Nowa appka, Seeing Assistant Go
Back to inne#61 adelcia
nawet nie musi szukać w google, bo w samej pomocy go o tym się dość konkretnie piszę jak się kalibruje kompas, jeśli pokazuje kierunky nietak.
-- (papierek):
Poszukaj w google, jak skalibrować kompas, może to coś da? Ciekawe, że to samo pojawia ci się przy różnych telefonach.
--
#62 adelcia
waaau to jest konkret drogi kolego, i już teraz ci w tym kibicuję i trzymam kciuky, żeby się udało, myślę że wiele ludzi twoją pracę doceni.
-- (Siciliano):
Cześć, chętnie bym przetłumaczył appkę dla obu systemów na czeski i słowacki. W razie czego proszę o wiadomość prywatną, to ustalimy szczegóły. Wierzę tylko, że tłumaczenie jest jedno dla obu systemów, a nie osobno dla iOS i Androida, jak ponoć ma Move.
--
#63 adelcia
ja już przeczytałam ten wątek w pomocy w go, ale jkby nawet jak wykonamy ten ruch kalibracji, to ni ewiem czy tak się da, ale przydał by się w go jakiś dzwięk,
który by nm oznajmił, że kalibrację zrobiliśmy poprawnie, lub że została wykonna i zakończona pomyślnie.
Bo ja tak to mogę se tym telefonem machać, ale czy faktycznie ją dobrze wykonałam, tego nie wiem.
-- (papierek):
Poszukaj w google, jak skalibrować kompas, może to coś da? Ciekawe, że to samo pojawia ci się przy różnych telefonach.
--
#64 Numernabis
No i co z tego, że ja go skalubruję, skąd mam wiedzieć, że teraz po tych czynnościach pokazuje właściwie, skąd mam wiedzieć czy mam kalibrować czy nie skoro nie mam pojęcia gdzie jest północ, a gdzie południe więc nie wiem, że akurat kompas źle mi wskazuje kierunki.
Tu w domu wiem gdzie mam zachód, ale będąc w mieście już niekoniecznie.
A raz skalibrowany nie oznacza, że już tak zostanie, bo po kalibracji pokazywał mi dobrze, ale następnego dnia już znowu inaczej.
#65 adelcia
nooo niech się ludzie którzy się w tym znadją odniosą do tego, bo sama jestem ciekawa.
-- (Numernabis):
No i co z tego, że ja go skalubruję, skąd mam wiedzieć, że teraz po tych czynnościach pokazuje właściwie, skąd mam wiedzieć czy mam kalibrować czy nie skoro nie mam pojęcia gdzie jest północ, a gdzie południe więc nie wiem, że akurat kompas źle mi wskazuje kierunki.
Tu w domu wiem gdzie mam zachód, ale będąc w mieście już niekoniecznie.
--
#66 Natalia2000
Seing assistant go,
Używane na razie tylko przez momencik,
Ale już mi się podoba,
Korzysta to to z wbudowanego kompasu coby nie trzeba wiedzieć, którędy na zachód.
Masz większą wiedzę o apce,
Ale jak dziś korzystałam, to znaczy próbowałam skorzystać, to te kierunki podawało, tak jak np. lazarillo,
Czyli kierunkami geograficznymi,
A wydaje mi się, że mówiłeś , jak prezentowałeś w tyfloprzeglądzie, że podaje godzinowymi,
Chyba, że się mylę,
Nie znalazło mi punktu w którym byłam, więc sobie zbyt dużo nie potestowałam niestety,
Ale wygląda apka w końcu dobrze, i funkcjonalnie.
Brakuje mi możliwości wpisywania głosowego, żeby sobie móc szybko wyszukać dany interesujący nas punkt,
Ale podoba się, i mam nadzieję, że będę miała możliwość bardziej potestować,
Kolejny pozytyw, można robić kilka rzeczy na telefonie, apka działa nawet gdy się z niej wyjdzie,
Działa również na zablokowanym ekranie,
Aha, i zupełnym przypadkiem zapomniałam włączyć internet, i działała też.
#67 balteam
Jeśli będziesz szła, to zacznie podawać kierunki zegarowe albo względne czyli czy na prawo masz iść, czy w lewo, jak stoisz w miejscu albo idziesz wolno, to masz geograficzne.
#68 grzegorzm
Jak dla mnie świetna aplikacja. Już kilka nie znanych tras z nią z robiłem i muszę powiedzieć, że to jest świetne. Jak mapy google. Odpalasz, wyszukujesz interesujący punkt i do przodu.
#69 Julitka
A jak można sprawić, żeby mówiła po prostu to, co akurat mijamy?
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#70 papierek
Julitka, najlepiej zainstaluj i sprawdź co i jak. Zajmie ci to chwilkę. Ale generalnie jest monitorowanie.
#71 tomecki
A propos kalibracji kompasu to dość często na początku podróży kalibruję go na wszelki wypadek, bo rozkalibrować się dość łatwo może.
#72 Numernabis
To monitorowanie jest domyślnie czy trzeba to włączać.
Tomecki, dzięki za pomysł :)
#73 balteam
Możesz sobie ustawić czy ma być włączone czy nie jak się nie mylę, no i możesz monitorować na raz tylko jedną kategorię.
#74 Numernabis
OK.
Grzegorz Złootowicz udostępnił bazy dla tej apki, ale ja mimo wszystko wróciłem do baz z Seeing Assistant Home, jest więcej miejsc, zdecydowanie, jak wybrałem okolicę z bazy SAGO i wybrałem sklepy to znalazło mi w okolicy tylko 2 sklepy i ani jednego leviatana mimo, że są 3, jak wróciłem do SAH to znalazło mi 22 sklepy i jeden, lbo dwa Leviatany
#75 adelcia
jeśli maz na myśli kierunky podczas trasy, to W USTAWIENIACH APKY możeś sobie wybrać czy chcesz geograficzne, albo te zgodne z tarczą zegara.
ale jak kolega już pisał,, jak stojisz i tak będą geograficzne.
-- (Natalia2000):
Seing assistant go,
Używane na razie tylko przez momencik,
Ale już mi się podoba,
Korzysta to to z wbudowanego kompasu coby nie trzeba wiedzieć, którędy na zachód.
Masz większą wiedzę o apce,
Ale jak dziś korzystałam, to znaczy próbowałam skorzystać, to te kierunki podawało, tak jak np. lazarillo,
Czyli kierunkami geograficznymi,
A wydaje mi się, że mówiłeś , jak prezentowałeś w tyfloprzeglądzie, że podaje godzinowymi,
Chyba, że się mylę,
Nie znalazło mi punktu w którym byłam, więc sobie zbyt dużo nie potestowałam niestety,
Ale wygląda apka w końcu dobrze, i funkcjonalnie.
Brakuje mi możliwości wpisywania głosowego, żeby sobie móc szybko wyszukać dany interesujący nas punkt,
Ale podoba się, i mam nadzieję, że będę miała możliwość bardziej potestować,
Kolejny pozytyw, można robić kilka rzeczy na telefonie, apka działa nawet gdy się z niej wyjdzie,
Działa również na zablokowanym ekranie,
Aha, i zupełnym przypadkiem zapomniałam włączyć internet, i działała też.
--
#76 adelcia
teś zaczełam to robić, tak na wszelky wypadek.
-- (tomecki):
A propos kalibracji kompasu to dość często na początku podróży kalibruję go na wszelki wypadek, bo rozkalibrować się dość łatwo może.
--
#77 Numernabis
Tylko faktycznie brakuje jakiegoś potwierdzenia, że kalibracja została przeprowadzona pomyślnie.
#78 adelcia
no przydało by się, ale nie wiem czy się da tak w programie zrobić, to autor musi nam odpowiedzieć, czy dało by radę coś takiego zrobić.
-- (Numernabis):
Tylko faktycznie brakuje jakiegoś potwierdzenia, że kalibracja została przeprowadzona pomyślnie.
--
#79 Numernabis
Tak czy inaczej na kompasie w tej apce nie polegałbym, bo w każdej chwili może się rozkalibrować, a jeśli nie mamy pojęcia gdzie jest północ to nie mamy też wiedzy czy kompas aktualnie wskazuje prawidłowo.
#80 papierek
To nie kwestia aplikacji, tylko raczej telefonu. W sensie, aplikacja zbiera dane z kompasu w urządzeniu, czyli jeśli z jakiegoś powodu on źle wskazuje, to aplikacja każda siłą rzeczy pokaże źle. Trudno jest też podejrzewam zaznaczyć, czy kalibracja została wykonana poprawnie bez wiedzy, gdzie jest jaki kierunek, skoro urządzenie pokazuje dane na podstawie kompasu, a kompas sam w sobie nie wie, czy ma rację, czy nie. Nie ma innego źródła potwierdzenia. Całe szczęście nigdy z kompasu korzystał nie będę.