Przepisy kulinarne

Szukam przepisu na grzyby czy sami gotowaliście kiedyś

Started by iwkan 18 posts last post 2 days ago

Cześć. Szukam jakiegoś w miarę prostego przepisu na grzyby ewentualnie jakiegoś dania z grzybami. Chodzi mi o taki przepis, żeby po niewidomemu można było łatwo zrobić. Ciekawe chętnie wypróbuję, bo uwielbiam grzyby.
Слава Україні! Sława Ukraini!

Gotowałam, choć raczej rzadko to robię, ale osobiście obgotowałabym grzyby przez jakieś 10 minut, a później wrzuciłabym na patelnię i podsmażyła na maśle z odrobiną cebulki. To, jeśli o świeże chodzi. Natomiast, gdybym zabrała się za suszone, to najpierw namoczyłabym je w wodzie, a później postąpiłabym analogicznie jak wyżej, jedynie obgotowywanie bym już pominęła. Problem z grzybami jest taki, że skubane mocno tracą na objętości w trakcie obróbki termicznej. Niby wstawiasz całą patelnię, a finalnie zostaje ci ledwie garstka.
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("

Ale że grzyby leśne czy pieczarki też?

no właśnie to wszystko zależy od grzyba bo pieczkarki to tylko umyć i tyle na patelnie czy do gotowania a leśne grzyby to grzyb grzybowi nie równy w obrubce termicznej

Tylko leśne, choć gdy to są kurki, to podobno, ale podkreślam, podobno nie trzeba.
-- (Zuzler):
Ale że grzyby leśne czy pieczarki też?
--
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.

#6 Edited

Nie, ja się pytam Iwkan, o które jej chodziło, bo jeśli o pieczarki, to wiem jak zrobić prosty i zadżebisty sos. Z leśnych też by pewnie wyszedł, ale nie próbowałam.

Chodziło mi raczej o grzyby leśne. Bo pieczarki to są proste. Suszone to wiem, że trzeba namoczyć. Tylko nie gotowałam ich nigdy, dlatego pytam, a jeszcze jakby mi ktoś podrzucił jakiś przepis na proste danie z grzybami, to byłabym wdzięczna.

I Zuzler, jeśli, jak mówisz masz fajny przepis na sos z pieczarek, to poproszę również.

Proste danie? Gotujesz kartofle, grzyby podsmażasz z cebulką j.w., do tego dodajesz śmietanki i chwilę wszystko razem gotujesz (tylko pilnuj, żeby Ci się śmietanka nie zważyła, trzeba rozrobić) i tyle.
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Kartofle oczywiście tłuczone. :)

Mój sos jest podobny, ale trochę inaczej się za niego zabieramy.
Na początek same pokruszone/pocięte pieczarki dajemy do garnka. Żadnego tłuszczu, żadnej wody - nic. One sobie same ładnie odparują, nie potrzebują przez kilka minut żadnej podkładki. Czekamy te parę minut właśnie, czyli tyle, żeby mniej więcej równomiernie wszystkie się nieco skurczyły i dodajemy tłuszcz (fajnie masło lub nawet smalec, olej troszkę mniej smacznie wyjdzie), sól, pieprz i cebulę. Jak cebula będzie już podsmażona, taka zmięknięta, zalewamy to wodą i przykrywamy - niech się dusi. Jak się ładnie podusi przynajmniej kilkanaście minut, zagęszczamy sos i dodajemy słodkiej śmietany. I nie żałujemy, spokojnie można dać całe opakowanie. Jeszcze chwilę można pogotować i smacznego, najlepiej z tłuczonymi ziemniakami. Drugi wariant to dolanie tej śmietanki gdy sos się wciąż dusi, żeby to się jeszcze fajniej wymieszało smakami. A więc mój przepis jest prawie jak ten Julity.
Tylko nie wiem, o co Wam wszystkim chodzi z tym ważeniem się śmietany. Gdy używam słodkiej, nigdy w życiu nic mi się nie zważa.

Dzięki. Napewno je wypróbuje, bo grzyby lubię. A co do sosu pieczarkowego to też pewnie fajny by był z kopytkami lub klopsikami.

#13 Edited

Z kopytkami tak. Z pyzami poznańskimi, na milion procent tak. A klopsiki to nie wiem, do sosu w takiej akurat formie bym ich chyba nie pchała.

Wydaje mi się, że śmietany homogenizowane, UHT, nie ważą się. Te świeże tak.

No i do żurku grzyby można dodać, do gulaszu...

Flaczki z boczniaków. Przepisów w sieci w bród. Bulion może być z kostki. Zagęścić można polentą lub kus kusem zamiast zasmażki.

Słodka śmietana się nie zważy, ale już ta kwaśna - owszem, często nawet się jej to zdarza, ale można tego uniknąć, wystarczy ją zahartować np. odrobiną sosu, czy zupy.
-- (Zuzler):
Mój sos jest podobny, ale trochę inaczej się za niego zabieramy.
Na początek same pokruszone/pocięte pieczarki dajemy do garnka. Żadnego tłuszczu, żadnej wody - nic. One sobie same ładnie odparują, nie potrzebują przez kilka minut żadnej podkładki. Czekamy te parę minut właśnie, czyli tyle, żeby mniej więcej równomiernie wszystkie się nieco skurczyły i dodajemy tłuszcz (fajnie masło lub nawet smalec, olej troszkę mniej smacznie wyjdzie), sól, pieprz i cebulę. Jak cebula będzie już podsmażona, taka zmięknięta, zalewamy to wodą i przykrywamy - niech się dusi. Jak się ładnie podusi przynajmniej kilkanaście minut, zagęszczamy sos i dodajemy słodkiej śmietany. I nie żałujemy, spokojnie można dać całe opakowanie. Jeszcze chwilę można pogotować i smacznego, najlepiej z tłuczonymi ziemniakami. Drugi wariant to dolanie tej śmietanki gdy sos się wciąż dusi, żeby to się jeszcze fajniej wymieszało smakami. A więc mój przepis jest prawie jak ten Julity.
Tylko nie wiem, o co Wam wszystkim chodzi z tym ważeniem się śmietany. Gdy używam słodkiej, nigdy w życiu nic mi się nie zważa.
--
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.

dzięki wielkie. Zaciekawiły mnie te flaczki z boczniaków, choć za kolendrą nie przepadam.