Wiem, że wątek z bajkami był, nie mogę go teraz tutaj odnaleźć. Dla zainteresowanych wrzucam link, możecie sobie poczytać, sporo ciekawej lektury na temat wszystkich, a przynajmniej większości bajek PRLu: http://www.nostalgia.pl/bialy-delfin-um
Te co pamiętam i znam: Bolek i Lolek, Reksio, Kot Filemon, Miś Uszatek całujący w dupę, Miś Koralgol, Zaczarowany ołówek, Jacek i Agatka oglądane później czy bajka, której tytułu nie pamiętam o przygodach Baltazara Gąbki.
Całujący w dupę to był "Miś z okienka", "Miś Uszatek" nie mógł to być bo to była bajka fabularna, nagrywana i emitowana więc nic takiego nie przeszłoby, nie przedostałoby się na antenę telewizyjną, a "Miś z okienka" był emitowany na żywo i to tutaj właśnie padły słynne słowa "pocałujcie misia w dupę" choć druga wersja brzmi "pocałujcie mnie w dupę"
A ja z przedszkola pamiętam Bajki Grajki. To bajki znanych pisarzy na płytach, a o wiele, wiele później w plikach mp3 opatrzone piosenkami i muzyką. Znaliśmy je na pamięć prawie. Fajne to czasy były.
A ja niedawno dostałem kasetę z bajkami: Dzielny ołowiany rzołnierz, Dziewczynka z zapałkami i Calineczka. Nie patrząc co tam jest dokładnie, albo ją wyrzuciłem, albo komuś wydałem dalej ehh.
Kapitan pyk pyk, z 1980 roku. To jest dopiero wykopalisko. Polecam. :-D :-D To jest dopiero propagowanie dobrego zachowania. Serio. Gość zeruje 0,5 rumu w ilka sekund, i to bajka dla dzieci. xD
Spoko, dzisiaj są zdecydowanie gorsze i do tego psychodeliczne. -- (camila): Kapitan pyk pyk, z 1980 roku. To jest dopiero wykopalisko. Polecam. :-D :-D To jest dopiero propagowanie dobrego zachowania. Serio. Gość zeruje 0,5 rumu w ilka sekund, i to bajka dla dzieci. xD
Nie wiem, czy się kwalifikuje, ale do dzisiaj urzeka mnie bajka "Wędrówki Pyzy" pod względem ścieżki dźwiękowej i jej aranżacji. Kompozytorem był ten sam gość, co komponował Bajki Grajki, na pewno nr. 34-35B. Świetne kawałki, choć trochę powtarzalne.
Nie wiem czy kolargol w bajkach grajkch był. Ale opowiadali mi, że za P.R.L. Leciało coś takiego jak Załoga G nigdzie za huhu nie mogę dokładnego opisu znaleźć. może starsi pamiętają?