Forum

[18 plus] Eltenowy Hydepark (Wątek ogólny, wszystkie chwyty dozwlone)

Integracja Eltenowiczów

Previous 19 / 29 Next

balteam

#361 ·

Julitko, jestem praktycznie pewien, że bez ai nie powstało by dobrych apek, więc jak pisałem, procentowo tych dobrych jest mniej, ale powstaje z 5 razy więcej apek, więc i tych dobrych jest więcej.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

midzi

#362 ·

@mustafa codex ma 2 rodzaje limitów.
1 co 5 godzin i drugi co 7 dni.
Jeśli w któryś limit wpadniesz, nie możesz pracować dalej. Ciężko natomiast mi powiedzieć, przy jakich limitach kodu Codex ma problemy. Moim zdaniem one już w zasadzie nie występują, jeśli dba się o dobre praktyki dotyczące wytwarzania oprogramowania. Natomiast nawet i to nie jest aż tak bardzo istotne. Swego czasu na prośbę znajomego modyfikowałem stary kod, który liczył jakieś 30000 albo więcej linijek w 1 pliku. Pamiętaj, że agenty takie jak Codex działają w ten sposób, że do modelu przekazują tylko to, co w danym momencie jest im potrzebne. Najpierw grepują po plikach w poszukiwaniu konkretnych funkcji, metod i ewentualnego kontekstu, a dopiero potem z odpowiednim promptem wysyłają to do modelu. Efekt jest taki, że takie agenty bardzo mocno polegają na lokalnych narzędziach, również do weryfikacji i jakości wytwarzanego kodu. To nie jest chat GPT, do którego piszesz zrób mi appkę a on wyłoży się po kilkuset linijkach, Na tym można budować już całkiem złożone konstrukcje.

mustafa

#363 ·

Pytanie, czy ci probramiści opisywali swoje doświadczenia z tego roku czy np z 2023. Bo skoro duże korporacje już zwalniają ludzi, to chyba jednak coś musi być na rzeczy.

-- (Julitka):
Na moje nieszczęście mam do czynienia z programistami (nie, nie tylko TYM jednym) i wiem, jak pisze AI. Więc nie, ja wolę mniej, a dobrze. To tak, jakby do Eltena dodali pełno funkcji, ale większość by nie działała. Albo działałaby, ale ze względu na optymalizację - o 200% dłużej.
-- (balteam):
Z drugiej strony dzięki ai powstało sporo dodatków, a część z nich jest przydatna. Pewnie kiedyś było np. 30% produktów dobrej jakości, teraz jest 10%, ale co z tego, jest dużo więcej do wyboru. Czyli na plus.
A no i ja nie wiem jak dobrze jest napisany kod Midziego, więc w przeciwieństwie do ciebie nie zakładam, że źle.
Nie jestem w stanie o cenić na ile osoba ogarnięta w wibe codingu, znająca podstawy programowana, jest w stanie zrobić dobry kod. Wiem, że dzięki temu, możemy wziąć dużo osób, dać im ai i niech działają, jeśli taki elten by był aktualny na gicie, z 3 osoby by siadły i pracowały z ai, to też trochę fajnych rzeczy by doszło. Np. takie dodanie kasowania ludzi z konwersacji, pewnie jakoś mega ambitne nie jest.

--

--
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

midzi

#364 ·

@Julitka ja też miałem do czynienia z programistami i nie, nie tylko tym jednym w czasach dużo przed AI i wiesz co? Praktycznie nie widzę różnicy. Jak powstawał shitcode tak powstaje, bo i tu zaskoczenie, w pracy wcale nie chodzi o to, żeby kod był ładny i super optymalny. mam znajomego, który rozwija program pocztowy od 2003 roku, bo to takie jego hobby. Cyzeluje każdy algorytm, dopieszcza wszystko. I na takie zabawy może sobie pozwolić po godzinach, jak biznes nie ciśnie go o to, że na wczoraj miała być taka albo inna funkcja.

midzi

#365 ·

@mustafa zwalnianie ludzi, bo AI to bardzo głupie i krótkowzroczne podejście. To AI ktoś musi umieć obsługiwać, a przez właśnie takie sytuacje ludzie się tej technologii po prostu boją.

mustafa

#366 ·

Jak samochody zastępowały konie też się ludzie bali.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

mustafa

#367 ·

Btw, czy tylko u mnie chat ma awarię?

balteam

#368 ·

1 likes
Pytanie ile tych zwolnień jest tylko tłumaczone ai, a nie oszczędzaiem kasy.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

midzi

#369 ·

Miał przez chwilkę, władowałem się w komunikaty 4X w trakcie jednej sesji, ale już działa.

Julitka

#370 ·

Z tego, z tego. :)
-- (mustafa):
Pytanie, czy ci probramiści opisywali swoje doświadczenia z tego roku czy np z 2023. Bo skoro duże korporacje już zwalniają ludzi, to chyba jednak coś musi być na rzeczy.

-- (Julitka):
Na moje nieszczęście mam do czynienia z programistami (nie, nie tylko TYM jednym) i wiem, jak pisze AI. Więc nie, ja wolę mniej, a dobrze. To tak, jakby do Eltena dodali pełno funkcji, ale większość by nie działała. Albo działałaby, ale ze względu na optymalizację - o 200% dłużej.
-- (balteam):
Z drugiej strony dzięki ai powstało sporo dodatków, a część z nich jest przydatna. Pewnie kiedyś było np. 30% produktów dobrej jakości, teraz jest 10%, ale co z tego, jest dużo więcej do wyboru. Czyli na plus.
A no i ja nie wiem jak dobrze jest napisany kod Midziego, więc w przeciwieństwie do ciebie nie zakładam, że źle.
Nie jestem w stanie o cenić na ile osoba ogarnięta w wibe codingu, znająca podstawy programowana, jest w stanie zrobić dobry kod. Wiem, że dzięki temu, możemy wziąć dużo osób, dać im ai i niech działają, jeśli taki elten by był aktualny na gicie, z 3 osoby by siadły i pracowały z ai, to też trochę fajnych rzeczy by doszło. Np. takie dodanie kasowania ludzi z konwersacji, pewnie jakoś mega ambitne nie jest.

--

--

--
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Julitka

#371 ·

O nie nie, shit code powstawał wcześniej, dużo wcześniej, wiadomo.
I dlatego Ai, na dobre i złe, pozwalniało siłą rzeczy tzw. "klikaczy". Ale z jakiegoś powdu zatrudnia się dzisiaj więcej seniorów, bo coraz więcej gigantów zdaje sobie sprawę, że po AI trzeba poprawiać. A poprawiać coś, co teoretycznie jest zrobione, jest dużo trudniej, niż samemu pisać od zera. Tak w tłumaczeniach, jak i w programach.
-- (midzi):
@Julitka ja też miałem do czynienia z programistami i nie, nie tylko tym jednym w czasach dużo przed AI i wiesz co? Praktycznie nie widzę różnicy. Jak powstawał shitcode tak powstaje, bo i tu zaskoczenie, w pracy wcale nie chodzi o to, żeby kod był ładny i super optymalny. mam znajomego, który rozwija program pocztowy od 2003 roku, bo to takie jego hobby. Cyzeluje każdy algorytm, dopieszcza wszystko. I na takie zabawy może sobie pozwolić po godzinach, jak biznes nie ciśnie go o to, że na wczoraj miała być taka albo inna funkcja.

--

daszekmdn

#372 ·

Edited
Zgodzę się tu w wielu kwestiach z Julitą, ale też w kilku się nie zgodzę.
Sam od jakiegoś czasu do kodowania używam głównie AI. Swoje appki piszę od 2017. Kod nigdy nie był ładny i czytelny dla reszty świata, bo nie to było moim celem. Ja go znam i rozumiem. Więcej nie potrzeba.
Nie piszę gigantycznych aplikacji, bo nie mam do tego głowy zarówno z AI jak i bez. Na to trzeba dużo przemyśleń.
Odkąd używam GPT i Codexa, mogę zrobić znacznie więcej niż wcześniej. Raczej nie często muszę po nim poprawiać. Dlaczego?
Znam składnie języka, wiem jak działa samo programowanie, co jest do czego, i to pozwala mi używać AI komfortowo. Jeśli nie znasz ani jednej z tych rzeczy a do tego nie umiesz pisać promptów i nie nauczysz się jak działa sztuczna inteligencja, w jaki sposób jest zadaniowa i jak układać sobie w planie wszystko to, co chcesz, to Twoje programy będą beznadziejne albo wiecznie zabugowane.
Ja to wszystko wiem. Marny ze mnie programista jak chodzi o ręczny kod. Nigdy tego nie ukrywałem. Dzięki obecnym narzędziom jestem jednak w stanie napisać niezłe rzeczy, które po prostu działają.
Kod, gdybym miał coś w nim zmienić ręcznie, ogarnę o tyle, że mój agents.md ma wypisane jak dany kod budować, co gdzie dawać itd.
Zanim siądę do pisania, robię całą roadmapę projektu, oczywiście też cały agents, tworzę interface samodzielnie, gdyż tego Codexy i inne jeszcze sensownie nie umieją, a dopiero później mówię mu, zrób cały backend używając tego, tego i tego bazując na tym i tamtym i nie wymyślaj na nowo.
Dlaczego AI nie potrafi w interface? Dla niego ma się zgadzać wizualnie, zera i jedynki, a nie logicznie. Od, jak to gdzieś padło "Przecież to maszyna, to głupie jest".
BTW, wiele osób piszących z AI nawet nie dba o względność ścieżek. Widać, i w takim kodzie nikt nic nie poprawi, bo uruchomienie takiego potworka ze źródeł wymaga przerobienia połowy rzeczy.
Kończąc więc: Uważam, że AI sporo ułatwia i można z nim napisać dobre aplikacje, jeśli tylko wiemy co robimy, znamy strukturę języka, w którym piszemy, wiemy czym są strings / class / void itd.
Jeśli jednak ktoś wszędzie wciska jak tu na Eltenie 1 z drugim, że Hej, to można napisać z Codexem, ja Wam tu zara dam całą giga funkcję, to go wyśmieję, bo nie zasługuje na nic więcej.
Elten bowiem, to na tyle złożony program z bardzo niestandardowymi kontrolkami i odniesieniami do przeszłości, że trudno by jakiekolwiek AI się w tym połapało.
Jeśli uważasz, że AI jest przydatne, coś tam wiesz i sensownie umiesz napisać prompt gdzie co i dlaczego poprawić i na co zmienić, korzystaj z AI, nie powiem Ci złego słowa.
Jeśli uważasz, że AI jest bogiem, i zrobi za Ciebie wszystko po jednym drobnym prompcie? Puknij się w łeb tak, aby zadzwoniło i przemyśl to raz jeszcze.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

balteam

#373 ·

No czyli wracamy Daszek do tego co pisałem, jak ktoś trochę ogarnie temat, jest w stanie dużo zrobić, czy to będzie elten czy co innego, bez różnicy.
Próg wejścia jest dużo niższy, więc więcej da się zrobić, potencjalnie sporo więcej chętnych mogło by do eltena coś napisać.
Jedyny tylko problem, że jeśli faktycznie np. nagle 50 ludzi zacznie pisać, a 10 z nich pisze sensownie, no to ktoś musi odsiać syf.

mustafa

#374 ·

Kto ma rację xdd

daszekmdn

#375 ·

Oceń sam.

midzi

#376 ·

@daszek oj, ten interface to jeszcze fajnie, jakby ktoś widzący Ci ocenił czy to, co zrobiłeś jest ok. Jeśli chodzi o web to AI, a przynajmniej GPT robi bardzo estetyczne rzeczy. Nie piękne, ale są czytelne i dla widzącego i niewidomego, mam tu feedback od widzących, więc wiem. Natomiast przykład z dziś: Mam desktopową appkę, której będziemy używać w zespole niewidomi i widzący. U mnie wszystko działa, dostępnościowo jest ok. Nagle okazuje się, że to widzący mają problem, bo ileś przycisków nie jest widocznych. Ja je widzę, oni nie. :-D

balteam

#377 ·

Czyli musi w świecie być równowaga :P

midzi

#378 ·

@balteam: Dokładnie. Ale przynajmniej ma to walor edukacyjny, w końcu ktoś wie, z czym bardzo często muszę się mierzyć.

daszekmdn

#379 ·

Edited
Appki robię głównie dla niewidomych, ale po wszystkim proszę chata, by ułożył elementy po widzącemu dobrze, ale nie zmieniał ich kolejności dla focusu NVDA, więc powinno być znośnie.

Julitka

#380 ·

Z tego, co wiem, GPT układa interface znośnie dla widzących, chociaż nie idealnie. Jak jest proste okno z kilkoma kontrolkami, to umie to zrobić estetycznie; gorzej, jak trzeba się skupiać na takich elementach, jak pola edycyjne, wielkość elementów po przybliżeniu/oddaleniu/przesunięciu itp.
Previous 19 / 29 Next