Najlepszy odtwarzacz książek tekstowych i mp3 wraz z dyktafonem na 2025 rok
Back to Tyfloelektronika#1 KaelaMensha2000
Witajcie,
Jestem ciekawa waszego zdania:
Jaki według was na teraz jest najlepszy odtwarzacz książek tekstowych, w mp3 oraz z dyktafonem i dlaczego?
#2 fraaneek
https://www.orbitresearch.com/product/orbit-player-global-version/
Niedługo w dystrybucji Lumenu.
#3 Numernabis
OK, ale nie ma tam napisane jaki TTS jest na pokładzie.
Ciekawe ile będzie to u nas kosztowało.
Nie doczytałem też informacji czy posiada to urządzenie bluetooth.
#4 fraaneek
3. Nowy czytnik książek debiutuje globalnie. Zabójca Victor Readera?
Firma Orbit Research rozpoczęła globalną wysyłkę Orbit Playera - nowego odtwarzacza książek mówionych dla osób niewidomych. Urządzenie kosztuje 299 USD i jest pozycjonowane jako budżetowa alternatywa.
Orbit Player ma wymiary 12 x 6 x 1,5 cm, waży 130 g i jest obsługiwany przez 21 fizycznych przycisków, w tym klawiaturę numeryczną. Wyposażono go w 8-rdzeniowy procesor, 16 GB pamięci wewnętrznej (rozszerzalnej kartą SD), wymienną baterię oraz port USB-C.
Funkcje: odtwarzanie formatów DAISY, EPUB, PDF, DOCX, MP3, FLAC i plików brajlowskich BRF. Wbudowane aplikacje: radio internetowe, dyktafon, aplikacja do podcastów, kalendarz, budzik. Synteza mowy Vocalizer w wielu językach.
Łączność: dwuzakresowe Wi-Fi, Bluetooth, tuner FM. Integracja z bibliotekami Bookshare, NFB Newsline, Gutenberg.
Urządzenie powstało w Indiach jako pierwszy lokalnie produkowany odtwarzacz DAISY. Firma zapewnia 2-letnie wsparcie aktualizacji.
Dostępność: USA – już w sprzedaży, Europa – wrzesień 2025. Polskim dystrybutorem jest firma Lumen.
Więcej informacji na stronie producenta:
www.orbitresearch.com
https://t.me/s/tyfloprzeglad
Można zasubować na Whatsapp. Było w niedawnym tyfloprzeglądzie.
#5 KaelaMensha2000
Z opisu nie wynika żeby ten odtwarzacz wyróżniał się czymkolwiek.
#6 Numernabis
ceną się wyróżnia :)
#7 Numernabis
No i w sumie, dopóki się nie sprawdzi nie będzie wiadomo jakiej jakości ma dyktafon
#8 fraaneek
Orbit Player umożliwia instalację syntezatorów Eloquence i RHVoice
Pierwsi amerykańscy użytkownicy nowego odtwarzacza Orbit Player odkryli, że urządzenie pozwala na instalację alternatywnych syntezatorów mowy, w tym popularnego Eloquence - ustalił Tyflopodcast, docierając do informacji od beta testerów.
Orbit Player to budżetowy odtwarzacz książek mówionych za 300 dolarów, konkurujący z droższymi SensePlayer czy Victor Stream.
Po podłączeniu do PC urządzenie udostępnia nie tylko swoją pamięć niczym pendrive, ale równierz powłokę ADB (narzędzia deweloperskie Android)
Użytkownikowi udało się zainstalować i aktywować Eloquence - oprogramowanie odtwarzacza wykryło nowy silnik mowy
Preinstalowany Sklep Play umożliwia instalację dodatkowych aplikacji, w tym TalkBack, choć nie jest to rozwiązanie praktyczne do jego obsługi wymagana jest bowiem zewnętrzna klawiatura.
Procesor Mediatek MT6765 zapewnia responsywne działanie
Oznacza to możliwość instalacji innych syntezatorów jak eSpeak czy RHVoice.
Polska premiera we wrześniu
Urządzenie trafi do Polski we wrześniu przez firmę Lumen - informację tę przekazaliśmy w ubiegły poniedziałek, a Tyflopodcast przytoczył ją w swoim przeglądzie.
Dziękujemy redakcji Tyflopodcastu za zaufanie i cytowanie naszych ustaleń.
Orbit Player wyposażony jest w ośmiordzeniowy procesor, obsługuje książki tekstowe, audiobooki DAISY, podcasty z rozdziałami, radio FM. Obsługuje się go za pomocą wbudowanej klawiatury numerycznej.
Źródło: TyfloPrzegląd
#9 misiek
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że proponujecie użytkownikowi coś czego jeszcze nie ma XD
#10 Adasadula
Jest, nie w polszy ale ma androjeba i dowolny syntezator który na andro jest można zainstalować, czyli Acapellę, vocalizera, RHVoice, espeaka oczywiście też, bo jest dostęp do ADB to i można szaleć, poza tym da się na tym słuchać prawie wszystko to co na zwykłym telu z robocikiem, więc zostaje instalnąć coś w podobie Aurora Store i szaleć :), poza tym już za miesiąc na Polskich tyflopółkach też się pojawi.
#11 misiek
Ok, to to jest dotykowe?
#12 Adasadula
Nie
#13 Adasadula
Pewnym problemem może być to, że trudno powiedzieć jak ich screenreader poradzi sobie z takim np. youtubem, talkbacka na tą chwilę da się używać jedynie przez klawiaturę zewnętrzną ale myślę że na to też jakieś obejście się znajdzie ;). Na takim sense playerze np. ja przez ADB instalowałem wszystko, od Aurory, po wszelkie VOD, netflixa, PolsatBoxGo i Playera i ichniejszy screenreader sobie z tym radził, inna sprawa że on jest bazowany na TB, ten w orbicie, na tą chwilę trudno przewidzieć, ale myślę że bazą jest właśnie talkback. Jeśli z zewnętrznymi apkami będą problemy, trzeba będzie zwyczajnie poczekać co ślepe ruskie wymyślą, oni obejdą wszystko :P
#14 Numernabis
@Adasadula, czy na SensePlayer da się zainstalować i uruchomić do txt Anię, mając oczywiście licencję.
#15 monstricek
Myślę, że u nas nikt nic nie wymyśli, bo my mamy sparo swoich odtwarzaczy, i nie znam nikogo, kto by kupował zagraniczne, choć są one w afertach firm tyflo.
#16 Adasadula
Hm, na sense szczerze mówiąc w instalację syntów się nie bawiłem, a eksport APK z tela i zainstalowanie go na sense? Może by zatrybiło, ale nie jestem pewien.
-- (Numernabis):
@Adasadula, czy na SensePlayer da się zainstalować i uruchomić do txt Anię, mając oczywiście licencję.
--
#17 Zuzler
Teoretycznie, Lumen działalności charytatywnej nie prowadzi, więc zapewne doliczą sobie odpowiednio.
-- (Numernabis):
--
#18 Adasadula
Czy ja wiem, raczej więcej niż 1500ZŁ to kosztować nie będzie, a w takiej kasie to tak czy tak dość budżetowy tyfloplayer, jeśli by zprowadzać z zagramanicy to cło by tak czy tak dowalili i wyszło by podobnie.
-- (Zuzler):
Teoretycznie, Lumen działalności charytatywnej nie prowadzi, więc zapewne doliczą sobie odpowiednio.
-- (Numernabis):
--
--
#19 Zuzler
No, nie wiem, jak Lumen, ale Altix by sobie raczej nie pożałował z marżą.
No tak czy inaczej, sprzęt wydaje się faktycznie obiecujący, jeśli można będzie na niego można wgrać dowolny synstezator. Ale jeśli sami tu piszecie, że nie jest w tym jedyny, to czym on niby objawia swoją zajebistość jeszcze?
#20 Adasadula
No właśnie ceną. Senseplayer kosztuje coś ponad 3tysie, a orbit to raczej 1600cebulek nie przekroczy,
-- (Zuzler):
No, nie wiem, jak Lumen, ale Altix by sobie raczej nie pożałował z marżą.
No tak czy inaczej, sprzęt wydaje się faktycznie obiecujący, jeśli można będzie na niego można wgrać dowolny synstezator. Ale jeśli sami tu piszecie, że nie jest w tym jedyny, to czym on niby objawia swoją zajebistość jeszcze?
--