hades 2
Back to Nowości#1 mojsior
Mamy wreszcie mody do tej wyśmienitej produkcji jaką jest następca hadesa czyli Hades 2.
w porównaniu do jedynki, gdzie wcielaliśmy się w tytana zagreusa, który miał cel uciec ze swojego piękielnego domu przed despotycznym ojczulkiem czyli hadesem, w celu połączenia się z matką na olimpie.
Tu w dwójce wcielamy się w niejaką Melinoe czyli siostre zagreusa a córkę Hadesa i persefony.
Naszą biedną melin spotyka okropna tragedia.
Bóg czasu Chronos porywa gdzieś całą rodzinę, a my mamy misję jedną śmierć chronosowi i odkrycie co i jak i dlaczego.
Zadanie niczym w hadesie 2 wygląda podobnie, musimy przedzierać się przez losowo generowane pomieszczenia zabijając coraz to nowe i trudne fale wrogów, zdobywając potem dary od naszych tytanicznych bogów, które pomogą nam przetrwać ten trudny okres.
Kiedy umrzemy, to nie umieramy, tylko po obfitej kompieli w styksie wrócimy do pałacu, gdzie mieszkamy, po to, aby poznać fabułę melinoe i jej rodziny.
Zapomniaiłem nadmienić , że melinoe jest czarodziejką szkoloną przez hekate.
W naszym domostwie będziemy mieli okazje ulepszać swoją postać poprzez odprawianie inkantacji przy magicznym kotle, czy poprzez dobieranie kart tarota.
Dwójka oprócz podziemia daje nam również do dyspozycji powierzchnie olimpu, gdzie za ciekawie to też tam nie będzie, ale nim na powierzchnie się dostaniemy to długa droga przed nami.
Dwójka oddaje w nasze rence niemalże identyczny system walki z jedynki, a jednak nie do końca.
Dostajemy nowyy rodzaj odskoku czyli sprint, podczas którego możemy biegać, ale nie zbyt długo, gdyż sam sprint posiada limit w jakim go możemy używać, oraz w pewnych sytuacjach zużywa mane.
Dodatkowo otrzymujemy czar, który w podstawowej wersji spowalnia wrogów, jednak są pewne ulepszenia, które zmienią jego działanie.
Również atak podstawowy jak i specjalny otrzymują swoje silniejsze wersje, zwane atakami omega, które ładujemy poprzez poddtrzymanie ataku, co wzmacnia ich działanie, ale zużywa manę, więc należy tego używać taktycznie.
Teraz o modach.
Te mody udostępniają hadesa 2 podobnie, a jednak mamy czytany czytnikiem ekranu cały interfejs gry, razem z napisami, co ucieszy tych, którzy z angielskim nie są za pan brat.
Dodatkowo mod odczytuje nasze hp z automatu kiedy dostajemy obrażenia od przeciwników.
W zasadzie to czytane jest wszystko.
Mod stworzyl lirin, którego napewno dobrze kojarzycie.
Jednak mody mają jeszcze swoje błędy więc należy uważać i mieć to na uwadze.
Ale spokojnie, można się już cieszyć grą.
Instalacja.
Pobieramy menedżer modów r2 modman z tąd.
https://github.com/ebkr/r2modmanPlus/releases/download/v3.1.57/r2modman-Setup-3.1.57.exe
Odpalamy plik.
Menedżer wygląda jak strona.
tworzymy profil i nazywamy go np hades 2 i klikamy select profile.
Możemy też to zrobić na domyślnym profilu.
Teraz kiedy zostaniemy zapytani o gre w szukajkę wpisujemy hades II albo samo hades i powinnno nam znaleść dwójkę.
Klikamy set this game as default a następnie select.
Teraz r2 modman pokaże nam installed mod 0.
My szukamy zakładki online, która pokazuje ile jest wszystkich modów do hadesa 2.
Po kliknięciu w listę modów przechodzimy do szukajki i wpisujemy hasło lirin.
I pod strzałkami znajdujemy mod hades 2 blind accessibility.
Klikamy moda I odszukujemy nagłówka poniżej listy z modami i instalujemy moda, który nam zainstaluje go z innymi modami, które są potrzebne.
Aby mieć mowę poprzez nvda należy skopiować nvda controller client do katalogu
steam\ steam apps\ common\ ship.
Teraz aby uruchomić grę klikamy na górze strony start modded.
Uwaga.
Gdyby ktoś miał taki problem że po zrobieniu zapisu nie jest w stanie się ruszyć, bo gra się zamroziła, to jest rozwiązanie problemu.
Musimy edytować jedną linijkę w pliku konfiguracyjnym.
W tym celu przechodzimy do
roaming\appdata\r2modmanpluslocal]hadesII\profile\returnofmodding config i tam otwieramy plik hell2moddinggui.cfg i odnajdujemy linijkę, która głosi onboarding +false i zmieniamy wartość na true.
Od tego momentu gra powinna działać jak należy.
Zalecany jest kontroler choć podobno klawiaturą i myszką można grać.
wszystkie klawisze dotyczące obsługi moda znajdują się w readme w
appdata\ r2modmanpluslocal\ hadesII\ profile\ returnofmodding\ lirinblindaccessibility.
Zachęcam do grania.
#2 mojsior
zauważyłem że elten podczas ciągłego czytania ucina ścieżki do folderów więc czytajcie to słowo po słowie, jeśli chcecie się dowiedzieć gdzie wrzucać pliki
#3 Natalia2000
Posłuchałabym sobie chętnie letspleya.
#4 mojsior
hmm z tym może być ciężko ale jak byś hciała to mogę ci na konferencji eltenowej pstreama zrobić z tej gry bo jutro zamierzam to ogrywać
#5 Mk242
Witam, gdzie można znaleźć ten plik nvda controller client, który pozwala na granie z nvda?
#6 mojsior
dobra wejdź na forum.audiogames.net w sekcje new releases I znajdź wątek o hadesie 2 tam jest link do tego pliku w pierwszym poście
#7 Mk242
Witam, zakupiłem gierke i mam pytanie, jak tam walczyć wsumie? Wsensie na klawiaturze?
#8 mojsior
nie wiem nie gram na klawiaturze chyba musisz podmapować klawisze
#9 guliwer
Po naciśnięciu start modded wyskakuje mi taki błąd, ktoś ma pomysł?
Error dialog A JavaScript error occurred in the main process
Uncaught Exception:
Error: Command failed: powershell.exe "Get-ItemProperty -Path HKLM:\SOFTWARE\WOW6432Node\Valve\Steam -Name "InstallPath""
'powershell.exe' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.
at genericNodeError (node:internal/errors:983:15)
at wrappedFn (node:internal/errors:537:14)
at checkExecSyncError (node:child_process:929:11)
at Object.execSync (node:child_process:1001:15)
at IpcMainImpl. (file:///C:/Users/madmi/AppData/Local/Programs/r2modman/resources/app.asar/electron-main.js:1:3358)
at IpcMainImpl.emit (node:events:519:28)
at Session. (node:electron/js2c/browser_init:2:107760)
at Session.emit (node:events:519:28)OK przycisk
#10 mojsior
nie wiem co to może być nie spotkałem się z tym żeby ktoś miał taki błąd,
#11 Adasadula
Kliknij napraw grę na steamie, może coś przy pobieraniu się pieprznęło
#12 guliwer
Naprawiłem grę, potem ten program do modowania odinstalowałem zainstalowałem, pobrałem wszystko i to samo. Chyba HS nie chce żebym w coś innego grał lol
#13 Mk242
Czy próbowałeś wklejać twój błąd do chata gpt? Może by ci jakoś pomugł.
#14 zywek
Powershella ne może znaleźć po prostu.
#15 guliwer
Tego się domyśliłem, pytanie tylko dlaczego skoro go mam.
#16 guliwer
Oki, dziękuję za podpowiedzi. Gemini pomógł. Nie miałem ścieżki do powershella w zmiennych środowiskowych.
#17 matius
I ja dołączyłem do grających w tę gierkę. Oraz w Hadesa 1.
#18 Mk242
Witam, czy udało się komuś przejść cały run i pokonać Chronosa? Mi się raz udało.
#19 exterminator
Mam pytanie. czy za każdym razem muszę wybierać grę w r2 modman? Otwieram ten program, Pokazuje się okienko, te po pierwszym uruchomieniu. jak sobie z tym poradzić? niema jakiegoś skrutu?
#20 Mk242
Nie, nie musisz. Jak masz pole do wyszukiwania gier i wpiszesz hades 2, to po select game masz przycisk set this game as defauld klikasz go i już potem za każdym razem, jak odpalisz r2modman, to będziesz miał ekran do wybrania profilu.