EltenLink

Będzie dodatek do renty...

Back to Wydarzenia i nowiny

#21 Numernabis

Dokładnie, jak pisałem dodatek wspireający nie ma nic wspólnego z dodatkiem dopełniającym.
Co do 500 plus również nie siej bzdurnych informacji, nie dostaną go tylko ci, którzy otrzymają dodatek dopełniający z oczywistych względów, 500 plus przysługuje tym, którzy otrzymują najniższą rentę niecałe 1800 zł, a potem to już złotówka za złotówkę czyli jeśli ma rentę w wysokości ponad 2200 to jż tego 500 plus nie otrzyma, a z dodatkiem dopełniającym przekroczy 2200 zł.
Pozostali czli grupa tych, którzy otrzymują rentę inwalidzką i zostali pominięci w decyzji o przyznaniu dodtku dopełniającego będą nadal otrzymywać 500 plus no chyba, że Prezydent wstrzyma decyzję o przyznaniu dodatku dopełniającego do chwili kiedy ten również zostanie przyznany tym, którzy pobierają rentę z tytułu niezdolności do pracy, tak zwane renty inwalidzkie.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Edited 2024-10-22 22:28

#22 midzi

Ale wiecie co, zastanawiam się nad taką sytuacją. Ten dodatek ma być wypłacony w maju, z wyrównaniem od stycznia. Co z 500 w styczniu, lutym, marcu i kwietniu? Czy go dostaniemy, czy już od stycznia tylko renta, czy np. Dostaniemy, ale ktoś będzie musiał oddać te 2000 zł? A może wyrównanie w maju będzie pomniejszone o kwotę 2000? Pytań jest dużo i mam wrażenie, że nikt na nie nie zna jeszcze odpowiedzi. Trzeba czekać na to, aż ta ustawa zyska prezydencki podpis i pewnie wtedy coś się rozjaśni.

2024-10-23 10:43

#23 Numernabis

Dowiemy się jak zostanie to uchwalone i ogłoszone, narazie póki co wisi u Prezydenta i całe szczęście.
Ja już do Rzecznika Rządu So Spraw Niepełnosprawnych i do Prezydenta napisałem stosowne maile o nierównym traktowaniu niepełnosprawnych.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2024-10-23 15:08

#24 guliwer

Też się nad tym zastanawiałem. Bardziej prawdopodobne wydaje mi się że będzie normalnie wypłacane do kwietnia a w maju zostaną odliczone te 2 tys.
-- (midzi):
Ale wiecie co, zastanawiam się nad taką sytuacją. Ten dodatek ma być wypłacony w maju, z wyrównaniem od stycznia. Co z 500 w styczniu, lutym, marcu i kwietniu? Czy go dostaniemy, czy już od stycznia tylko renta, czy np. Dostaniemy, ale ktoś będzie musiał oddać te 2000 zł? A może wyrównanie w maju będzie pomniejszone o kwotę 2000? Pytań jest dużo i mam wrażenie, że nikt na nie nie zna jeszcze odpowiedzi. Trzeba czekać na to, aż ta ustawa zyska prezydencki podpis i pewnie wtedy coś się rozjaśni.

--

2024-10-23 15:22

#25 guliwer

No to Prezydent klepnął. Niektórzy będą strasznie niepocieszeni:) Że ich pisma nic nie dały:) To teraz zacznie się straszny lament.

2024-10-30 20:21

#26 Numernabis

A dziwisz się? Byłbyś nzadowolony gdybyś należałdo tej grupy, która została pominięta?
Czym różni się niepełnosprwny z rentą socjalną od tego z rentą inwalidzką? Tylko papierkiem i otrzymał tą rentę z urzędu, nie musiał przepracować ani jednego dnia, a ci z rentą inwalidzką musieli sobie tą rentę wypracować i teraz socjale otrzymają 2520 zł, a inwalidzcy nie mimo, że wysokość minimalnej renty jest dokładnie taka sama w obu przypadkach i tak samo inwalidzcy jak i socjale mogą pracować na tych samych zasadach skąd więc ten podział na lepszych i gorszych?
Przypomniej sobie jakie było larum socjalów kiedy zostali pominięci przy 500 plus, a to było tylko 500 zł kiedy teraz chodzi o 2500 zł czyli 2000 więcej

2024-10-30 21:02

#27 midzi

@numer, ja się nie dziwię. Socjalni dostali, teraz czas na Was i popieram działania w tym względzie. Niestety, smutna rzeczywistość jest taka, że ważne sprawy załatwia się na wiejskiej, a tam renciści socjalni mają swoją reprezentantkę, w przeciwieństwie do rencistów inwalidzkich. Problem też wynika z tego, że w naszej kulturze przesiąkniętej balcerowiczowskim sznytem socjal uznawany jest za coś złego, a jeśli nawet nie złego to za coś, korzystanie z czego nie przysparza powodów do dumy. zresztą wystarczy spojrzeć na wątek o świadczeniach i pracy i wnioski łatwo wyciągnąć. Efekt tego jest taki, że ludzie, którzy mogli by reprezentować środowisko OZN będą wychodzili z wszelkimi aktywizacjami odmienianymi przez przypadki, ale socjal? Socjal be... No i mamy co mamy.

2024-10-30 22:43

#28 guliwer

Nie dziwie się, pewnie też byłbym nie zadowolony.
tylko dziwi mnie ta (mogę dostać ostrzeżenie) zawiść i skurwysyństwo, jak napisałeś że wisi u prezydenta i całe szczęście. Jak można być takim ch... żeby za wszelką cenę żeby Prezydent to zawetował, żeby to wróciło do sejmu, pewnie trzeba by wszystko od początku robić, cała ścieżka legislacyjna żeby was dopisać. byle tylko Ci z socjalną nie dostali. Pewnie jakby była odwrotna sytuacja, też byłbym nie zadowolony, pewnie też bym psioczył, ale w życiu by mi nie przyszło do głowy żeby chcieć żeby to wstrzymali, tylko po prostu bym chciał żeby objeli tą drugą grupę, ale nie wstrzymali wypłaty tej grupie której to przyznali.
Straciłem wiele razy socjalną bo dostawałem kase z innych źródel która często przekraczała o 100 albo 200 rentę i musiałem zwracać całą socjalną, gdzie wy tego nie mieliście. I w życiu nie pomyślałem żeby wam tak też zrobili, tylko żeby zrobili z socjalną tak jak jest u was i się doczekałem, nie tylko ja, no ale ja nie jestem chu...

-- (Numernabis):
A dziwisz się? Byłbyś nzadowolony gdybyś należałdo tej grupy, która została pominięta?
Czym różni się niepełnosprwny z rentą socjalną od tego z rentą inwalidzką? Tylko papierkiem i otrzymał tą rentę z urzędu, nie musiał przepracować ani jednego dnia, a ci z rentą inwalidzką musieli sobie tą rentę wypracować i teraz socjale otrzymają 2520 zł, a inwalidzcy nie mimo, że wysokość minimalnej renty jest dokładnie taka sama w obu przypadkach i tak samo inwalidzcy jak i socjale mogą pracować na tych samych zasadach skąd więc ten podział na lepszych i gorszych?
Przypomniej sobie jakie było larum socjalów kiedy zostali pominięci przy 500 plus, a to było tylko 500 zł kiedy teraz chodzi o 2500 zł czyli 2000 więcej

--

2024-10-30 22:44

#29 midzi

@guliwer i właśnie dlatego, smutna konstatacja, ten dodatek to sukces opiekunów OZN, nie samych OZN.

2024-10-30 22:48

#30 Numernabis

Czas na nas?
Już od dawna obiecują, że zostaniemy dopisani do tej puli, ale jakoś nawet nie rozpoczęły się rozmowy bo nic nie wpłynęło mimo obietnic i to tak może trwać i trwać.
Nie powinno to tak wglądać, powinny być wstrzymane działania, aż do momentu kiedy obie grupy będą potraktowane jednakowo nie chodzi mi o to, aby jednym całkiem zabrać bo drudzy nie dostają, ale jeśli tworzy się taką ustawę to powinna ona obejmować jednych i drugich, bo różni ich jak pisałem jedynie papierek, a nie niepełnosprawność, a teraz oprócz papierku ubędzie nas różniła również kasa i to niemała.

Edited 2024-10-30 23:55

#31 mustafa

Proponuję zebrać grupę 40 osób i pojechać na wiejską. Tylko znajdź takich, którym się będzie chciało. O ile tobie się chce.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2024-10-31 18:06

#32 Numernabis

No właśnie, ja jadę jeśli się zbiorą chętni. No, ale to nie wystarczy tylko zebrać, trzeba zarejestrować taki wiec :), musi być legalny inaczej nas rozgonią, muszą być również widzący, którzy nas poprowadzą, jakieś transparenty i ktoś kto poprowadzi taki wiec, jakieś nagłośnienie i ożna krzyczeć...
Tak czy inaczej mamy znacznie mniejsze szanse, bo nie mamy swojego przedstawiciela pośród członków rządu tak jak to maja socjale.

2024-10-31 23:32

#33 mustafa

Jeśli się zbiorą? Sami się mają zebrać?
xd

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2024-11-01 12:37

#34 Numernabis

A co, ja mam ich zebrać?
Ja wśród swoich znajomków już temat dawno zarzuciłem, może mam ruszyć w Polskę?

2024-11-01 12:53

#35 mustafa

Tak. Jeżeli chcesz zmian to tak właśnie powinieneś zrobić, bo czemu nie. Na pewno będzie to miało lepszy efekt od psioczenia na forum eltenowym. Oczywiście możesz zacząć od rekonansu wśród twoich znajomych, poprzez prywatne rozmowy, może znajdziesz z pięć chętnych osób, ale od czegoś trzeba zacząć nie? Wiem, że łatwiej byłoby gdyby to inni zrobili to za ciebie, ale innym się nie chce, albo nie mają w tym interesu, więc…

2024-11-01 13:00

#36 Numernabis

A kto tu zaproponował zebranie czterdziestu i wyjazd na Wiejską?
Najlepiej szukać frajera co zrobi to za nas nie prawdaż?
Ja już sporo w tej kwesti zrobiłem, nie będę wymieniał wszystkiego bo nie mam ochoty, ale między innymi jako Związek byliśmy u Krasonia i to już dość awno i otrzymaliśmy jak dotej pory niepokrytą w działaniach obietnicę, że się tym zajmie, ale nie mam zamiaru wyręczać wsystkich, to co w moich aktualnych możliwościach już zrobiłem i śmiem twierdzić, że sporo.

2024-11-01 14:22

#37 mustafa

Tylko, że ja jestem w tej grupie, która nie ma w tym interesu. Także pudło.

2024-11-01 18:56

#38 midzi

@mustafa, ja podobnie. Natomiast likwidacja pułapki świadczeniowej? Gdyby tak połączyć postulaty rencistów inwalidzkich z tym to myślę, że część osób mogłaby się zainteresować.

Edited 2024-11-01 19:11

#39 mustafa

Pewnie, że tak. Większa pula w której szukamy to i więcej zainteresowanych. A przecież potem nie było by, że ja walczę o to, a ja o to, tylko wszyscy dla wszystkich.

2024-11-01 19:22

#40 Numernabis

Szkoda tylko, że niewidomi są tak podzieleni i interesowni, będą walczyć, ale tylko tam gdzie mają jakiś interes, ale żeby wspomóc inną grupę bezinteresownie to już nie, bo problem ich nie dotyczy.

2024-11-01 20:03