windows: NVDA przestaje losowo gadać
Back to Systemy (Windows)#1 patricus
witam, jak w tytule, NVDA losowo przestaje gadać.
co robić?
#2 misiek
Zresetować Nvda. Mi tak robił na starym kompie ze słabymi bebechami. Teraz 32 gb ram i Intel i5 14 g i nie zauważyłem tego problemu, albo robi to tak niezmiernie rzadko, że nie pamiętam.
#3 patricus
@misiek no nie za bardzo, to jest nie zły komputer, NVDA było instalowane tydzień temu.
#4 Adasadula
Wróżbity Macieja raczej próżno na eltenach szukać, nawet żeś nie podał co to za windows, czy jakaś modyfikacja, czy najnowsza NVDa, czy patrzyłeś na logi i ewentualne przyczyny, czy tak się dzieje przy uruchomieniu / kliknięciu czegoś itd
-- (patricus):
witam, jak w tytule, NVDA losowo przestaje gadać.
co robić?
--
#5 patricus
windows 11, normalny bez gżebania oprucz normalnego menu kontekstowego.
#6 Adasadula
23 czy 24H2? Może Windows App Essentials pomoże?
-- (patricus):
windows 11, normalny bez gżebania oprucz normalnego menu kontekstowego.
--
#7 patricus
h2
#8 Adasadula
Xd, ale czy 23 czy 24, u mnie np. na 24H2 pojawił się błąd przy czytaniu wyników z menu start, zrobienie konfiga NVDy na nowo pomogło.
#9 Numernabis
No i u mnie ten sam problem pod Windows 10 Pro, NVDA 2025.1, od niedawna tak jest, ale żadnych nowych dodatków nie instalowałem.
Nie ma jakiejś reguły, otwieram firefox - milknie, otwieram nową kartę w firefox m- milknie, otwieram exploratora windows - milknie, otwieram folder w exploratorze - milknie, otwieram np. mp3directCut - milknie, działam już w mp3directCut i w trakcie obróbki - milknie.
Patrząc wstecz - mniej nagrzebane w NVDA, mniej z nim problemów, a miało być tak pięknie...
#10 patricus
2025.2 naprawia. polecam zpróbować
#11 Numernabis
No niestety nic nie naprawia, właśnie przed chwilą NVDA mi zamilkł.
#12 patricus
dziwne.
mi też ale żadziej
#13 Numernabis
Tak, rzadziej, ale jednak nie rozwiązało to problemu całkiem.
#14 patricus
to mi się zdaża raz na 3 dni teraz