Forum

[18 plus] Eltenowy Hydepark (Wątek ogólny, wszystkie chwyty dozwlone)

Integracja Eltenowiczów

Previous 16 / 29 Next

mustafa

#301 ·

No i właśnie o to chodzi. AI zdecydowanie infantylizuje społeczeństwo.

-- (Adasadula):
Tylko że to nie tylko niewidomki, wejdź sobie na dowolne streamingi, dajmy na to YTMusic, wszystko fajnie, ale w polskich topkach są właśnie utwory generowane na suno, i to zazwyczaj te średnio mądre ;).

-- (Julitka):
Zaraz się na mnie pewnie wiadro pomyj wyleje, ale...
Ludzie, niewidomki, co Wy macie z tym generowaniem utworów w Suno czy innym ElevenLabsie?
Jakby... zalewany jest tym ostatnio nie tylko Elten, ale Internet w ogóle.
Zachwycamy się, cieszymy, jak szczerbaty na suchary, że cośka działająca na algorytmach, czyli jednak wturna, pisze za nas muzykę.
Teraz kużden jeden jest muzykiem, bo sobie wpisze, co ma mu wygenerować kumputer i już, o, ma, prosz.
I to, chociaż z trudem, jest jeszcze dla mnie do przyjęcia.
Ale dlaczego, na litość, robią to... zawodowi muzycy? Dlaczego osoba, która po prostu śpiewa zarąbiście lub gra jeszcze lepiej, zamiast to wykorzystać, wpisuje sobie w chata, co ma jej wygenerować?
Kurcze, naprawdę nie umiemy już, nie wiem, wykorzystywać naszych własnych umiejętności lub zwrócić się do kogoś, żeby napisał nam tekst? Sanah rozwiązała ten problem, zabiera wiersze wielu poetom i wszyscy się z tego cieszą - Sanah, bo ma teksty, ludzie, bo przypomina im wiersze, o których nie mieli pojęcia.
Ostatnio jakaś firma się taaaak strasznie chwaliła, że po wielu dniach i na supermocy ich komputerów obliczniowych ich model wygenerował zarąbisty utworek klasyczny. Jakież było ich... zdziwienie, gdy po trzech sekundach utworu muzycy stwierdzili, że to żywcem zerżnięty koncert Vivaldiego czy tam Bacha, tylko taki mniej znany, niż e-moll czy a-moll?

--

--
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

MarOlk

#302 ·

Coś w tym jest.

djsenter

#303 ·

No ale oczywiście niepełnosprawność ma tu wiele do rzeczy XD
Zgodziłbym się, popierałbym, bo oddzielam to co generuję od swojej twórczości którą aktywnie szlifuję, ale wkurwiają mnie strasznie stwierdzenia, że niewidomki to to i tamto.
To chyba sugeruję tylko zamknięcie na resztę świata, jeżeli twierdzimy, że niewidomi robią takie rzeczy bardziej.
Senter San

MarOlk

#304 ·

Przecież już niejaka Gadaczka kiedyś stwierdziła, że jesteśmy odrębnym gatunkiem XD

daszekmdn

#305 ·

Edited 1 likes
Trochę się zgadzam, a trochę nie.
Używam Suno. Raz więcej, raz mniej.
U mnie jednak używanie tegoż nie wygląda w stylu:
Hej, napisz mi piękną piosenkę o tym, że jest ładnie i świeci słońce.
Generate button pressed...
O, fajna piosenka! Dzięki!
Teksty piszę sam, brzmienie wybieram sam. Czasem nawet zagram to co chcę koślawo na Reaperze na tandetnych |VST i wrzucam, by doszlifował to brzmienie bo mam jakiś pomysł, ale wiem, że jestem za bardzo ograniczony muzycznie. :D
Tym co se zrobię na Suno, najczęściej dla jaj z głupawym tekstem, dzielę się raczej tylko ze znajomymi i w sumie lubię się po prostu tymi modelami pobawić.
Co może najgorsze, lubię wracać często do moich generacji, jak jadę sobie gdzieś pociągiem albo autem to na słuchawkach sobie odpalam swoją hehe muzyczkę. Tylko nie ma nic w tym złego, jak ktoś jest jak w pewnym filmie świadomy, że to maszyna, że to to głupie jest.
Teksty pod Suno należy składać w odpowiedni sposób, aby się nie rozjeżdżały.
Jak sobie czasem coś nagrywam sam od zera, to też często zanim to zrobię jakiś tekst ląduje w tym że AI, aby sprawdzić, jak to realnie może leżeć na podkładzie, dać jakąś inspirację. Nie widzę w tym nic złego.
A no i to nie tylko niewidomi. Widzący są nawet gorsi w tym temacie. Słucham sobie muzyki z kimś, ten puszcza hit internetu co ani nie brzmi ani się nie trzyma ładu i składu a ja od razu sprowadzam na ziemię, że to AI, ale nie zauważają.
Problem nie jest w samej technologii, a podejściu do niej. To tak jak z Codexem. Napisz mi fajny program do robienia rzeczy X. VS: Napisz mi program, wykonujący rzecz X używając natywnych kontrolek Win forms NET4.8, korzystając z gotowych rozwiązań, nie używając zewnętrznych bibliotek jeśli to nie jest wymagane. Każdą klasę zapisuj tak a tak w tym a tym miejscu, pozwalaj na przyszłą rozbudowę, pisz kod zrozumiale... ITD.
AI nie myśli za człowieka. Jak mu powiesz, tak zrobi. Jak mu powiesz byle jak, zrobi byle jak. To samo z Suno. Beznadziejnymi programami też na pewno jesteśmy codziennie zalewani.
Mnie tam nawet bardziej od Suno, Codexa etc wkurzają ludzie, którzy piszą do GPT w stylu Napisz mi wiadomość do X o tym że stało się Y. Ludzie nawet nie chcą pisać zwykłych wiadomości do ludzi, bo ograniczają się do emotek. Będziemy debilami za kilka pokoleń, takimi kompletnymi obstawiam.
Inna rzecz, że już większość ludzi pisać nie potrafi. Ale z innej strony już wolę to, niż niewidomkowy trend nagrywania głosówek nawet jak nie mówi się składnie, nawet jak mówi się wolno etc, które trwają po 5 minut. Nie każdy ma tyle czasu, aby tego odsłuchać a jak nawet ma, to woli zrobić w tymże coś zupełnie innego.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

MarOlk

#306 ·

Mnie za to wkurza ostatni wysryw YouTubowych kanałów tworzonych przez AI, w których merytoryka i język puka w dno od spodu. Mam wrażenie, że nikt tego nie odsłuchuje przed publikacją.

balteam

#307 ·

Odwieczne pytanie kto ile musi robić.
W rapie dalej jest popularne podejście, że jeśli rapujesz kogoś teksty, to jesteś dupa, a nie raper. W popie bez ai, nigdy chyba z tym problemu nie było.
Teraz jeśli umiem dobrze pisać prompty, to po prostu nie potrzebuję grać na sprzęcie czy śpiewać, aby dobrej jakości kawałek zrobić.
No, ale dzięki temu, że próg wejścia jest niski, więcej syfu powstaje, a że algorytmy jeszcze podkręcają syfiaste treści, no to jest jak jest.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Julitka

#308 ·

Edited
Nie wypowiem się w temacie.
Słucham tylko Mojego Youtube Mixu, nie śledzę topek, więc nie mogę porównać z Youtube, a krąg moich widzących znajomych, choć dość spory, trzyma się od Suno z daleka i raczej nawet nie słyszeli, że to istnieje. Dobija mnie więc skrajna różnica między tym kręgiem, a Eltenem oraz jego okolicami, gdzie trend to zdecydowany eufemizm.
-- (djsenter):
No ale oczywiście niepełnosprawność ma tu wiele do rzeczy XD
Zgodziłbym się, popierałbym, bo oddzielam to co generuję od swojej twórczości którą aktywnie szlifuję, ale wkurwiają mnie strasznie stwierdzenia, że niewidomki to to i tamto.
To chyba sugeruję tylko zamknięcie na resztę świata, jeżeli twierdzimy, że niewidomi robią takie rzeczy bardziej.

--
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

zywek

#309 ·

Wszystko widać bardziej po mniejszej grupie ludzi. Niewidomych jest mniej, kilka osób się zna, dwie z tych kilku nagle generują śmieci na suno i to znaczy, że już to robią wszyscy.
A ja znam ludzi również widzących, którzy grają na gitarach, perkusjach i jarają się jakimiś śmieciami z AI.

Julitka

#310 ·

Nie upieram się, ale mam wrażenie, że proporcja jest jednak większa wśród niewidomych.
-- (zywek):
Wszystko widać bardziej po mniejszej grupie ludzi. Niewidomych jest mniej, kilka osób się zna, dwie z tych kilku nagle generują śmieci na suno i to znaczy, że już to robią wszyscy.
A ja znam ludzi również widzących, którzy grają na gitarach, perkusjach i jarają się jakimiś śmieciami z AI.

--

zywek

#311 ·

3 likes
A co mają robić? Trudno wyjść z domu, rodzice dali kompa, żeby przestało to to męczyć... Albo chcą, tak bardzo chcą śpiewać, ale nie mają mikrofonów, nie mają pieniędzy bo renty mało, a jak już mają mikrofony to nie mają komputerów, a renta taka niska... a jak już mają komputery, to nagle im potrzebny nowy router, bo internet wolny i ciężko się ciągnie torrenty z podkładami... a renta taka... ehh, nie stać na nowy abonament z nowym routerem, a jak już jest ten router, komputer, lodówka i telewizor, to jakoś tak przechodzą chęci na śpiewanie, bo nie ma studia.

Adasadula

#312 ·

To tylko temu, że niewidomych jest mniej. Wiadomo, że procentowo pewnie więcej byłoby niewidomych generujących coś na suno czy innym AI niż procentowo widzących, ale ilościowo szala raczej przechyla się w stronę widzaków.

-- (Julitka):
Nie upieram się, ale mam wrażenie, że proporcja jest jednak większa wśród niewidomych.
-- (zywek):

--

--

MarOlk

#313 ·

1 likes
Czyli jednak Opatrzność czuwa... Strah by to było gdyby wszystkie talynty mogły śpiewać podług swej woli...
-- (zywek):
A co mają robić? Trudno wyjść z domu, rodzice dali kompa, żeby przestało to to męczyć... Albo chcą, tak bardzo chcą śpiewać, ale nie mają mikrofonów, nie mają pieniędzy bo renty mało, a jak już mają mikrofony to nie mają komputerów, a renta taka niska... a jak już mają komputery, to nagle im potrzebny nowy router, bo internet wolny i ciężko się ciągnie torrenty z podkładami... a renta taka... ehh, nie stać na nowy abonament z nowym routerem, a jak już jest ten router, komputer, lodówka i telewizor, to jakoś tak przechodzą chęci na śpiewanie, bo nie ma studia.

--

Julitka

#314 ·

Ty to powiedziałeś, nie ja.
-- (zywek):

--

zywek

#315 ·

Nie no, oczywiście żeby ne było znów, że żywek troll, nie wszyscy tak robią.

balteam

#316 ·

Zobaczcie sobie na blog titowersum na eltenie, na różne piosenki. Przecież one lepiej brzmią niż 90% produkowanych kawałków. No i dlaczego teraz mam narzekać, że to ai zrobiła, skoro jest ok?
Jeśli ai zacznie dobrze książki pisać i nie odróżnię tego od dobrego pisarza, to szczerze mówiąc niespecjalnie będzie mi to przeszkadzać, no tylko pisarzy szkoda :P
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

tomecki

#317 ·

za to wśród osób widzących grafiki generowane też biją rekordy popularności. U nas muzyka jakby trochę wyższy priorytet często posiada to i więcej generujemy. Co do mnie, traktuję te rzeczy jak inspirację do późniejszego wykorzystania. Znam co najmniej kilka osób, które tworzą sobie podkład i do niego śpiewają teksty własne.

daszekmdn

#318 ·

1 likes
O właśnie. Widzący mają grafikę, my mamy muzyczkie. No i taki nowy świat. Nie wygrasz.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

papierek

#319 ·

E tam, tak samo, jak niewidomi więcej nagrywajo. A no bo co ci niewidomi zamiast zdjęć mają robić? Oni mają swoje kamerki, gimbale, coraz lepsze aparty w telefonie, gdzie teraz 4 różne aparty w telefoni to minimum do różnych rodzajów zdjęć. My się jaramy mikrofonami, technikami bineuralnymi i tak dalej, żeby jak najlepiej odwzorować przestrzeń. Cel ten sam, techniki inne.
po co mi sygnatura?

MarOlk

#320 ·

Powięm więcej, niewidomi podczas chodzenia częściej używają dłoni, zwłaszcza prawej. Ot taki dziw natury hehe.
Previous 16 / 29 Next