Advanced Braille Keyboard - pierwsze kroki
Back to android#121 Numernabis
Jaki jest skrót do zmiay echa klawiatury?
Nie mogę znaleźć w ustawieniach gestów, a przez przypadek sobie zmieniłem, wiem, że można w ustawieniach, ale gestem szybciej - tak na przyszłość.
#122 Monia01
Przytrzymujesz punkt trzeci i punktem szóstym wgórę lub w dół zmieniasz na wyłączone, znaki, słowa i znaki i słowa
🇺🇦 🇵🇱
#123 Numernabis
Dziękuję bardzo.
#124 Julitka
Czy w trybie akcji da się skalibrować jakimś gestem klawiaturę? Punkty 1-2-3-4 przesunięte w dół niestety u mnie nie działają, wpisują P mimo wszystko.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#125 balteam
jeśli to nie działa, to obstawiam, że nie, po prostu przejść na normalny i skalibruj, swoją drogą też tak macie, że często przesunięcie pierwszego pnpunktu w prawo lub drugiego, reaguje różnie? raz przesunie się pierwszy, raz drugi?
#126 guliwer
Oczywiście że się da skalibrować, takim samym gestem jak w trybie pisania. Czyli przytrzymując cztery palce, obojętne które.
-- (Julitka):
Czy w trybie akcji da się skalibrować jakimś gestem klawiaturę? Punkty 1-2-3-4 przesunięte w dół niestety u mnie nie działają, wpisują P mimo wszystko.
--
#127 balteam
hm, a jest gdzieś spis komend do trybu akcji? spis tego co robią przesuwane punkty w ustawieniach znalazłem, ale o samym trybie akcji nigdze info nie widzę.
#128 Numernabis
Ja mam inne pytanie, jest jakiś bug, albo gest, którego nie mogę wyłapać, że jak piszę to nagle ABK zaczyna czytać cały tekst i wówczas z dużą dozą prawdopodobieństwa kontynuując pisanie piszę od początku, to znaczy przed już napisanym tekstem i to co ma być na końcu jest na początku.
Jest to dość irytujące.
Niestety twórca w ogóle nie reaguje na zgłoszenia, pisałem między innymi o geście kalibracji, uważam, że to powinno być przytrzymanie sześciu punktów, bo takiej litery z sześciu punktów nie ma, a bywa chwila zamyślenia, króciótka chwila zawahania podczas pisania lietry czteropunktowej i włąza się kalibracja, to też irytujące.
Na samym początku właśnie było 6 punktów, potem zmienili na 4, a można by to zrobić jako opcje, ustawiamy sobie gest kalibracji i po krzyku.
#129 balteam
też ten problem miałem, moim zdaniem klawiatura jakieś przesunięcie źle interpretuje, ypu przesuwasz palcem w prawo pierwszym, a łapie jako drugi.
pobaw się z czułością przesunięć i ich szerokością, gdzieś w ustawieniach to jest, chyba zaawansowane, ale najpierw wejdź w ustawienia
#130 Julitka
Potwierdzam problem.
-- (Numernabis):
Ja mam inne pytanie, jest jakiś bug, albo gest, którego nie mogę wyłapać, że jak piszę to nagle ABK zaczyna czytać cały tekst i wówczas z dużą dozą prawdopodobieństwa kontynuując pisanie piszę od początku, to znaczy przed już napisanym tekstem i to co ma być na końcu jest na początku.
Jest to dość irytujące.
Niestety twórca w ogóle nie reaguje na zgłoszenia, pisałem między innymi o geście kalibracji, uważam, że to powinno być przytrzymanie sześciu punktów, bo takiej litery z sześciu punktów nie ma, a bywa chwila zamyślenia, króciótka chwila zawahania podczas pisania lietry czteropunktowej i włąza się kalibracja, to też irytujące.
Na samym początku właśnie było 6 punktów, potem zmienili na 4, a można by to zrobić jako opcje, ustawiamy sobie gest kalibracji i po krzyku.
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#131 Julitka
Ja np. mam odwrotny problem z kalibracją - nie chce mi się włączać w ogóle.
#132 balteam
no to z tym przenoszeniem się kursora podczas pisania to tylko ta klibracja czułości i przeciągnięć, po zmianach teraz w suie nie mam tego problemu. Ewentualnie może jak ktoś zmniejszył długość przytrzymania litery aby coś robiła, to ma jakiś problem, ale nie wiem.
#133 Numernabis
No ja nic nie zmieniałem, zmieniłem teraz długość przeciągania, trochę mi to teraz psuje pisanie :), bywa, że zamiast spacji wpisuje i się apostrof, znowu musze się przestawić.
#134 Numernabis
Julitko, a próbowałaś przytrzymać 4 palce i przeciągnąć?
Tak jest o ile się nie mylę w instrukcji.
U mnie kalibracja włącza się przy dość krótkim przytrzymaniu dowolnych czterech punktów, ale ja kiedy chcę faktycznie kalibrować to przytrzymuję punkty 1, 2, 4, 5.
#135 Numernabis
Nie, nie tylko Ty, ja też nie ogarniam exportu i importu.
Exportując nie ma pytania gdzie zapisać, ani pod jaką nazwą, jesttylko pytanie czy zastąpić już istniejącą kopię ustawień.
Kiedy przywracamy/importujemy ustawienia to w ogóle jakaś masakra, przywracają się jakieś dziwne ustawienia, nawet nie są to chyba ustawienia domyślne.
Z resetowaniem do ustawień początkowych też nie jest najlepiej, np. nie resetuje ustawionych skrótów i zdaje się, że gesty również pozostają nietknięte.
-- (adelcia):
hejwam,
czy tylko ja nie rozumiem jak działa import ustawień abk albo to po prostu nie działa?
--
#136 adelcia
export jeszcze się przynajmniej zapiszę ale importować to ehm
-- (Numernabis):
Nie, nie tylko Ty, ja też nie ogarniam exportu i importu.
Exportując nie ma pytania gdzie zapisać, ani pod jaką nazwą, jesttylko pytanie czy zastąpić już istniejącą kopię ustawień.
Kiedy przywracamy/importujemy ustawienia to w ogóle jakaś masakra, przywracają się jakieś dziwne ustawienia, nawet nie są to chyba ustawienia domyślne.
Z resetowaniem do ustawień początkowych też nie jest najlepiej, np. nie resetuje ustawionych skrótów i zdaje się, że gesty również pozostają nietknięte.
-- (adelcia):
hejwam,
czy tylko ja nie rozumiem jak działa import ustawień abk albo to po prostu nie działa?
--
--
#137 Numernabis
No tak, zapisuje się, ale co z tego skoro import nie pobiera ostatnio zapisanego exportu.
#138 adelcia
otóś to tym właśnie pisałamdokładnie.
-- (Numernabis):
No tak, zapisuje się, ale co z tego skoro import nie pobiera ostatnio zapisanego exportu.
--
#139 adelcia
że już nie wspomnę o tym, że można sobie tam tworzić bardzo fajne skróty że np jak gdzieś napiszemy email to wypełnia nam odrazu nasz cały adres mailowy, albo jak wpisujemy gdzieś tel, no to wypełnia nam cały nasz numer telefonu.
zajebiste to jest, tylko że teś, możemy te skróty zapisać ale import chyba teś nie do końca działa.
#140 Julitka
Tak, próbowałam.
-- (Numernabis):
Julitko, a próbowałaś przytrzymać 4 palce i przeciągnąć?
Tak jest o ile się nie mylę w instrukcji.
U mnie kalibracja włącza się przy dość krótkim przytrzymaniu dowolnych czterech punktów, ale ja kiedy chcę faktycznie kalibrować to przytrzymuję punkty 1, 2, 4, 5.
--