@1119 rozumiem twój ból. To samo mam w stosunku do linuxa. Nie odważył bym sie tego używać na daily, nawet jeśli chodzi o okazyjne wyjazdy. natomiast mac os uwielbiam za stabilność, i bezproblemowe działanie. A odkąd obszedłem większość irytujących mnie problemów, to na prawdę coraz rzadziej korzystam z windowsa. Zwłaszcza, że poza graniem żadnych aplikacji mi nie brakuje. Nawet teraz piszę z eltena na macu :P
Edited
@Denis Nie no, stery mi wszystkie działają. Nie pamiętam nawet, czy coś ręcznie musiałem doinstalowywać, czy Windows sam znalazł co trzeba.
Postawiłem tam Win11 w ubiegłym roku, ale ma te problemy, które opisałem.
Procesor demonem prędkości nie jest, ale tak jak napisałem wyżej, nie czuję potrzeby posiadania szybkiego laptopa na wyjazdach, bo to co potrzebne na spokojnie sprawdzę. Z resztą ja pół życia miałem niedobór szybkiego proca, to przywykłem :D.
Wrzuciłem niezły dysk SSD, rozbudowałem do 8 gb ramu i da się używać chyba, że Windows robi aktualizacje.
Dlatego jeśli zdecyduję, żeby zabrać jego, to pewnie wleci tam Win10 ltsc ten z 2019 jeśli będzie mi się chciało szukać ISO. UWP mi zbędne na takim laptopie. Skoro swego czasu na krótkich wyjazdach tablet Acera 2 gb ram 16gb flash na jakimś zmodowanym Windowsie bez 60 procent funkcji mi starczał, to po co mi na lapku nie wiadomo co? ;)
Postawiłem tam Win11 w ubiegłym roku, ale ma te problemy, które opisałem.
Procesor demonem prędkości nie jest, ale tak jak napisałem wyżej, nie czuję potrzeby posiadania szybkiego laptopa na wyjazdach, bo to co potrzebne na spokojnie sprawdzę. Z resztą ja pół życia miałem niedobór szybkiego proca, to przywykłem :D.
Wrzuciłem niezły dysk SSD, rozbudowałem do 8 gb ramu i da się używać chyba, że Windows robi aktualizacje.
Dlatego jeśli zdecyduję, żeby zabrać jego, to pewnie wleci tam Win10 ltsc ten z 2019 jeśli będzie mi się chciało szukać ISO. UWP mi zbędne na takim laptopie. Skoro swego czasu na krótkich wyjazdach tablet Acera 2 gb ram 16gb flash na jakimś zmodowanym Windowsie bez 60 procent funkcji mi starczał, to po co mi na lapku nie wiadomo co? ;)
No cóż. czyli sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. W razie czego można doinstalować ms store na ltsc, są do tego skrypty jak by co. Ja bez uwp bym nie mógł. Brakowało by spotify, i unigrama.
@Marolk:
Również uważam, że najrozsądniej przeprosić się z Face ID jeśli nie chcesz pilnować zajętości miejsca. SE 2022 nawet jeśli nowy, to zbyt długo już wsparcia mieć raczej nie będzie więc może się okazać, że za jakiś czas będziesz i tak musiał kupić następny telefon.
Dolicz do tego niepewność co do kondycji baterii. Nie używany? OK. Leżał w pudełku? OK. Ale nieużywana bateria lubi się poddać. W Iphoneach szczególnie.
Miałem SE 1 generacji od 2018 do 2022. Raz tylko na przestrzeni lat zająłem całą pamięć a miał 32GB :D, no ale ja po prostu zawsze czyszczę zbędne rzeczy, mam już taki rytuał od lat. Na kompie też więc niezbyt często doświadczam problemu. Obecny tel ma 256 GB a zajęte może z 31.
Również uważam, że najrozsądniej przeprosić się z Face ID jeśli nie chcesz pilnować zajętości miejsca. SE 2022 nawet jeśli nowy, to zbyt długo już wsparcia mieć raczej nie będzie więc może się okazać, że za jakiś czas będziesz i tak musiał kupić następny telefon.
Dolicz do tego niepewność co do kondycji baterii. Nie używany? OK. Leżał w pudełku? OK. Ale nieużywana bateria lubi się poddać. W Iphoneach szczególnie.
Miałem SE 1 generacji od 2018 do 2022. Raz tylko na przestrzeni lat zająłem całą pamięć a miał 32GB :D, no ale ja po prostu zawsze czyszczę zbędne rzeczy, mam już taki rytuał od lat. Na kompie też więc niezbyt często doświadczam problemu. Obecny tel ma 256 GB a zajęte może z 31.
@Daszek, niby racja, ale jakoś mi ta czternastka za duża do łapy. Ekranu dużego nie potrzebuję, TouchID jest wygodniejszy... Z drugiej strony mam ją jakby w gratisie. A pewnie się okaże jeszcze, że Apple wypuści coś z czytnikiem linii papilarnych za jakiś czas i odtrąbi to jako nowość i sukces hehe. No mam nadzieje, choć pewnie złudne.
Edited
@Denis: Spotify mam na tel, i w zasadzie korzystam tylko, gdy nie mam innej opcji albo żeby coś grało w tle. Nie administruję żadną grupą na TG, nie dzwonię i praktycznie nie odbieram tam połączeń, więc Unigram zbędny.
Mam Unigrama na stacjonarce, ale odpalam raz na czas gdy na prawdę mi potrzebny więc bez UWP przeżyję.
Mam Unigrama na stacjonarce, ale odpalam raz na czas gdy na prawdę mi potrzebny więc bez UWP przeżyję.
@Marolk: Dla mnie też telefony były za wielkie, ale no cóż. Albo przywykniesz, albo przerzuć się na Nokie czy kup sobie Blindshella xD. Nie robi się z reguły małych telefonów, bo widzący chcą giga super hiper ekranu do scrollowania Instabadziewia czy Tiktoka.
Już ze 2 lata mam Asusa Zenphone 10 i to całkiem mały telefon jest jak na obecne standardy.
Już ze 2 lata mam Asusa Zenphone 10 i to całkiem mały telefon jest jak na obecne standardy.
@Daszek, taaa, lecę już Nokię lub Blindshella kupować... jeszcze z Altixu :P Bez przesady.
Co do tego face id z jednej strony rozumiem, bo sam na początku nie wiedziaem, jak to okiełznać, a obecnie odblokowanie telefonu z face id zajmuje mi tyle samo czasu jak w przypadku touch id. I powe więcej. Działa to lepiej, niż czytnik wbudowany w ekran na drugim zapasowym tel z androidem.
Już bym ścierpiał to FaceID, ale ten rozmiar pacy do betonu. Cóż... problemy pierwszego świata #osiołkowi w żłobie dano XD
Ja tam przywykłem do większych telefonów. Zresztą im większy, tym lepsza bateria, więc po czasie zacząłem uznawać to jako zaletę. Tak. Też kiedyś nie lubiłe, niczego powyżej 5 cali ;)
Edited
HP elitebook. Ma gniazdo na simkę, jest lekki, szybki czego chcieć więcej?
Ja mam model 835 g10, ale pewnie są już nowsze.
Oczywiście nie namawiam do kupna nowego lapa, mówię tylko co sam mam.
A jeśli chodzi o ltsc to jest wersja z 2021 roku
Ja mam model 835 g10, ale pewnie są już nowsze.
Oczywiście nie namawiam do kupna nowego lapa, mówię tylko co sam mam.
A jeśli chodzi o ltsc to jest wersja z 2021 roku
LTSC z 2021 chyba kończy wsparcie w przyszłym a dłuższe ma ten z 2019 i tenże pobrałem.
1 likes
Odpoczywam przed obroną, którą mam za tydzień, bo ten nadchodzący tydzień jest dla mnie ciężki, zakończenie roku szkolnego dzieciaczków i ta moja obrona, a potem Freizeit. :D