Forum

wioskowe ksywki i przezwiska

Kultura i sztuka (forum mieszane]

bratczyk96

#1 ·

Transcription

Dzień dobry, witam serdecznie Państwa w kolejnym wątku na Eltenie. Pomysł założenia tego wątku padł mi po prostu niespodziewanie. Całkiem przypadkiem. Oczywiście zachęcam do udzielania się w tym wątku. Wioskowe ksywki i przezwiska. O co tutaj chodzi? Tradycją ludzi mieszczących na różnych wsiach jest zazwyczaj to, iż swoich sąsiadów nazywają inaczej niż jest to na przykład oficjalnie w listach. Czy od cech charakteru, czy od nazwisk, czy od imion przodków, czy od zawodu wykonywanego. Moja babcia z św. Pamięci Zewsi Krzywa, no i króla Wioski Podlaskiego, nosiła, miała na imię Raisa, a sąsiedzi nazywali ją Raisa Edzi Kloba, z tego względu, iż jej mąż, a mój dziadek św. Pamięci, miało na imię Edward, Edek i stąd nazywali. Pouraciu posadziła piosenkę… Naszych sąsiadów z Szywej np. Certainy nazywał jest Kuprianowy, gdyż w przeszłości mieli przodka o nazwiskach Kuprjan. Drugi sąsiedzów zadzieliłby gdyż w przeszłości mieli człowieka, który miał na imię Tadeusz. Mieli piosenkę komiksową. Na utwór z nas jest taki pan, który nazywał mecenas. Mimo, że utknął za prokuratora, ale tak jest nazwany przez ludzi, gdyż pracuje gdzieś w sądzie. Podobno z tego powodu tak został nazwany. Natomiast jeśli chodzi o moją tatę, czy o moją drugą babcię, babcię śp. z Wojszek, nazywali Antonowy, gdyż w przeszłości mieszkał tutaj mój śp. dziadek Antoni. A wtedy nazwali go Antonowy. I moje pytanie takie jest, czy takie nazywanie naszych sąsiadów, swoich sąsiadów, to jest tylko charakterystyczne dla województwa podlaskiego, czy dla całej ściany wschodniej, czy dla wszystkich? Zachęcam do udzielenia się do tego.

Pozdrawiam

daszekmdn

#2 ·

Edited
Tego typu to raczej u Was albo na wsiach gdzie ludzie latami mieszkają ;) ale ogólne przezwiska to są wszędzie ino w zupełnie innej formie.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

bratczyk96

#3 ·

Transcription

ok ja rozumiem jeśli ktoś chce się podzielić spotkał się z jakąś taką syfką, takim przezwiskiem i chce się podzielić to właśnie po to stworzyłem ten wątek jak ktoś chce, proszę bardzo zachęcam do udzielania się jak ktoś się spotka z takim czy jakimś przezwiskiem takim wioskowym jak tutaj poprzednik powiedział że to tylko tutaj na naszym Podlasiu ale też czy też takie podobne zdarzało się też właśnie w ogóle w innych jakby częściach jeszcze wprawdzie wiem, że to na Podlasiu, ale czy ktoś może powiedzieć jeszcze więcej, czy ktoś może powiedzieć jak ktoś chce czy jakoś też może od nazwiska nawet te polskie nawet są przezwiska na wsiach czy też z czymś takim się Państwo spotkali szczególnie tutaj pytam się osób mieszkających na wsiach pozdrawiam

Pozdrawiam

lukasz1993258

#4 ·

Transcription

Jeżeli chodzi o mnie, to nie znam żadnych takich jakichś bardzo popularnych przezwisk, natomiast jeżeli chodzi o mnie, czy ktokolwiek mnie przezywał kiedykolwiek, no to powiem w ten sposób, że nigdy taka sytuacja nie miała miejsca w jakimkolwiek znaczeniu. Także tyle, pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.