EltenLink

Advanced Braille Keyboard - pierwsze kroki

Back to android

#81 guliwer

Jak skalibrować punkty? Kiedyś było przytrzymanie 4 palców na chwilę, teraz czytałem że trzeba przesunąć 6 palców, ale to i to nie działa.

2023-11-03 10:27

#82 Numernabis

Jaką posiadasz wersję? Ja mam 5.7, sprawdzałęm aktualizacje i nie ma, ostatnia jest z września i nadal kalibrację mam przytrzymując 4 punkty.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-11-03 11:31

#83 guliwer

Mam dokładnie tą wersję i nie mogę skalibrować.

2023-11-03 11:52

#84 Numernabis

W instrukcji faktyczie jest sześć palców, ale to zdaje się dotyczy starej wersji klawiatury, nie zmienili tego w instrukcji, szkoda, że zmieniili ten gest bo 4 palcami dość łatwo wywołać tą kalibrację podczas pisania.
Dotykamy 4 punkty, dowolne i przytrzymujemy.
Który układ brajla masz ustawiony, może włączyłeś ośmiopunktowy, nie wiem jak tam się zachowuje kalibracja.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-11-03 12:08

#85 Paulinux

Można też 4 palce położyć i odsunąć od siebie

Ale tak zupełnie szczerze, to dodam jeszcze, że
2023-11-03 12:29

#86 Numernabis

Jeszcze jedno mi przyszło do głowy.
Masz w dostępności włączoną Nakładkę ekranową ABK?
To jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ABK

2023-11-03 12:50

#87 guliwer

Dziękuję wam bardzo za pomysły, ale niestety dalej to samo, jakaś masakra. Już nie mam pomysłu. Wydaje mi się że to nakładka systemowa musi coś mieszać.

2023-11-03 16:19

#88 guliwer

Polwyłączałem co tylko sie dało w systemie jakieś skróty itp i nic. Korzystacie z silnika liblouis czy wbudowanego w ABK? chociaż nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie.

2023-11-03 18:39

#89 Numernabis

Jaki to telefon, może wina launchera, nie mam pomysłów bo aż tak nie jestem zaawansowany, ale to jedyne co mi przychodzi do głowy.
Czy TalkBack czy jakikolwiek inny czytnik ekranu wyłącza Ci się automatycznie po uruchomieniu ABK? Jeśli nie to musisz go ręcznie wyłączyć inaczej nie uruchomi się kalibracja.

2023-11-03 18:51

#90 guliwer

Mam Oneplus. Czytałem w instrukcji ABK że korzystając z TB trzeba go wyłączać. Głównie teraz korzystam z CSR, ale też go wyłączyłem i nic to nie dało. Wydaje mi się że jakiś gest systemowy się gryzie z tym gestem do kalibracji.

2023-11-03 20:46

#91 Numernabis

W nowym androidzie przy włączonej nakładce ABK nie trzeba wyłączać TB, bo wyłączy się automatycznie przy uruchamianiu ABK. CSR również się wyłącza przy uruchamianiu ABK, przynajmniej powinien.
Spróbowałbym wyczyścić dane ABK w apliacjach, potem deinstalacja i zainstalowałbym ponownie.

2023-11-03 20:53

#92 guliwer

Odinstalowałem, zainstalowałem ponownie i dalej nic. Jak przytrzymuję 4 palce i puszczam to wpisują się litery np p r itp. Kalibracja ani razu.

2023-11-03 21:18

#93 balteam

też obstawiam jakiś gest systemowy, pewnie przejrzałeś wszystko, ale polecam wpisać w pole wyszukiwania wustawieniach np. gest, przejrzeć co wyskoczy, bo czasami to poukrywane.
ja chyba w asusie miałem gest na zrzut ekranu i nie mogłem pisać kilku punktów

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2023-11-03 21:23

#94 balteam

a i ogólnie niektórym ta klawiatura wgl nie działa, ale to raczej wtedy byś nie mógł pisać liter na pałe nawet, tylko pojedyncze punkty

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2023-11-03 21:24

#95 guliwer

Wpisałem to i wyszukało mi dużo rzeczy wszystko powyłączałem i dalej nic. Zrobiłem taki test. Na ekranie głównym próbowałem przytrzymywać 3 albo 4 palce i czasem przy 3 czasem przy 4 włącza się długie przytrzymanie i mogę wtedy przenosić ikony, to może być w tym problem. Czy zmiana launchera może pomóc? Czy to nie zależy ten gest od launchera tylko od Androida?

2023-11-04 09:59

#96 Numernabis

Używasz oryginalnego launchera? Sądzę, że gesty dotyczą właśnie launchera, nie andoida bo w takim przypadku te same gesty byłyby na wszystkich telefonach androidowych z daną wersją andka.
Pytanie czemu zawziąłeś się na ABK? Ja gdyby u mnie SBK działał jak należy, a przede wszystkim zawieszał TalkBacka to bym korzystał z SBK, znacznie przyjemniej się z tej klawiatury korzysta, Ty korzystając z CSR śmiało możesz używać SBK bo CSR zawiesza czytnik ekranu włączając SBK.
Ewentualnie przesiąść się na TalkBacka i używać jego wbudowanej klawiatury, ale ta nie ma możliwości własnej kalibracji.

2023-11-04 11:06

#97 guliwer

Zmieniłem launchera i dalej nie mogę skalibrować, nie wiem odpuszcze na razie bo w sumie bez kalibracji w miarę mi się piszę. Próbowałem używać talkbacka i w miarę jest klawiatura wbudowana spoko, ale miałem jakieś problemy z fokusem przeskakiwał dziwnie, jeszcze się pobawię, potestuje.

2023-11-04 16:10

#98 guliwer

Jakim gestem można wysyłać wiadomości bez wychodzenia z abk? Bo przesunięcie dwoma palcami wysyła ale jednocześnie wychodzi się z klawiatury? Drugie pytanie da się przyśpieszyć tą mowę w ABK?

2023-11-04 16:11

#99 Numernabis

Masz tam edycję gestów z przytrzymaniem, ja sobie ustawiłem przytrzymanie punktu 3 i przesunięcie w prawo punktu 6, ale tak czy inaczej po wysłaniu zamyka klawiaturę, nie wiem czy jest możliwość wysłania bez zamykania klawiatury.

2023-11-04 16:23

#100 guliwer

W końcu udało się z tą kalibracją! Nie bijcie! W typie ekranu brajlowskiego miałem zaznaczone ekran z przodu, bo chciałem mieć tak jak w Iphonie, nie wiedziałem że tam trzeba dać ręczny. Dopiero przeleciałem po wszystkich wpisach tego wątku i Baltim w którymś wpisie napisał żeby włączyć tryb ręczny, poszukałem tego zmieniłem i działa.

Edited 2023-11-04 21:18