Advanced Braille Keyboard - pierwsze kroki
Back to android#41 balteam
pierwszy palec w gure chyba wybór klawiatury, języka dokładniej, polski musisz mieć, tak jak pisałem, możesz mieć inne języki zaznaczone, np. ja hiszpański miałem.
piąty punkt w którąś przesuń, wtedy piszesz same cyfry, ale to jest denerwujące bo mi z czwartym czasami się mieszał i zamiast usunąć literę lbu spację dać to włączałem pisanie cyfr;D
no tyko ja włączyłem żeby działały gesty w różne strony, więc może to coś zmienia i ty nie będziesz tyle mógł przesuwaniami zrobić
#42 balteam
link do angielskie wersji przewodnika
https://advanced-braille-keyboard.blogspot.com/2019/05/user-guide.html?m=1
#43 balteam
czwarty palec w dół usuwa litere, 4 palec w prawo spacja, lewy palec w dół lub lewo usuwa słowo.
5 palec w dół lub górę włącza znak cyfry, ale jest durne to, bo 1 opcja to znak cyfry jednorazowy, a drugi raz jak w dół 5 punkt to stał znak cyfry, normalny znak cyfry nie działa.
kalibarcja przynajmniej przy manualnym ustawieniu kalibracji to 4 punkty przytrzymać trzeba ale tak żeby nie wibrował telefon, jak wibruje to znaczy, że za bardzo na którejś krawędzi trzymacie palca.
jak przytrzymacie to potem kładziecie po palcu najpierw 1 2 3 4 5 6 punkt.
można robić to szybko, nie czekać aż powie ustawono punkt 1 ustawiono pkt 2
#44 Lowca_Androidow
Dzięki serdeczne.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#45 balteam
dużo gorzej pisze mi się na klawiaturze abk niż na sbk, częściej piąty punkt przesuwam zamiast czwary, znak cyfry po ludzku nie działa, tylko piątu w górę trzeba przesuwać, aby wyłączyć potem 2 razy go trzeba przesuwać znowu.
jedyna dobra rzecz to skruty.
mogę sobie zrobić ich bardzo dużo.
zamaist zdania piszę kilka liter i całe zdanie jest.
#46 Lowca_Androidow
Ja też próbowałem, ale to tak jest jak się człowiek przyzwyczai, ja w sumie nie piszę zbyt długo bo parę dni, ale jak się czasem przełączam na ABK to również szybko wracam do SBK, jakoś lepiej, bardziej intuicyjnete gesty, a może po prostu dlatego, że się już nauczyłem :)
tam zamiast usuwać 3 w lewo to lub spacja w prawo coś włączam. W SBK uciekają mi jeszcze czasem te punkty, ale szybko się kalibruje więc to też nie jest jakiś problem.
Dla mnie narazie problemem to jest nieintuicyjne przywoływanie znaków, nie znam na tyle braila jak alfabet ten którego uczyłem się orzystałem całe moje życie :) Idzie mi coraz lepiej bo ćwiczę, drugą sprawą jest koordynacja palców, przedtem jeden palec, teraz 6, no i w samsungu często, gęsto zasłaniam sobie ten głośnik co jest na dole telefonu :)
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#47 balteam
no hmm, w sbk ja mogé pisaać bez syntezy, oczywiście czasami błędy robię i rozkaliborwuje mi się, ale to dlatego, że inaczej trochę telefon trzymam, bo na samą klawiaturę nie mogę narzekać.
w abk niestety tak komfortowo nie jest, jakby gesty dało się zmieniać to może by było inaczej i ten durny znak cyfry jakby działał.
no i nie wiem jak głosowo dyktować w tej klawiaturze. tak samo enter jak wstawiać.
klawiatura ma potencjał, ale puki co średnio używalna.
#48 Lowca_Androidow
Tak, wygląda na taką co ma spore możliwości, przydałby się jakiś podcast, taki rozbudowany z opisem funkcji.
#49 balteam
Dużo tam funkcji więcej chyba nie ma, readme czytałem. znacz coś z klawiaturami fizycznymi, ale nie czytałem tego,bo mnie nie interesowało.
Jak dla mnie takie sbk z możliwością przekonfigurowaniagestów by było wystarczające a no i skróty do tego i wszystko mam.
#50 Lowca_Androidow
Ja tam chciałem potestować tryb jednej ręki, ale jakoś mi nie wyszło.
#51 balteam
hm w sumie nie wiem jak to działa, niby jak na przykład p masz, to najpierw 3 palce, potem czwarty czyli pewnie hmm trzeci punkt.
#52 Lowca_Androidow
Próbowałem, ale w ogóle mi nie gada, nic nie pyka
#53 balteam
no, zmienłem na większą czułość, na niższy zakres ruchów czy jak to się nazywa, i jest lepiej, ale co z tego, skoro piszę i co jakiś czas mi się otwiera wybór klawiatury;D
szusty punkt w dół to nowa linnia lub przytrzymaj literę e, ale ta litera czasami dziko działa.
przytrzymaj pierwszy punkt a wtedy czwartym chodzisz po tekście po literach a piątym po słowach, szusty pewnie zdania, trzymaj czwarty punkt to chyba pierwszym przenosisz się na koniec lub na początek tekstu, no nie istotne, ale nawet spoko działa;D
#54 Lowca_Androidow
Na początek, proszę o zmianę tytułu wątku na Advanced Braille Keyboard - pierwsze kroki, trudno znaleźć ten wątek, bo nie pamięta się, że zaczyna się od "pierwsze kroki..."
Mam pytanie, jak w tej klawiaturze zmienić sposób pisania, która to opcja, domyślnie jest to tryb tabliczki brailowskiej czyi piszemy od prawej do lewej i odwrotnie, lustrzanie. Jak obrócić gest jest w podcaście, ale tego nie ma.
Chodzi o to, aby zamienić punkty miejscami, punkt 4 zamienić z punktem 1.
W podcaście jest opcja Braile engine, ja obszukałem się i nie znalazłem takiej opcji u siebie, a mam najnowszą wersję tej klawiatury. Nie mogę również odnaleźć ustawień układu komputerowego i literackiego.
#55 balteam
proponuję ustawić sobie tryb ręcznej kalibracji i w ten sposób ustawić te punkty jak chcesz, może zadziała.
w tyflopodcaście wybór silnika Paweł miał, bo używa wersji beta, także musimy poczekać aż dojdzie to do stabilki.
#56 Monia01
Przypis moderacji: nazwa została zmieniona, by łatwiej było wyszukać wątek.
🇺🇦 🇵🇱
#57 pates
wsumie, jakie są główne rużnice między abk a sbk?
#58 balteam
głównie sbk jest bezproblemowa, a abk jest problemowa;P
w abk możesz bardziej skonfigurować układ punktów, masz skruty czyli np piszesz aaa i wkleja się całe zdanie jak sobie tak zapisesz.
w sbk zato szybsa kalibracja, nie wchodzi ci w nic jak szybko piszesz, a tam się to często zdarza.
Potestuj, może będziesz mieć inne odczucia, niektórzy chwalą.
#59 pates
mnie właśnie abk jakoś bardziej podchodzi. To, że mogę punkty sobie ustawić jak chcę, to jednak jest dobra funkcja. Ja np trzymam telefon za kródsze boki i punkty mam na dole i pod głośnikiem do rozmów, a nie wiem czy w sbk tak by się dało
#60 adelcia
a czy ktos tu juz wrzucal link do podcastao tej klawiaturze? bo jest takowy podcast juz