EltenLink

Przystanek swoje, a autobus swoje

Back to W drodze

#21 Numernabis

Ja rozumiem, ale co mi da komunikat, że jest 2 przystanki wcześniej kiedy przed nim podjedzie inny, a nie wiem czy za nm jest już ten właściwy, bo równie dobrze za nim może nie być nic lub będzie, ale jeszcze inny bo się kumulują, zwłaszcza na Placu inwalidów, a takich przystanków jest więcej.
Tu nie chodzi o to, aby nasłuchiwać komunikatów z aplikacji, no i co istotne danypojazd musi mieć GPS w przeciwnym wypadku możesz sobie oczekiwać na komunikat.
Tak samo sytuacja jaką opisałem, że jestem sam na przystanku i co mi da komuikat o nadjeżdżającym właściwym pojeździe skoro ten się zatrzymuje praktycznie poza przystankiem i trzeba go gonić, a ten sobie najnormalniej odjeżdża, bo ma takie widzimisie.
dla kierowcy to nie problem zatrzymać się dodatkowo przy niewidomym, jest widoczny kiedy stoi przy krawędzi i na pewno jemu łatwiej niż niewidomemu.
Sygnalizacja świetlna, a komunikaty w pojazdach to odrębne sygnalizacje, ustawa jest, a nadal komunikaty na zewnątrz nawet przy słabym ruchu niejednokrotnie są niessłyszalne, w środku to samo, kiedy tramwaj stoi w ciszy to coś słychać, ale wystarczy, że ruszy i trzeba by przyłożyć ucho do głośnika żeby słyszeć, innym razem tak się drze, że można z butów wyskoczyć.
Teoria z praktyką niestety nie idzie w parze. Można sobie wypisywać ideologiczne frazesy, a życie weryfikuje to całkowicie,

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-09-08 20:07

#22 mustafa

To Ci da, że jeśli ta ustawa o dostępności będzie działać to będziesz miał komunikat zewnętrzny z autobusu. W aplikacji sprawdzasz, nie nasłuchujesz, kurcze przecież napisałem, sprawdzasz gdzie autobus jest. Widzisz, że dwa przystanki ma do tego, na którym ty stoisz więc podchodzisz do krawędzi chodnika i nasłuchujesz komunikatów z autobusów, nie z aplikacji. Nawet jak jest przystanek wielostanowiskowy, to te 2 min jesteś w stanie się skupić, bo wiesz, że on ma teraz jakoś być, a nie że chodzisz w te i we wtę i pytasz ludzi, bo autobusy nie gadają, a ty nie wiesz, czy przypadkiem nie stanął z tyłu.

Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2025-09-09 09:01

#23 balteam

Na razie jest tak we Wrocku, że komunikaty masz w środku, z resztą jak będą znowu na zewnątrz, to często będzie pewnie znowu tak, że zacznie mówić jak już autobus stoi kilka sekund, jeśli będziesz przy pierwszym, to do drugiego nie zdążysz.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2025-09-09 09:10

#24 zywek

Autobus ma podjeżdżać na początek przystanku, czyli dla mnie początek przystanku jest tam, gdzie mu najłatwiej wyjechać. Tak jest na długich przystankach i robią to po to, że nie wie, czy mu zza zakrętu jakiś nie wyjedzie i też ni będzie chciał stanać. Nie będzie się zatrzymywał przzy biednym niewidomcu, bo mu się ruszyć dupy nie chce stanąć tam, gdzie powinien stać.

2025-09-09 09:23

#25 mustafa

Komunikaty dotyczące nr lini w Krakowie zkorelowane są z otwieraniem drzwi. Taką poczyniłem obserwację.

-- (balteam):Na razie jest tak we Wrocku, że komunikaty masz w środku, z resztą jak będą znowu na zewnątrz, to często będzie pewnie znowu tak, że zacznie mówić jak już autobus stoi kilka sekund, jeśli będziesz przy pierwszym, to do drugiego nie zdążysz.

--

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2025-09-09 10:36

#26 Numernabis

Tak, ale te komunikat są dość ciche i w jednych autobusach są nad przednimi drzwiami w innych nad środkowymi i komunikat jest tak wolny, że jak kończy to kierowca już zamyka drzwi.
Co do stawania autobusu to np. w Krakowie na Placu inwalidów przystanek jest daleko od skrzyżowania, wystarczająco daleko i ni emusi zapierdalać na koniec przystanku, a zwłaszcza kiedy przy krawędzi stoi niewidomy.
Co do sprawdzania gdzie jest autobus w aplikacji ot choćby Time4bus, to już zgłaszałem Romanowi, bo niejednokrotnie są kursy widmo, już dwukrotnie się tak naciąłem, czekałem, miałęm włączoną obserwację lini i tramwaj miał podjeżdżać, ale jakoś nie podjechał, a po chwili usłyszałem komunikat o następnym przystanku i nie wyłączałem śledzenia i tramwaj sobie jechał, miałem komunikaty o kolejnych przystankach, ale tramwaju na przystanku nie było, nie przyjechał.

Poza tym już pisałem, co z tego, że sprawdzę śeldzoną linię, że jest 2 przystanki wcześniej, stoję na przystanku podwójnym i przyjadą dwa autobusy, pierwszy usłyszę i nie będzie to ten, skąd mam wiedzieć, że za nim jest następny? I skąd będę wiedział, że to mój skoro komunikaty w apce sa mocno niedokładne w Krakowie?
Nadal uważam, że to kierowcy na takich podwójnych przystankach widząc osobę z białą laską powinni mieć przykaz zatrzymania się przy takiej osobie i oznajmienia jej o numerze lini.
Ewentualnie stworzenie apki zintegrowanej z systemem MPK gdzie w apce wybieralibyśmy przystanek na którym stoimi i numer lini na jaki czekamy, kierowca w danej godzinie miałby taką informację.
Takie ponowne zatrzymanie to naprawdę niiele wysiłku wymaga, czasu też nie.
To samo się tyczy przystanków pojedynczych gdzie autobus zajeżdża narpawdę bardzo daleko od wiaty, niestety w Krakowie są przystanki gdzie wiata swoje, a przystanek właściwy swoje, ot choćby nawet przystanek Dauna w stronę Kurdwanowa, wiata stoi za przystankiem więc nie ma co się ustawiać przy wiacie.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Edited 2025-09-11 18:08

#27 mustafa

To jeszcze raz. Komunikaty są cicho i to się zgadza. Pisałem, że teraz na podstawie tej ustawy o dostępności może by można domagać się, żeby one były określonej głośności. Skoro da się zrobić to tak, że aż jest nie przyjemnie to da się to zrobić tak, żeby po prostu było słyszalne, bo umówmy się, czasem na tych alejach jednak słychać, a nie jest to jeszcze tak głośno, żeby w środku budziło dyskomfort. Jeżeli chodzi o tramwaj widmo, przez jakiś czas korzystałem z time4bus i jeżeli nie było nawigacji w pojeździe to taki był właśnie efekt, że przystanki leciały zgodnie z planowanym odjazdem, ale wówczas był komunikat VO lokalizacja nie dostępna. Może kwestia ustawień VO. Dwa autobusy oczywiście mogą podjechać, ale jak masz aplikację to wiesz, że on powinien być i nie latasz jak głupi po przystanku, po prostu wiesz. W tym sensie jest dla Ciebie pomocna.

2025-09-11 20:00

#28 Numernabis

Nie, nie, to był kurs GPS.
Co do komunikatów, pewnie, że można się domagać, ale kto ma się domagać i gdzie? Mają wywalone, a tak naprawdę to takimi sprawami powinien się zajmować PZN, powinien dizałać na rzecz osób niewidomych.
Dzisiaj wróciłem z Lublina i tam te komunikaty wszędzie, no może nie wszędzie bo wszędzie nie jeździłem, ale przez 3 dni pojeździłem trochę komunikacją i komunikaty były na tym samym poziomie głośności, ale zdecydowanie zbyt cicho, kiedy pojazd stoi owszem, słychać, kiedy jedzie powoli też, ale jak tylko przyspieszy to komunikaty jeśli nie stoi się tuż przy głośniku są niesłyszalne.

2025-09-11 21:50

#29 mustafa

Są dwa rozwiązania.
Albo Wszyscy samodzielni niewidomi się organizują i trują do usranej śmierci, że nie słychać, albo teraz chyba na podstawie tej ustawy zgłasza się to do PFRONU i on interweniuje. No ale to rzeczywiście musiałoby te 10 – 20 niewidomych truć i truć i może by się coś wskórało.

2025-09-12 10:33

#30 zywek

W najnowszych t4b będziesz miał podaną odległość pojazdu od przystanku, więc jeśli przyjadą 2 to na dwóch będziesz miał, więc będziesz wiedział, który jest za którym. Tylko zdaje się oba trzeba śledzić.

2025-09-12 10:56

#31 Zuzler

Ja to już mam, a bet nie używam.

2025-09-12 12:22

#32 cinkciarzpl

Z tym pfronem to nie tak prosto. Tam można dopiero, gdy zostaniemy olani czyli trzeba przejść całą procedurę. Nie jest to trudniejsze niż wysłanie maila, no ale trzeba to zrobić. :P

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2025-09-12 16:20

#33 Zuzler

autobus ma stawać na początku przystanku, czyli tam, gdzie coś podjeżdżającego od tyłu będzie również miało miejsce, żeby stanąć. Poza tym wskaż przepisy, numerku, które mówią, że ma się zatrzymać przy niewidomym, to dopiero wtedy będzie można dyskutować o tym, czy one są łamane.

-- (zywek):
Autobus ma podjeżdżać na początek przystanku, czyli dla mnie początek przystanku jest tam, gdzie mu najłatwiej wyjechać. Tak jest na długich przystankach i robią to po to, że nie wie, czy mu zza zakrętu jakiś nie wyjedzie i też ni będzie chciał stanać. Nie będzie się zatrzymywał przzy biednym niewidomcu, bo mu się ruszyć dupy nie chce stanąć tam, gdzie powinien stać.

--

Edited 2025-09-12 21:31

#34 Numernabis

Zywku, tak, to się sprawdza kiedy dane są wysyłane co 5 sekund, a ne jak w przypadku Krakowa co 30 sekund i jak pisałem nijak się to ma do rzeczywistości i to bardzo często, bo skoro stojąc na przystanku mam informację, że tramwaj odjechał, w aplikacji, a on przyjeżdża za około 2 minuty to gdzie to opóźnienie 30 sekundowe? Coś jest nie tak.
Zuzler, tak, właśnie tak, kierowcypowinni mieć taki nakaz żeby zatrzymywać się przy niewidomym z białą laską stojącym przy krawędzi jezdni, oczywiście przynajmniej na wysokości wiaty czy znaku przystanku autobusowego w przypadku braku wiaty, bo niby skąd niewidomy ma wiedzieć gdzie jest koniec, a gdzie początek przystanku?

2025-09-13 08:45

#35 zywek

Kierowcy w ogóle powinni mieć nakaz podjeżdżania pod dom niewidomego, bo skąd niewidomy wie, gdzie jest wiata przystankowa?

2025-09-15 09:54

#36 Numernabis

I po co ten sarkazm?
Jakby Ci spierdolił kilka razy autobus jak stoisz nw ulewie, albo na mrozie inaczej byś gadał.
Kość w dupie by im nie pękła gdyby się zatrzymali przy niewidomym, tym bardziej, że to się zdarza, kilka razy jak już pisałem tak właśnie się zatrzymał przy mnie autobus i tramwaj i kierowca otworzył drzwi i mówił jaki numer i co najciekawsze - przeżył więc inni również przeżyją.

Edited 2025-09-15 19:20

#37 zywek

A skąd Ty wiesz, co mi spierdoliło i kiedy?
Napisz petycję, niech zrobią takie prawo, że niważne, czy 3 autobany się pchają za nim, pierwszy i następne mają stawać przy biednym niewidomiście, otwierać drzwi i mówić, jaki numer. Nieważne, że pozostałe nie mogą wjechać, bo debilne prawo dla biedaków trzeba było wymyślić.

2025-09-15 23:24

#38 Zuzler

Nie no, panowie, może jednak spróbujcie jakoś trochę spokojniej.

2025-09-16 00:05

#39 balteam

Żywek, jeśli będzie stać na początku, to reszta wjedzie, po prostu ten z tyłu podjedzie i się zatrzyma, niewidomych na ulicach tyle nie chodzi.
Także bez przesady. Nie wiem jak to jest od strony przepisów, ale dać się to powinno na luzie zrobić.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2025-09-16 08:44

#40 mustafa

Ja proponuję wprowadzić prawo aborcji dla niewidomych. Rodzi się taki niewidomy to robi się aborcję, bo poco środki przeznaczać na dostosowania i socjale. Koszta zerowe, a w większości ani się to nie dożuci do PKB, ani się nie rozmnoży, z tych którzy się rozmnożą część zrobi kolejnych ślepych, więc znowu koszta. W średniowieczu by zagłodzili takiego ślepego, w starożytności ze skał w górach zrzucili. Może w tym szaleństwie jest metoda. Może istnieje życie po życiu i teraz ślepi są ślepymi dlatego, bo wcześniej takiemu ślepemu nie dali kawałka chleba, albo haka pod nogi podkładali. Autobusy też by nie musiały gadać, więc innym by to nie przeszkadzało. Kierowcy nie musieliby patrzeć na przystanki tylko na drogę. Generalnie widzę same plusy.

2025-09-16 10:17