Windows 11: wyłączenie automatycznej blokady po czasie
Back to Systemy (Windows)#1 DJGraco
Hej, mam taki problem z Windows 11, że kiedy przez jakiś czas nie dotykam klawiatury komputer mi się blokuje. To jest blokowanie nie uśpienie. W panelu sterowania mam ustawione komputer przechodzi w stan uśpienia na nigdy zarówno na zasilaniu jak i baterii. W Windows 10 była stosowna opcja w ustawieniach konta, a w Windowsie 11 są te ustawienia zupełnie inne. Przeleciałem je, ale jakoś tego nie znalazłem. Wie może ktoś jak to wyłączyć żeby mi się komp nie blokował?
Z góry dzięki
#2 DJGraco
Hej,
problem rozwiązany. Co prawda dla Windows 10, ale ścieżka powinna być taka sama.
1. Otwieramy edytor rejestru (w tym celu naciskamy windows+R i wpisujemy regedit). Następnie naciskamy ctrl+shift+enter.
2. Szukamy klucza Komputer\HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop.
3. Odszukujemy w tym zbiorze desktop klucz DelayLockInterval.
4. Usuwamy go po prostu.
5. Nie powinno się już nam coś takiego dziać.
Chodzi o to, że domyślnie po wyłączeniu wyświetlacza przez x czasu komputer się nam automatycznie blokuje i takie zachowanie jest głównie na laptopach.
#3 Numernabis
Kolejny przykład usuwania opcji w windowsie, niedługo prosty użytkownik nie będzie w stanie podgłośnić lub ściszyć bo wywalą wszelkie możliwe opcje personalizacyjne i tylko rzez wpis w rejestrze będzie można cokolwiek zmienić.
Masakra.
Dzięki za info, przyda się.
#4 DJGraco
Nie do końca. Jedynie nie da się ustawić jak konto nie ma hasła. Kiedy ustawimy hasło do konta lokalnego odpowiednia opcja jest w ustawieniach/konta/opcje logowania/Po jakim czasie od oddalenia się od komputera system Windows ma wymagać ponownego zalogowania się? lista rozwijana Nigdy zwinięte.
Kiedy konto nie ma hasła ta opcja znika z personalizacji i chyba tylko tym kluczem rejestru da się ją usunąć.
Ja nie miałem hasła do konta, nie mogłem tej opcji znaleźć, coś mnie tknęło zrobiłem hasło i się magicznie pojawiła. A w internecie znalazłem tą instrukcję z rejestrem dla tego przypadku, gdyby nie było tego w gui
#5 Numernabis
OK, ale co ma hasło do opcji, bez jaj, nie każdy chce hasłować, chodzi o sam fakt, nie pierwsza tego typu opcja usunięta.
#6 DJGraco
Nie no zgadzam się. Po prostu nakreśliłem to dla osób, które chciałyby to w gui zmienić
#7 Numernabis
OK i ja również Ci za to dziękuję, bo nigdy nie wiadomo kiedy może się taka informacja przydać.