Może "Śmierć w chmurach" Agathy Christie - kryminał. "Plaga" J. Ure. ". "W samym sercu morza" - Nathaniel Fibrick. To o katastrofie statku wielorybniczego. "Szczepionka śmierci" Kena McClear'a.
Ojoj, ile tego tu było. Na pooczątek może od podróżniczych. Czy to mają być rzeczywiście podróżnicze, znaczy człowiek jeden albo ludziów kilka jedzie gdzieś, zwiedza coś i coś z tamtąd przywozi mając po drodze różne przygody, Beata Pawlikowska wszystkie jej południowoamerykańskie, bo potem zaczyna uprawiać za dużo psychologii. Czy to mają być podróże z przyrodą w tle, Gerald Durrel, Arkady Fiedler, choć on niestety ptaszki zabijał a nie łapał w celu powiększenia populacji.
Tomecki. Jest książka, wprawdzie fantastyczna, ale Polskę z niebylejakich opalów wyratowuje najprawdziwszy czarny murzyn z Afryki. "Zawisza czarny" Jakub Ćwiek.
"Działa Navarony" mają jeszcze trzecią część, tylko w tej chwili nie pamiętam tytułu.
"Pan Samochodzik" jest rzeczywiście dobrym cyklem jeśli chodzi o szyfry, zagadki i tajemnice, natomiast Dariusz Rekosz pisze raczej dla dzieci, no może dla młodszej młodzieży. :D
Tomecki. Jest książka, wprawdzie fantastyczna, ale Polskę z niebylejakich opalów wyratowuje najprawdziwszy czarny murzyn z Afryki. "Zawisza czarny" Jakub Ćwiek.
"Działa Navarony" mają jeszcze trzecią część, tylko w tej chwili nie pamiętam tytułu.
"Pan Samochodzik" jest rzeczywiście dobrym cyklem jeśli chodzi o szyfry, zagadki i tajemnice, natomiast Dariusz Rekosz pisze raczej dla dzieci, no może dla młodszej młodzieży. :D
Może "Psalm u kresu podróży" Ericka Fossnessa Hansena. To taka opowieść o członkach orkiestry z Titanica. Nie jest to opracowanie stricte muzyczne, ale może się nada...
Poszukuję książek z patologią jak to się mówi. Przemoc domowa i nie mósi być tylko być czyniona przez mężczyzn. Alkocholizm, przelkie uzależnienia.
Z tych co pamiętam: My dzieci z dworca Zoo, Pamiętnik narkomanki, Bidul, Lot komety, Hera moja miłość, Bestia, tak to autobiografia, ale sporo tam nawiązań,Zielona mila.
-- (matius):
Poszukuję książek z patologią jak to się mówi. Przemoc domowa i nie mósi być tylko być czyniona przez mężczyzn. Alkocholizm, przelkie uzależnienia.
--
-- (matius):
--
2 likes
"Złe" Chmielewskiego. Takie dość... no, nie powala, ale patologia jest na pewno.
"Chłopiec z ulicy Wschodniej" Anny Stryjewskiej. "Mój mąż potwór" Ingrid Falais. "Ewelina Głowacz i Jolanta raich "Alkoholik. Instrukcja obsługi". Ilse Kleberger "Rozmowy nocą".
"Idź, zapytaj Alice" Beatrice Sparks
--Cytat (matius):
--Koniec cytatu
--Cytat (matius):
--Koniec cytatu
A ja poszukuję czegoś z podrużą w czasie.
Coś alla Dallas 63, czy jak brzmi orginalny tytół 11.23.1963
Przy okazji?
Czy ludzie przestali czytać książki, że ten wątek umarł?
Coś alla Dallas 63, czy jak brzmi orginalny tytół 11.23.1963
Przy okazji?
Czy ludzie przestali czytać książki, że ten wątek umarł?
Wehikuł Czasu - George Wells
1 likes
Tak, "Dallas 63", jeśli chodzi o powieść Kinga.
Może "Jak zawsze" Miłoszewskiego? Tu jeszcze wchodzi świat alternatywny, ale i z typową podróżą w czasie ma to wiele wspólnego.
Z bardziej babszczyzny taka seria Diany Gabaldon.
Z bardziej młodzieżowych "Książka dla dzieci" Borisa Akunina i książki w cudzysłowie dla dziewuch - "Małgosia contra Małgosia" i "Godzina pąsowej róży".
Złośliwi mi tu z tyłu dopowiadają, że podręcznik użytkownika Jaws 6.20 i jego sekcja "obsługa syntezatorów sprzętowych" to również piękna podróż w czasie.
Może "Jak zawsze" Miłoszewskiego? Tu jeszcze wchodzi świat alternatywny, ale i z typową podróżą w czasie ma to wiele wspólnego.
Z bardziej babszczyzny taka seria Diany Gabaldon.
Z bardziej młodzieżowych "Książka dla dzieci" Borisa Akunina i książki w cudzysłowie dla dziewuch - "Małgosia contra Małgosia" i "Godzina pąsowej róży".
Złośliwi mi tu z tyłu dopowiadają, że podręcznik użytkownika Jaws 6.20 i jego sekcja "obsługa syntezatorów sprzętowych" to również piękna podróż w czasie.
No to spróbuj. Niedawno przeczytałam i powiem tyle, że Miłoszewski trzyma poziom. No jest naprawdę dobrze, jednym słowem.
1 likes
Czekaj, jeszcze jest przecież cykl Pilipiuka "Oko jelenia" i jego osobna książka "Operacja dzień wskrzeszenia".