Advanced Braille Keyboard - pierwsze kroki
Back to android#141 DJGraco
Hej,
testuję sobie abk od nie dawna.
Włączyłęm sobie coś dziwnego i nie wiem, nie mogę znaleźć co.
Od razu piszeę, nie jest to tryb jednoręczny.
Problem się objawia tak, że wpisuję coś tam sobie na klawie dajmy na to literę B. Wszystko jest OK i wpisuje mi się litera B. Kiedy jednak chcę wpisać literę więcej niż dwupunktową zaczynają sie schody. Naciskam L na wirtualnej klawiaturze, puszczam. Nic się nie dzeje. No dobra, naciskam po tym jakiś losowy inny punkt a tu widzę mi się coś wpisuje. I doszedłem metodą prób i błędów do takiego wniosku, że łączyło mi się coś takiego, że jak wpszę np 3 punkty po lewej stronie sześciopunktu to mi się dana litera nie wpiszę do puki nie potwierdzę tego jednym punktem po tej samej po przeciwnej stronie. Przykład? Wpisuję L. Nic się nie dzieje. Nacisnę po prawej stronie piąty punkt i mi się wpisuje R.
W sumie nie miałem ochoy się pierdzielić i przywróciłem do ustawień fabrycznych i trudno, że będę ustawiać od nowa, ale i tak nie miałem skonfigurowanego jeszcze tego abk. Zastanawia mnie jedynie co ja do jasnej ciasnej mogłem włączyć.
#142 djdenismusic
U mnie takie coś samo się robiło aż do przywracałem co jakiś czas abk do ustwień fabrycznych, a w ostateczności zrezygnowałem z połączenia csr+abk na rzecz talkbacka i jego klawiatury.
Może i wolniej, ale przynajmniej stabilnie mi to wszystko działa.
#143 DJGraco
Tylko klawy talkback niestety nie da sięużywac bez włączonego talkbacka.
No nic może ktoś tu będzie wiedzieć jaka opcja za to odpowiada. Ja przejrzałem sobie gesty, ale znaleść nie mogłem.
#144 djdenismusic
Dlatego mimo wszystko warto preprosić się z talkbackiem.
Inna sprawa, że klawiatura tb ma bardziej pomyślane gesty do wszystkiego niż abk. Nie da się prktycznie omyłkowo niczego przestawić, typu notoryczne przełączanie trybłw akcji/pisania na abk, bo jakiś debil wymyślił sobie przesówanie pkt poniżej 4 na dodatkowe funkcje. bez sensu.
#145 balteam
da się te gesty pozmieniać w ABK, no ale mogli to lepiej rozwiązać.
#146 djdenismusic
Wszystko się da. Gdyby tylko jeszze nie trzeba było co kilka dni przywracać ustawień, to by było na prawdę dobrze.
#147 DJGraco
No właśnie bo nie wiemy co to powoduje to zachowanie co opisałem. Gdybyśmy wiedzeli to by było lepiej, bo możnaby było jakoś to rozwiązać np wywalić gest od tego czy coś. No, ale przeglądałem te gesty i nazwy poleceń mi nic nie mówiły a przynajmniej nie mogłem się domyślić co może powoować to zachowanie, które opisałem
#148 Monia01
A to nie jest problem tego, że trzy palce robią zrzut ekranu i trzeba to wyłączyć w ustawieniach telefonu?
🇺🇦 🇵🇱
#149 adelcia
no to podobno tak mieli czy mają xiaomiaky, ale teś poobno ci co mieli aktualizację nie dawno mówią że ten problem już zniknół, i że się już da normalnie pisać, więc nie wiem.
-- (Monia01):
A to nie jest problem tego, że trzy palce robią zrzut ekranu i trzeba to wyłączyć w ustawieniach telefonu?
--
#150 Numernabis
Ale klawiatura brajlowska wyłącza gesty telefonu
#151 DJGraco
Dobra, problen cgyba rozwiązany, było to coś nie tak w samym systemie. Ponieważ testowałem też sbk i naniej był ten sam problem. Odinstalowałem SBK i uruchomiłem po prostu ponownie telefon. Pomogło. Od razu mówię nie wiem czy SBK konfliktował, może zadziałało samo uruchomienie telefonu ponownie. Dodam, że nawet czyszczenie danych ABK i ponowne przeinstalowywanie nie rozwiązywało problemu
#152 DJGraco
Problem z tym że mi się nie chciało wpisywać l itd całkowicie rozwiązany. Musiałem wylączyć skróty do robienia zrzutów ekranu całkowitego i częściowego w samym systemie i teraz działa jak natura chciała.
Btw ciekwe rzeczy opowiadacie, bo jak ja chciałem zrobić backup ustawień tomi powiedziało gdzie ten plik zapisuje. Teraz wam nie podam dokładnej ścieżki, ale było to normalnie storage/emulated.
#153 adelcia
tak,te ustawienia są zapisywane do dokumentów, czy tam download nie pamiętamdo czegoś na d, ale jakbyś skasował dane abk, odpalił ją od nowa i chciał to zaimportować no to chyba się nie uda.
-- (DJGraco):
Problem z tym że mi się nie chciało wpisywać l itd całkowicie rozwiązany. Musiałem wylączyć skróty do robienia zrzutów ekranu całkowitego i częściowego w samym systemie i teraz działa jak natura chciała.
Btw ciekwe rzeczy opowiadacie, bo jak ja chciałem zrobić backup ustawień tomi powiedziało gdzie ten plik zapisuje. Teraz wam nie podam dokładnej ścieżki, ale było to normalnie storage/emulated.
--