EltenLink

KeyMaper, alternatywa dla SharpKeys

Back to Nowości, odkrycia, newsy

#1 midzi

moje dzisiejsze odkrycie, KeyMaper. Narzędzie, jak sama nazwa wskazuje do remapowania klawiszy. Wiadomo, jest SharpKeys, ale tu możemy znacznie więcej. i w moim odczuciu prościej, bo wszystko robimy w pliku tekstowym. Oprócz zmiany przypisania klawiszy można też tworzyć makra, unikalne konfiguracje, np. działające per aplikacja. Możliwości sporo, soft do zainstalowania choćby przez WinGeta, a tu macie jego repozytorium na GitHubie: https://github.com/houmain/keymapper?tab=readme-ov-file
przykładowo, u siebie menu kontekstowe zrobiłem jednym wpisem w konfigu: F16 >> ContextMenu

2025-01-30 16:35

#2 Numernabis

Można link bezpośredni do instalki,

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-01-30 16:57

#3 midzi

tak jak pisałem, zainstalujesz Sobie go choćby wingetem, ale proszę:
https://github.com/houmain/keymapper/releases/download/4.10.0/keymapper-4.10.0-win64.msi

2025-01-30 17:00

#4 Numernabis

Nie wiem co to takiego WinGet.
Dziękuję za link.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-01-30 18:05

#5 midzi

narzędzie do instalacji oprogramowania dostępne z windowsem. Wpisujesz w wierszu poleceń:
winget install keymapper
i już

2025-01-30 18:09

#6 Numernabis

Dzięki, nie wiedziałem.
OK, a gdzie ten plik config znajdę?
Po zainstalowaniu w flderze Program Files są tyko 3 pliki .exe:
keymapper.exe
keymapperctl.exe
keymapperd.exe

2025-01-30 18:11

#7 midzi

musisz sobie ten plik stworzyć.
W tym celu użyj menu kontekstowego na ikonie aplikacji dostępnej w trayu i wybierz "Configuration"
System prawdopodobnie zapyta, w czym otworzyć plik konfiguracyjny, spokojnie możesz użyć systemowego notatnika i działać.

2025-01-30 18:13

#8 Numernabis

OK, dzięki serdeczne

2025-01-30 18:14

#9 Numernabis

To ciekawe, windowsn nie pytał się, po prostu otworzył notatnik, ale nie to jest ciekawe, mapowanie faktycznie zajebiście proste, trzeba tylko wiedzieć jak się nazywają klawisze, przydałaby się lista klawiszy, ich opis systemowy.
Ale nadal nigdzie nie widać tego pliku konfiguracyjnego, jedynie z poziomu menu kontekstowego, ciekawe gdzie się zapisuje.
C
No i co to za opcja Action? Jakaś akcja, ale jaka? Sprawdzałeś?

2025-01-30 18:23

#10 midzi

W menu kontekstowym masz opcję "Next Key Info", wybierasz ją i wciskasz klawisz, dostajesz następnie okienko dialogowe z wszelkimi informacjami. Gdyby tego było mało, zajrzyj tu:
http://keycode.info/
Konfig masz w głównym folderze Twojego profilu użytkownika.

2025-01-30 18:28

#11 Numernabis

Super, dzięki.

2025-01-30 18:52

#12 Numernabis

Aha, jeszcze jedno, jeśli ma to być jakaś kombinacja klawiszy przmapowana, to jak powinna wyglądać składnia?
Tak przykładowo menu kontekstowe wywołane skrótem ctrl+K, tylko hipotetycznie :)
Bo próbowałem jak poniżej i nie działa:
ControlLeft+K >> ContextMenu

2025-01-30 19:02

#13 midzi

Spróbuj tak:
(ControlLeft K) >> ContextMenu

2025-01-30 19:10

#14 Numernabis

Dzięki, na to bym nie wpadł.

2025-01-30 19:25

#15 midzi

Ja też nie wpadłem, ale wszystko jest w readme, do którego linkowałem i z którym mocno polecam się zapoznać. :)

2025-01-30 19:32

#16 Numernabis

No tak, ale trzeba znać angielski żeby to w miarę ogarnąć, a ja tylko coś niecoś "liznąłem" Tak czy inaczej wielkie dzięki za sofcik i pomoc, to są póki co informacje, które mnie narazie interesują, już sobie pod jedenastką na Dell'u przemapowałem klawisze, szybko i prosto.

Edited 2025-01-30 20:57

#17 Numernabis

Próbowałem zainstalować z wiersza poleceń, wpisałem jak pisałeś:
WinGet Install KeyMaper
i kliknąłem Enter, w pewnym momencie pyta się yes/No, wpisałem y i kliknąłem Enter, coś tam zamruczało i wyskoczył mi kolejny weirsz:
C:\User\Numernabis\Install\KeyMaper
Jakoś tak i tak wisiało bez końca.

2025-01-30 21:01

#18 Numernabis

A czy w tym readme jest coś o klawiszu funkcyjnym Fn? Tego nie rozpoznają programy do mapowania klawiszy, jak go wciskałem to ten też nic nie pokazał odnośnie tego klawisza, pewnie nie da się nic mapować z jego użyciem.

2025-01-30 21:23

#19 midzi

Niestety, z FN będzie problem. Jest niby jakaś opcja na instalację wirtualnego urządzenia przechwytującego klawisze, może to by coś dało, ale ponoć działa niestabilnie, więc nawet sobie tym głowy nie zawracałem.

2025-01-30 21:28

#20 guliwer

Dzięki Midzi, świetny program.

2025-01-30 21:44