach, rodzice dużo bardziej wyręczają teraz swoje dzieci niż te 30 lat temu, jak po prostu nie mogli ich rodzice tego robić, bo byli biedniejsi itd.
Teraz dużo więcej osób mieszka do 30 roku z rodzicami i mało się dokłada do mieszkania, albo w ogóle i oszczędza na swoje konto. A z resztą akurat jak my dorastaliśmy to większość klapsy dostawała, więc to my jesteśmy te pokolenie do 30 roku albo i kawałek po trzydziestce.
Dopieroteraz zaczyna więcej osób stosować 0 klapsó albo prawie 0. Zrzucanie na brak klapsów tego, że dzieci są niewychowane, jest jakimś mocnym nieporozumieniem.
Z szzybkiego przeczytania, większośćbadań pokazuje, że dzieci, któe dostają klapsy wcale nie wychodzą na tym lepiej niż dzieci, które ich nie dostają, jak ktoś ma badania pokazujące skuteczność klapsów, niech wrzuca.
#208 denis333
Badania sradania. Zobacz co się dzieje na ulicy, w autobusach, etc.
A wszędzie się tą lewacką ideologię wciska :/
#209 balteam
I co się dzieje na ulicy? Przestempczość wzrasta? Kiedyś było mniej wojen jak klapsy były wszędzie stosowane czy co?
Po drugie ile z tych dzieci, które tak obserwujesz na ulicy nie dostaje klapsów, ile dzieci, które się do dupy zachowują jednak dostają klapsy?
#210 Lowca_Androidow
Tym barziej, że tutaj w tym wątku jak i czytając wypowiedzi psychologów każdy pisze o wychowywaniu poprzez klapsy, nie, to nie jest wychowywanie poprzez klapsy, bo takie wychowywanie to klaps za każde przewinienie, a tutaj mowa o klapsach sporadycznych kiedy inne metody zawodzą
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#211 Kat
No jeśli jesteś w stanie stwierdzić, że ten źle zachowujący się na ulicy dzieciak nie dostaje klapsów, to gratuluję, bo ja takich zdolności nie posiadam. :)
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#212 piter9521
Ja uważam, że klapsy to złe rozwiązanie, bo dziecko czuję się upokorzone i raczej do rodzica nie przyjdzie z problemami. A po za tym pokazuję, że rodzic nie radzi sobie ze swoimi emocjami.
#213 Lowca_Androidow
A kary typu zakazy są dobre? To jest znęcanie się psychiczne, czy ktoś przeprowadzał badania jak takie zakazy wpływają na psychikę dziecka? Jakoś takich wyników nie odnajduję w sieci, wszędzie się tylko pisze o negatywnym wpływie klapsów, a moim zdaniem są mniej szkodliwe niż psychiczne znęcanie się nad dzieckiem, a za takie można przyjąć właśnie zakazy, stawianie w kącie, zmuszanie do wykonywania jakichś czynności.
Jeśli już tak krytykuje się negatywny wpływ klapsów, podkreślam klapsów, nie bicia, to należy również postawić i diagnozę negatywnego wpływu pozostałych kar psychicznych.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#214 Monia01
Dla mnie to jest dość logiczne: czasami mam ochotę przylać dorosłym, częściej niż dzieciom, bo tacy niewychowani, ale tego nie robię, więc tak samo nie uderzę dziecka
🇺🇦 🇵🇱
#215 balteam
Są badania dotyczące karania i nagradzania i ich skuteczności.
No, ale skoro wyniki badań nie przekonują cie do nie dawania klapsów, to może codzienne dawanie klapsów też jest ok, skoro też konkretnie badań nie ma na ten temat, że szkodzą akurat klapsy codzienne, no i może są dzieci, które muszą cały czas dostawać klapsy, więc w ogóle jakiegokolwiek bicia można w ten sposób nie zakazywać.
Tak czy tak, abstrachując od tego czy badania potwierdzają szkodliwość klapsów czy nie, chociaż potwierdzają, to i bez klapsów można dziecko normalnie wychować, więc bez sensu je dawać.
#216 tomecki
Jeśli badania masz niżej pasa to chyba nie mamy o czym rozmawiać, bo zasadniczo to, co wiemy o świeci to głównie dzięki właśnie badaniom różnym, a to, co się nam wydaje, bo sobie hehe poobserwowaliśmy kilka czy tam kilkanaście osób na krzyż to sorry, ale można sobie wsadzić... no... niżej pasa właśnie. Tak w ogóle przez te kilkadziesiąt lat zmieniło się jakby trochę więcej niż metody wychowawcze.
#217 Lowca_Androidow
Nie mówimy o skuteczności, a o działaniu na psychikę, zakazywanie czegokolwiek lub zmuszanie do wykonywanie jakiejś pracy w ramach kary czy nawet postawienie w kącie to jest znęcanie się psychiczne, to rónież jest pokazywanie wyższości, naszej siły i czym to sięróżni od klapsa, podkreślam, nie bicia.
Zmiany w psychice mogą być znacznie większe, o tym nie piszą, a również mają ogromy wpływ na dziecko, które musi wbrew własnej woli wykonywać czynności do których jest zmuszane lub odbiera mu się coś co sprawia mu przyjemność, jego zabawki, dostęp do bajek.
Może zanim będiecie powielać brednie, tak, bo dla mnie to brednie, a są one powielane bo taki jest trend, nie badania są istotne, a fakty, bo wystarczy spojrzeć na młodzież wychowywaną dawniej gdzie klaps nie był niczym złym, a na młodzież dzisiejszą wychowywaną bezstresowo o czym było tu już kilkukrotnie wspominane.
#218 tomecki
Nie badania są istotne to niby jak chcesz fakty badać? Ile dzieci sam poznasz? dobrze poznasz? to, co widać na ulicy to przecież jakiś tam drobny wycinek rzeczywistości. Jeden ham spokojnie zepsuje kulturalną zabawę, ale jeden kulturalny człowiek nie poprawi za Chiny ludowe zabawy hamów. Chodzi mi o to, że zapamiętujemy głównie to, co jakoś tam się wybija, najczęściej negatywnie na ulicy. Codziennie mija nas setki osób, dzieci, młodzieży, która idzie sobie w swoich sprawach gdzieś tam. Jeśli jednak chociażby raz dziennie wśród tych setek dzieci zdarzy się jedno, które płacze, wyrywa się, wrzeszczy i kopie wszystkich wokół to zostanie zapamiętane. Po kilku takich latach można sobie rzeczzywiście wyrobić obraz młodzieży rujnującej wszystko, co zobaczy zwłaszcza czytając rewelacje w rodzaju kosza na śmieci na głowie nauczyciela, patostreamerów, kompilacje jaj na lekcjach online itd. Tak swoją drogą jakiś czas temu szukałem sobie takich różnych kompilacji i ciekawostką jest to, że tych filmików jest na prawdę sporo, ale jakoś dziwnie prawie wszystkie zawierają te same kilkanaście sytuacji.
Na koniec warto pamiętać, że również za naszego dzieciństwa i dzieciństwa naszych rodziców również mówiło się, że "panie, tyro to ta młodzież wogle nie wyhowona" i zawsze znajdzie się powód: brak klapsów, za dużo słodyczy, telefony, telewizja, mieszkania w wielkiej płycie no i oczywiście wykształcenie.
#219 Lowca_Androidow
Zastanawiający jest fakt, że kiedyś również robili badania i nie stwierdzili tak jednoznacznie jak aktualnie, że klapsy są szkodliwe, czyżby się zmieniły wytyczne?
I dlaczego nie ma żadnych wyników badań mówiących o szkodliwości zmuszania dziei do wykonywania niechcianych prac, jaki wpływ ma stanie w kącie, do tego przecież również są zmuszane, ni robią tego z własnej nieprzymuszonej woli, jaki wpływ na umysł dziecka ma zakaz oglądania bajek czy brak dostępu do jego ulubionych zabawek?
To jak pisałem jest również demonstacja siły rodzica, dziecko nie może się ty samym odwdzięczyć i na pewno nie myśli w kategoriach, ok, zrobiłem coś złego i dlatego mine to spotyka, również się w nim odzywa bunt, niechęć w takim momencie do rodzica, a im starsy tym barziej mu się to nie podoba, to oczywiste, ale wówczas ma już świadomość i potrafi wyłowić, że rodzic ma siłę więc może stawiać warunki.
Dlaczego tak tu się przeciwnicy klapsó upierają jedynie przy dwukierunkowym działaniu, czarne i białe?
Nie dopuszczają do siebie możliwości trudnego dziecka do którego nic nie dociera?
Ja dopuszczam wychowanie bez klapsów, nigdzie nie napisałem, że nie jest to możliwe, a antyklapsowcy nie dopuszczają możliwości trudnego dziecka.
Efekty takiego myślenia widać na ulicach.
#220 balteam
Tak, bardzo widać, zwłaszcza, że część z tych dzieci klapsy dostaje.