Nowości

TS4 access - Mod dostępnościowy do the sims 4.

Started by Adasadula 35 posts last post 11 hours ago Page 1 of 2

mod ma kilka niedociągnięć.
Np kreator tworzenia sima na poziomie historii tutorialowejm bo takim go widziałem wygląda trochę dziwacznie i niedokońca da się wszystko wybrać.
Na przykład nie mogę wybrać co sim lubi a czego nie mogę w to a i owszem kliknąć ale to wszystko, nie mogę wybrać czy lubię czy nie lubię.
W samej grze po spędzeniu około dwóch godzin mogę stwierdzić że grać się da.
Nawet doprowadziłem mego sima do ślubu, choć kobieta z którą się związałem była porywcza a mój sim to dziwak , który gada sam do siebie i ryczy z byle powodu xd.
Podobno meblować dom się da, ja wybrałem umeblowany wiec nie sprawdzałem.
Modd posiada skaner, który pokazuje nam obiekty rozdzielone na kilka kategorii i podkategorii po których strzałkami się poruszamy jak po drzewie, a kliknięcie entera na jakieś rzeczy powoduje pokazanie meni interakcji.
Np jeśli wybierzemy sobie prysznic to mod przeczyta nam weź prysznic.
I jesli w to klikniemy to mod oznajmia co sim robi i czy aby nas posłuchał.
Same statystyki sima możemy wywołać z takiego meni z pod skrótu alt h,.
Wtedy gra się pałzuje, a my możemy poznać sima potrzeby, jego aspiracje, umiętności i tak dalej.
Ekran podróży też jest dostępnu i nie miałem problemu ze zwiedzaniem innych parceli.
Napewno mod nie wspiera poprawnie meni opcji więc aby ustawić sobie choaciażby głośność różnych rzeczy to musimy edytować plik settings.ini .
Galeria też nie jest w pełni wspierana, można ją jakoś tam przeglądać, ale już z pobraniem z nijej czegoś to miałem problem.
Galeria to taki zbiór rzeczy do gry robionych przez społecznośc.

Co do dodatków to raczej powinny być dostępne, bo zawierają tylko dodatkową zawartość.
Z tego co wiem to pan oriol gomez robi swoją alternatywną wersję tego moda więcc może ta jego będzie lepsza.
Ten pan espania oriol robi też mody do simsów jedynki i dwóji, a to już dla mnie jest totalny benger, bo dla mnie pierwsze simsy jedynka to było moje dzieciństwo, i te efekty z jedynki i zachowanie simów dla mnie jest poprostu najlepsze tam.
Ale narazie mamy tego moda i z racji, że podstawka jest totalnie za free to nie pozostaje mi nic innego jak testować.
Ja mogę powiedzieć, że po mimo niedoróbek, które wiem że będą poprawiane to można się świetnie bawić, ja wczoraj naprawdę spędziłem miło czas grając w to, nawet nie wiedziałem, że może mi się to aż tak spodobać.

O, fajnie widzieć feedback. Ja muszę się dłużej pobawić tym, bo zupełnie nie miałem czasu, ja czasem trochu nie ogarniam co i jak się tam dzieje, ale jest to ogólnie bardzo ciekawy pomysł na moda. Czasem też działy się tam rzeczy ni z gruchy, np. wybrałem prysznic a mój sim poszedł przewracać jakieś naleśniki XD, dosłownie, miałem komunikat że bardzo mu się to spodobało i czy chcę by w przyszłości rozwijał się w tej dziedzinie (W sęsie chyba chodziło ogólnie o kuchnię).

#4 1 like

no bo może nie miał potrzeby prysznicowania się albo była wczesna godzina jeżeli miał głód na jakieś 30 procent to nic dziwnego że wolal naleśniki od prysznica

A ja tam w ogule nie potrafię skończyć tego pierwszego kreatora o tworzeniu sima, też mam problem z tym co lubię a co nie.
Tralalalalaaaaaaaaaaaaaa!

WIecie co, to co nie jest dostępne to można poprosić codexa, żeby nam przeszedł kreator i pytał nas o naszego sima, oon nam to ustawi także wiecie.

Jest możliwe ;), zwyczajnie było już późno więc stwierdziłem, że to odpowiednia pora, ale nwm. Poza tym mi komunikaty o tym, co Sim robi działają jak chcą niestety, raz się pojawiają, raz nie.
-- (mojsior):
no bo może nie miał potrzeby prysznicowania się albo była wczesna godzina jeżeli miał głód na jakieś 30 procent to nic dziwnego że wolal naleśniki od prysznica

--

To nie jest kwestia moda. To jest kwestia nieogarnięcia simów. Normalni simtuberzy też się irytują na to, że każą simowi robić jedno, a on, randomowo, robi zupełnie coś innego.
-- (Adasadula):
O, fajnie widzieć feedback. Ja muszę się dłużej pobawić tym, bo zupełnie nie miałem czasu, ja czasem trochu nie ogarniam co i jak się tam dzieje, ale jest to ogólnie bardzo ciekawy pomysł na moda. Czasem też działy się tam rzeczy ni z gruchy, np. wybrałem prysznic a mój sim poszedł przewracać jakieś naleśniki XD, dosłownie, miałem komunikat że bardzo mu się to spodobało i czy chcę by w przyszłości rozwijał się w tej dziedzinie (W sęsie chyba chodziło ogólnie o kuchnię).
--
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

No faktycznie, coś w tym jest ale też potrzeby swoje robią, jeżeli sim będzie bardzo głodny to co bym mu nie kazał, ten poleci do lodówki.
No i apropo modów to ten człowiek co pracuje nad modem do czwórki robi moda do trujki, ta już darmowa nie jest.
Jak coś to w folderze z modem jest plik cheats.txt, gdzie są różne fajne kody, np na ogromną ilość kasy, czy inne tego typu.
Ja to pamiętam cheaty do jedynki, bo z siostrą to się w to grało zamiast lekcje odrabiać.
Na przykład rosebut, to kod był na kasę, kalista to był do dwójki o ile dobrze kojarzę, jeszcze był motherlode na coś.
Do czwórki nie znam.
Ciekawe czy w czwórce się wykrzykniki po wpisaniu kodu robi jak w jedynce.
Bo tam im więcej się wykrzykników natrzaskało, tym więcej kasy było, ja to byłem tym, co trzymał enter, żeby nabijać.
To taki mały offtop.

ALe zaraz, zaraz, jak to z tym skanerem, ja mam kurde, wszystkie kategorie oprucz tych odpowiedzialnych za hałupę, bardziej tryb budowania i inne takie.

jeszcze apropo pobierania samej gry, to polecam pobrać ją poprzez platformę steam, gdyż platforma od electronic arts co się chyba nazywa jeszcze origin może być niedostępna dla nas.
Kiedy pobierzemy grę i tak musimy ją połączyć z kontem electronic arts.
Po uruchomieniu gry poraz pierwszy zainstaluję się nam program ea app launcher, co potrwa dość szybko.
Po instalacji otworzy nam się tenże ea app launcher, ale będzie dostępny bo to jest strona.
Musimy założyć tam konto.
Nie mam pojęcia jak tam wygląda sprawa z captchą, bo ja już konto posiadałem gdyż siostrze kupowałem na nim the sims 3 i need for speed.
^Wrazie czego, gdyby był problem można próbować się rejestrować poprzez apkę origin jeśli taka dostępna będzie na przykład na telefonie.
Gdy już konto mamy to musimy je połączyć z kontem steam, co już jest bardzo łatwe i nawet nie powinno nas o żadne dane do konta steam pytać jeśli uruchamiamy to właśnie przez tą platformę.
Gdy już to się zrobi, okienko ea launchera powinno zniknąći gra powinna się uruchamiać.
Należy ją zamknąć
Następnie do folderu c users nazwaużytkownika documents electronic arts the sims 4 mods," wrzucamy rozpakowany folder z modem.
Ze strony gdzie jest mod oprócz moda trzeba pobrać speech package i helper.
rozpakowany folder speechpackage wrzucamy do katalogu z modem więc ścieżka powinna wyglądać tak
C3/users/nazwaużytkownika/documents/electronicarts/the sims 4/mods/ts4access/speechpackage.
Jeśli tego nie wgramy to mod odezwie się do nas głosem sapi, niestety głosem microsoft zirra.
Teoretycznie możemy sobie w opcjach moda ustawić syntezator polski, ale życzę powodzenia w jego ustawianiu angielskim głosem.
Ten speech package jest po to, żeby mod mówił do nas poprzez nasz czytnik ekranu.
Niestety curse forge z tego co wiem nie zezwala na dystrybucję bibliotek otwarto źródłowych, dlatego paczka jest osobno.
Następnie wypakowujemy helper, możemy to wypakować gdzie nam się podoba.
Otwieramy helper.exe zanim uruchomimy grę.
W helper exe klikamy enable mods and scripts.
Po tym Jeśli zobaczymy komunikat all scripts has been enabled you can run the game.
Nie pozostaje nam nic innego jak zrobić to co nam komunikat sugeruje, uruchomić grę w normalny sposób.
Gdyby tak się nie stało, to musimy helperowi wskazać, gdzie gra jest zainstalowana.
Nie należy zamykać tego helpera, on musi być uruchamiany.
Niestety ten krok z helperem z tego co wiem trzeba powtarzać przed każdym uruchomieniem gry.
Gdy już gra się uruchomi mod powinien przywitać nas komunikatem z gry o tym, że maxis nie ponosi odpowiedzialności za modyfikacje gry, że mody uruchamiamy na własne ryzyko.
Jest w tym okienku takie coś do zaznaczenia niepokazuj tego więcej, ale niestety bez ocr nie udało mi się na to najechać.
Więc możemy kliknąć ok, żeby to zamknąć i wrócić do meni, ale musimy się liczyć z tym, że po każdym uruchomieniu gry taki komunikat będzie trzeba zamykać.
Potem już jest wszystko stadardowo.
Strzałki chodzą po meni, alt h jest tym co nam jest potrzebne żeby grać oraz poznać skróty klawiszowe.

#12 1 like

EA już dawno nie bazuje na Originie, z 5 lat będzie. Teraz jest to EA App.

Motherlode to chyba był dla kasy do trujki. Siostra grała to wiem
Boże, błogosław obsługę
klienta.

@ Mojsior Jak coś, to rejestracja jest całkowicie dostępna. @Zegarmistrz Polecam przeczytać readme, to o czym mówisz to raczej nie jest skaner, tylko główny panel gry, tam masz tryb budowania i inne takie. @julitka możliwe, wgl nie siedzę w tematyce simów, zawsze wydawało mnie się, że to coś na zasadzie god mode, tj to co im każesz oni robią ;).

@Adasadula o nie nie nie. Każda część ma swoją filozofię dot. autonomii. W Simsach 2, czy 3, jak im kazałeś coś robić, to robili to albo do śmierci, albo do skrajnego głodu/wyczerpania. W Simsach 4 to są niezależne jednostki. :D

A, To mi bardziej został w pamięci ts2 gdzie tak właśnie było.

A ja mam pytanko, czy tu się jakoś da dostać do tablicy powiadomień i je odczytać i na nie zareagować?

Ja mam inne pytanie: Czy też nie jesteście w stanie kasować simowi czynności z kolejki?

ja nawet nie wiem o co chodzi z tą kolejką ja poprostu mu na bierząco daje co ma robić

Chodzi,że wydajesz polecenia, a sim je wykonuję w kolejności, w której im je wydałeś, możesz więc kazać mu np. najpierw iść coś zjeść, potem wziąć prysznic, a potem iść spać i wykona to w tej kolejności, ale też za dużo im załadowac nie można, bo ta kolejka się co jakiś czas resetuje.