EltenLink

Advanced Braille Keyboard - pierwsze kroki

Back to android

#121 Numernabis

Jaki jest skrót do zmiay echa klawiatury?
Nie mogę znaleźć w ustawieniach gestów, a przez przypadek sobie zmieniłem, wiem, że można w ustawieniach, ale gestem szybciej - tak na przyszłość.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2024-09-14 11:51

#122 Monia01

Przytrzymujesz punkt trzeci i punktem szóstym wgórę lub w dół zmieniasz na wyłączone, znaki, słowa i znaki i słowa

🇺🇦 🇵🇱
2024-09-15 17:59

#123 Numernabis

Dziękuję bardzo.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2024-09-15 18:20

#124 Julitka

Czy w trybie akcji da się skalibrować jakimś gestem klawiaturę? Punkty 1-2-3-4 przesunięte w dół niestety u mnie nie działają, wpisują P mimo wszystko.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2024-09-17 08:43

#125 balteam

jeśli to nie działa, to obstawiam, że nie, po prostu przejść na normalny i skalibruj, swoją drogą też tak macie, że często przesunięcie pierwszego pnpunktu w prawo lub drugiego, reaguje różnie? raz przesunie się pierwszy, raz drugi?

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2024-09-17 09:14

#126 guliwer

Oczywiście że się da skalibrować, takim samym gestem jak w trybie pisania. Czyli przytrzymując cztery palce, obojętne które.

-- (Julitka):
Czy w trybie akcji da się skalibrować jakimś gestem klawiaturę? Punkty 1-2-3-4 przesunięte w dół niestety u mnie nie działają, wpisują P mimo wszystko.

--

2024-09-17 10:11

#127 balteam

hm, a jest gdzieś spis komend do trybu akcji? spis tego co robią przesuwane punkty w ustawieniach znalazłem, ale o samym trybie akcji nigdze info nie widzę.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2024-09-17 10:22

#128 Numernabis

Ja mam inne pytanie, jest jakiś bug, albo gest, którego nie mogę wyłapać, że jak piszę to nagle ABK zaczyna czytać cały tekst i wówczas z dużą dozą prawdopodobieństwa kontynuując pisanie piszę od początku, to znaczy przed już napisanym tekstem i to co ma być na końcu jest na początku.
Jest to dość irytujące.

Niestety twórca w ogóle nie reaguje na zgłoszenia, pisałem między innymi o geście kalibracji, uważam, że to powinno być przytrzymanie sześciu punktów, bo takiej litery z sześciu punktów nie ma, a bywa chwila zamyślenia, króciótka chwila zawahania podczas pisania lietry czteropunktowej i włąza się kalibracja, to też irytujące.
Na samym początku właśnie było 6 punktów, potem zmienili na 4, a można by to zrobić jako opcje, ustawiamy sobie gest kalibracji i po krzyku.

2024-09-17 15:01

#129 balteam

też ten problem miałem, moim zdaniem klawiatura jakieś przesunięcie źle interpretuje, ypu przesuwasz palcem w prawo pierwszym, a łapie jako drugi.
pobaw się z czułością przesunięć i ich szerokością, gdzieś w ustawieniach to jest, chyba zaawansowane, ale najpierw wejdź w ustawienia

Edited 2024-09-17 19:17

#130 Julitka

Potwierdzam problem.
-- (Numernabis):
Ja mam inne pytanie, jest jakiś bug, albo gest, którego nie mogę wyłapać, że jak piszę to nagle ABK zaczyna czytać cały tekst i wówczas z dużą dozą prawdopodobieństwa kontynuując pisanie piszę od początku, to znaczy przed już napisanym tekstem i to co ma być na końcu jest na początku.
Jest to dość irytujące.

Niestety twórca w ogóle nie reaguje na zgłoszenia, pisałem między innymi o geście kalibracji, uważam, że to powinno być przytrzymanie sześciu punktów, bo takiej litery z sześciu punktów nie ma, a bywa chwila zamyślenia, króciótka chwila zawahania podczas pisania lietry czteropunktowej i włąza się kalibracja, to też irytujące.
Na samym początku właśnie było 6 punktów, potem zmienili na 4, a można by to zrobić jako opcje, ustawiamy sobie gest kalibracji i po krzyku.

--

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2024-09-19 19:56

#131 Julitka

Ja np. mam odwrotny problem z kalibracją - nie chce mi się włączać w ogóle.

2024-09-19 19:57

#132 balteam

no to z tym przenoszeniem się kursora podczas pisania to tylko ta klibracja czułości i przeciągnięć, po zmianach teraz w suie nie mam tego problemu. Ewentualnie może jak ktoś zmniejszył długość przytrzymania litery aby coś robiła, to ma jakiś problem, ale nie wiem.

2024-09-19 20:02

#133 Numernabis

No ja nic nie zmieniałem, zmieniłem teraz długość przeciągania, trochę mi to teraz psuje pisanie :), bywa, że zamiast spacji wpisuje i się apostrof, znowu musze się przestawić.

2024-09-19 20:34

#134 Numernabis

Julitko, a próbowałaś przytrzymać 4 palce i przeciągnąć?
Tak jest o ile się nie mylę w instrukcji.
U mnie kalibracja włącza się przy dość krótkim przytrzymaniu dowolnych czterech punktów, ale ja kiedy chcę faktycznie kalibrować to przytrzymuję punkty 1, 2, 4, 5.

2024-09-19 20:35

#135 Numernabis

Nie, nie tylko Ty, ja też nie ogarniam exportu i importu.
Exportując nie ma pytania gdzie zapisać, ani pod jaką nazwą, jesttylko pytanie czy zastąpić już istniejącą kopię ustawień.
Kiedy przywracamy/importujemy ustawienia to w ogóle jakaś masakra, przywracają się jakieś dziwne ustawienia, nawet nie są to chyba ustawienia domyślne.

Z resetowaniem do ustawień początkowych też nie jest najlepiej, np. nie resetuje ustawionych skrótów i zdaje się, że gesty również pozostają nietknięte.
-- (adelcia):
hejwam,
czy tylko ja nie rozumiem jak działa import ustawień abk albo to po prostu nie działa?

--

2024-10-01 17:45

#136 adelcia

export jeszcze się przynajmniej zapiszę ale importować to ehm
-- (Numernabis):
Nie, nie tylko Ty, ja też nie ogarniam exportu i importu.
Exportując nie ma pytania gdzie zapisać, ani pod jaką nazwą, jesttylko pytanie czy zastąpić już istniejącą kopię ustawień.
Kiedy przywracamy/importujemy ustawienia to w ogóle jakaś masakra, przywracają się jakieś dziwne ustawienia, nawet nie są to chyba ustawienia domyślne.

Z resetowaniem do ustawień początkowych też nie jest najlepiej, np. nie resetuje ustawionych skrótów i zdaje się, że gesty również pozostają nietknięte.
-- (adelcia):
hejwam,
czy tylko ja nie rozumiem jak działa import ustawień abk albo to po prostu nie działa?

--

--

2024-10-01 20:56

#137 Numernabis

No tak, zapisuje się, ale co z tego skoro import nie pobiera ostatnio zapisanego exportu.

2024-10-01 22:11

#138 adelcia

otóś to tym właśnie pisałamdokładnie.
-- (Numernabis):
No tak, zapisuje się, ale co z tego skoro import nie pobiera ostatnio zapisanego exportu.

--

2024-10-02 01:02

#139 adelcia

że już nie wspomnę o tym, że można sobie tam tworzić bardzo fajne skróty że np jak gdzieś napiszemy email to wypełnia nam odrazu nasz cały adres mailowy, albo jak wpisujemy gdzieś tel, no to wypełnia nam cały nasz numer telefonu.
zajebiste to jest, tylko że teś, możemy te skróty zapisać ale import chyba teś nie do końca działa.

2024-10-02 01:03

#140 Julitka

Tak, próbowałam.
-- (Numernabis):
Julitko, a próbowałaś przytrzymać 4 palce i przeciągnąć?
Tak jest o ile się nie mylę w instrukcji.
U mnie kalibracja włącza się przy dość krótkim przytrzymaniu dowolnych czterech punktów, ale ja kiedy chcę faktycznie kalibrować to przytrzymuję punkty 1, 2, 4, 5.

--

2024-10-07 17:34