EltenLink

KeyMaper, alternatywa dla SharpKeys

Back to Nowości, odkrycia, newsy

#21 Numernabis

Aż tak mi nie zależy na tym Fn.
Dzięki za wszystko.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-01-30 22:22

#22 daszekmdn

Z Angielskim to można tłumaczyć maszynowo Googlem albo Deepl.com ten drugi lepszy.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2025-01-30 23:13

#23 guliwer

Ale wiecie co.. nie wiem może przypadek, ale jak zainstalowałem ten program, to zacząłem mieć problem z enterem, że nie zaskakiwał zawsze za pierwszym razem. Jakiś czas temu wyłączyłem go i problem z enterem zniknął.

2025-01-30 23:16

#24 midzi

Hm, to dziwne, u mnie nic takiego się nie dzieje.

2025-01-30 23:58

#25 guliwer

Jeszcze potestuje, ale takie odniosłem wrażenie.

2025-01-31 00:10

#26 Numernabis

Bywają jednak małe zgrzyty z tym sofcikiem.
Kiedy przemapowałem skrót Shift+F10 na WinKey+Prawy Ctrl to zaraz po zapisaniu zmian w configu NVDA nie czyta notatnika, trzeba zrestartować NVDA, ale po wywołaniu przemapowanym skrótem menu kontekstowego znowu NVDA nie czyta tekstu w notatniku.
Komenda w skrypcie to:
(MetaLeft ControlRight) >> (ShiftLeft F10)

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-01-31 17:16

#27 guliwer

Muszę się wczytać w readme bo ciekaw jestem tych makr, a zwłaszcza ich przypisywania do danej aplikacji.

2025-01-31 18:01

#28 midzi

Pytanie, czy czegoś tu nie ma na rzeczyjakiś inny program, który sobie rejestruje podobny zestaw skrótów, bo jeśli zmienisz to np. na Control Slash to pewnie zadziała bez problemu?

2025-01-31 18:28

#29 Numernabis

Pewnie tak, jak przypisałem control K to też działało bez zarzutu :).
Po prostu testowałem jakby to wyglądało :), nie potrzebuję takiego skrótu, ale kto wie kiedy będę potrzebował, ja czy jakiś mój znajomek.

2025-01-31 19:11

#30 Numernabis

A można przypisać kombinację klawiszy do uruchamiania programu?

2025-01-31 19:14

#31 Adasadula

do takich to raczej zalecam AHK :), wzucasz sobie taki AHK skrypcik w autostart i wszystkie bindingi masz w nim.

Jednakże, dzięki swojej odwadze i determinacji, Cicikowi udało się ostatecznie pokonać czarownika i uwolnić ciumbaki. Po powrocie do domu, Cicik z radością zaczął zbierać nowe ciumbaki i bawił się nimi przez długie godziny, wiedząc, że są one teraz bezpieczne i szczęśliwe.
2025-01-31 20:39

#32 guliwer

jest w pomocy
tu przykład ze strony
Meta{C} >> $(C:\windows\system32\calc.exe) ^
Meta{W} >> $(exo-open --launch WebBrowser) ^

# on Windows console applications are revealed by prepending 'start'
Meta{C} >> $(start powershell) ^
-- (Numernabis):
A można przypisać kombinację klawiszy do uruchamiania programu?

--

2025-01-31 20:45

#33 guliwer

Czytałem odnośnie tych makr i nie ogarniam.

-- (guliwer):
Muszę się wczytać w readme bo ciekaw jestem tych makr, a zwłaszcza ich przypisywania do danej aplikacji.

--

2025-01-31 20:46

#34 Numernabis

A jak wyglądają skrypty w tym sofciku, bo doczytałem, że ma on również możliwość mapowania klawiszy.

2025-01-31 20:49

#35 Numernabis

No i ogarnąłem już sprawę uruchamiania aplikacji klawiszem lub kombinacją klawiszy stosując KeyMaper.
Możemy przypisać aplikację do danego klawisza lub kombinacji klawiszy.
Dla przykładu uruchamiamy aplikację AIMP.exe lewym klawiszem Ctrl.
Składnia powinna wyglądać jak poniżej
ControlLeft >> $(C:\Program Files (x86)\AIMP\AIMP.exe) ^
Można np. uruchomić ją wciskając np. klawisz Prawy Ctrl+Q, składnia będzie wyglądała jak poniżej:
(ControlRight Q) >> $(C:\Program Files (x86)\AIMP\AIMP.exe) ^
lub:
ControlRight{Q} >> $(C:\Program Files (x86)\AIMP\AIMP.exe) ^

2025-02-01 16:44

#36 guliwer

Tu zbytniej filozofii nie było. Zgodnie z instrukcją którą podesłalem.

2025-02-01 16:49

#37 Numernabis

Nie zauważyłem Twojgo wpisu.
Owszem, nie ma wielkiej filozofi, ale trzeba prawidłowo napisać składnię, a readme dość spore i przy użyciu translacji nie jest to takie łatwe i samo czytanie jst mocno spowolnione.

2025-02-01 17:59

#38 guliwer

U mnie ewidentnie keymapper zżera klawisze wciskane. Czasem musze wcisnąć jakiś 2 razy żeby zaskoczył.

2025-02-01 20:50

#39 Numernabis

Tak, tak, jakieś problemy z kompatybiilnością niestety są.
Ja kiedy mam uruchomiony i mam jakieś składnie w pliku konfiguracyjnym np. z klawiszem Control to kiedy przykładowo uruchamiam historię wymowy w NVDA to kiedy chcę przejść po wyrazach to czyta mi tylko pierwszy wyraz, nie chce kursor przeskoczyć na dalsze wyrazy.

2025-02-02 16:27

#40 midzi

A spróbujcie stosować składnię, w której jeden klawisz np. control jest tym wciskanym najpierw, a pozostałe bierzecie w nawias, może to rozwiąże problemy?
Przykładowo:
ControlLeft (K) >> ContextMenu

2025-02-02 17:44