Forum

eSpeak na sapi5

Screenreadery i syntezatory mowy

DJGraco

#1 ·

Cześć,
eSpeak na sapi5 wreszcie po bardzo długim czasie doczekał się aktualizacji. Jest on znacznie lepszy od poprzedniej wersji, ponieważ ma wbudowany konfigurator, dzięki któremu możemy dostosować wszystkie parametry głosu takie jak dostępne warianty, języki, modulacje itd.
Przetestowałem i działa świetnie. Jest też głośniejszy od wbudowanego eSpeaka w NVDA.
https://github.com/gozaltech/espeak-ng-sapi?tab=readme-ov-file

Puszkin

#2 ·

ok, a jak to się konfiguruje, bo ja zainstalowałem i mam tylko głos English Great Britain.

DJGraco

#3 ·

Edited 1 likes
W menu start/Programy szukasz czegoś takiego jak espeak-ng sapi konfigurator.
Tam masz takie okienko z opcjami
Show only default voice (en-us) pole wyboru nieoznaczone
tak jak sama nazwa wskazuje, musi być oddznaczone,
Potem jak naciśniesz tabulator, to masz listę z językami do zaznaczania lub oddznaczania.
Zachaczamy Polish, wadomo
Wariant można wybrać tylko globalnie, czyli chyba nie będzie na dwuch lub więcej głosach pod sapi, ale przyznam jeszce nie bawiłem się tym dogłębnie. Może toda się zdefiniować w profilach głosowych.
Potem ustawiasz sobie suwaczek intonation na odpowiednią wartość lub zostawiasz na domyślnym. I naciskasz przycisk save and close. Można zrestartować NVDA dla pewności. Od tej pory już powinien przemówić do nas głos polski z naszym ustawionym wariantem.
Wreszcie ten espeak wygląda tak jak na innych systemach, jest niezależny panel konfiguracyjnym jak np, na Macu.
Gościu zrobił kawał dobrej roboty.

balteam

#4 ·

No, ale w sumie jak ktoś do nvda espeaka potrzebuje, to wbudowany nic nie traci w porównaniu do tego na sapi 5? Czy autor coś dodał od siebie ciekawego.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

DJGraco

#5 ·

Nie wszyscy korzystają z NVDA. Co mają powiedzieć użytkownicy ZDSRa czy innych czytników, które nie mają wbudowanego espeaka? Czy dodał coś od siebie? A i owszem, funkcja word gap, znana m.in z maców.

balteam

#6 ·

No, ale ja nie mówię, że to jest niepotrzebne, tylko, że jeśli masz nvda, to niespecjalnie cośto doda temu czytnikowi.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Puszkin

#7 ·

1 likes
Działa, dzięki. Mam też wrażenie, że ten espeak jest responsywniejszy, ale pewnie mi się wydaje.

daszekmdn

#8 ·

Może się to również przydać do starych gier ;).