EltenLink

Prośba o licencjonowanie kodu Eltena

Back to Archiwum Eltena

#21 jamajka

Ja myślę, że nawet nie tyle nie dać kodu. Chce robić forum? Powtarzalne? Bardzo proszę, niech robi. TYlko zasugerować pomoc w eltenie. Jeśli nie będzie chciał podpiąć się do eltena, to przynajmniej niech, na zasadzie przyjacielskiej wymiany, dołoży do niego jakąś cegiełkę. COś takiego, jak na różnych teraz serwerach, a kiedyś się tak fizycznie robiło. Chcesz ode mnie wiąż płytę / książkę? Nie ma sprawy, tylko przy okazji, jakbyś miał jakąś fajną od siebie, to też mi ją daj. TO wcale nie musi oznaczać, że każdy, kto będzie chciał wejść na jego forum będzie musiał mieć konto na eltenie. Oznacza to jednak, że ktoś będzie mógł przyjżeć się różnym rzeczom, na które Dawid nie ma czasu, a powinny być zrobione. Samo forum dla eltena konkurencją jako taką nie będzie, bo w takim razie, to i a g jest. Ale fajnie by było pogadać o współpracy, bo źle nie wykorzystać okazji.

rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
2019-01-13 15:54

#22 patrykkubaszczyk Archived

zgadzam śę
--Cytat (jamajka):
Ja myślę, że nawet nie tyle nie dać kodu. Chce robić forum? Powtarzalne? Bardzo proszę, niech robi. TYlko zasugerować pomoc w eltenie. Jeśli nie będzie chciał podpiąć się do eltena, to przynajmniej niech, na zasadzie przyjacielskiej wymiany, dołoży do niego jakąś cegiełkę. COś takiego, jak na różnych teraz serwerach, a kiedyś się tak fizycznie robiło. Chcesz ode mnie wiąż płytę / książkę? Nie ma sprawy, tylko przy okazji, jakbyś miał jakąś fajną od siebie, to też mi ją daj. TO wcale nie musi oznaczać, że każdy, kto będzie chciał wejść na jego forum będzie musiał mieć konto na eltenie. Oznacza to jednak, że ktoś będzie mógł przyjżeć się różnym rzeczom, na które Dawid nie ma czasu, a powinny być zrobione. Samo forum dla eltena konkurencją jako taką nie będzie, bo w takim razie, to i a g jest. Ale fajnie by było pogadać o współpracy, bo źle nie wykorzystać okazji.

--Koniec cytatu

2019-01-13 16:04

#23 midzi

Moim zdaniem Elten powinien być oparty o którąś ze standardowych licencji, bo co złego w takim np. GPL?

2019-01-13 17:48

#24 tomecki

Nie no współpracę fajnie zaproponować. Ja już myślałem co będzie, gdy gość powie, że jednak nie no i zastanawiały mnie te straszne obawy przed konkurencją.

2019-01-13 17:52

#25 pajper

@Tomecki to nie jest dobre porównanie.
Tyflopodcast to przede wszystkim treści podcastów. Sama strona oparta jest o Wordpressa, radio o powszechnie dostępne technologie.
Napisanie kopii serwisu i radia, a raczej wyklikanie, to pewnie przy dobrych wiatrach kilka godzin pożądnej roboty.

Kod Eltena to jednak kod Eltena. Trudno jest wybić się Eltenowi ponad tzw. klony, kiedy każdy z tych klonów zaoferuje dokładnie to samo.
Nikt nie broni ludziom napisania aplikacji identycznej, co Elten, nie ma patentów czy innych tego typu tworów. Ale wymaga to napisania jej, miesięcy albo i lat pracy.
Tym czasem, zezwalając na użycie kodu, dajemy w ręce takiej osobie całość programu ze wszstkim, co już gotowe.
I, owszem, taka osoba może to rozwijać, zmieniać itp. Ale zasadniczo dostaje to, co już jest.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2019-01-13 18:22

#26 midzi

Ja akurat doskonale rozumiem o co chodzi Tomeckiemu, bo czy programowanie, czy pisanie artykułów, czy nagrywanie audycji oprócz jakichś umiejętności wymagają podstawowej rzeczy, mianowicie zaangażowania i systematyczności w to, co się robi. Ale ok, zapytam o coś innego. O jak wielu aktywnie rozwijanych forkach NVDA słyszałeś? Bo zdaje się, że istnieje tylko 1, japoński, bo wprowadzone w tej lokalizacji zmiany poważnie mogłyby kolidować z resztą wersji językowych. A kod NVDA jest dostępny dla wszystkich, za darmo. Tylko brać i używać.

2019-01-13 19:29

#27 pajper

Licencja NVDA wcale nie jest tak prosta, NVDA zawiera elementy własnościowe. Mamy fork, jakim jest NVDA JP, ale utworzenie czegoś niezależnego to już zupełnie inna sprawa i lamie chociażby sublicencje NV Access.

Ale, pomijając powyższe, wyjaśnijcie mi jedno.
Elten jest oprogramowaniem otwartym. Nie jest oprogramowaniem wolnym, a przynajmniej nie jest nim do póki jest wspierany pzez autora, takie dokładnie wyrażenie pada w licencji.
Wydany jest w ramach Open Public License w wersji pierwszej.

Klango było kodem zamkniętym, nigdy nie ujrzeliśmy ani kawałka go - wyłączywszy inżynierię wsteczną, chociażby moją, dostępną na tym forum.
I nigdy nikt nie miał o to pretensji, nie zarzucał Simplito złośliwości, no dobra, przynajmniej póki Klango się rozwijało.

Skąd więc biorą się pretensje skierowane do licencji Eltena? I nie, nie porównuję projektów.
Po prostu z jednej strony mamy tu tyle obrońców oprogramowania zamkniętym, ale kiedy okazuje się, że Elten jest otwarty, okazuje się, że to źle i powinien być do tego wolny. Przyznam, dziwi mnie to trochę.

A większy potencjał ma kopiowanie Eltena, bo każdy chce móc poadministrować, pomoderować i poczuć się the master of masters, niż zrobić niepotrzebną kopię NVDA.

#StandWithUkraine

2019-01-13 19:36

#28 grzezlo

Jest jeszcze druga strona medalu, postawcie się w sytuacji tego pytającego z listu.
Co on wie:
1. Jest jakiś facet na drugim końcu świata, który napisał Eltena i go uruchomił na swoim serwerze.
Czyli wynika z tego, że system działa, a skoro jest na githubie, to znaczy, że jest na otwartych źródłach.
Mając do wyboru albo sklonować Eltena i postawić na niego własny serwer, albo się podłączać do prywatnej inicjatywy autora programu, na miejscu pytającego wybrałbym to pierwsze, bo wtedy ma w miarę pełną kontrolę nad użytkownikami, danymi, itd.
A w drugim przypadku jest zdany na dobrą wolę autora i inne czynniki, nad którymi nie ma kontroli.
Znając Dawida i korzystając dłużej lub krócej z Eltena nie możemy mu zarzucić braku zaangażowania i dobrej woli, ale pytający takiej wiedzy nie ma.
Mając jakichś wspólnych znajomych, też można powiedzieć, że jesteśmy z autorem w kontakcie, ale pytający takich wspólnych znajomych nie ma.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że to właśnie Dawid napisał program, wydzierżawił serwer, jest prawdopodobnie jedyną osobą mającą nad nim kontrolę, a w każdym razie dysponuje autorskimi prawami do programu i jakąkolwiek decyzję podejmie, taka będzie słuszna.
Jak pisałem wcześniej, błędem było moim zdaniem wrzucanie kodu na github bo ewentualne niezgodne z wolą autora klonowanie to jest jeszcze jeden efekt uboczny, przy hakierującej gimbazie.

2019-01-13 19:48

#29 daszekmdn

Forum Angielskie jest, to nie warto udostępniać licencji na kod. Później stworzy się 1000 małych Eltenów, bo 1 dostanie licencję i...

Koniec kropka, idź do żłobka. A ze żłobka na ulicę, i pocałuj babę w cyce.
2019-01-13 19:56

#30 tomecki

Do daszka - i co z tego się pytam? najważniejsze przy tego typu projektach to adminiastracja, zespół moderatorski i promocja.
Z tego, co pisał na początku Dawid to ma być coś zorientowane na audiogry, a nie integrację niewidomych więc cel jest nieco inny. Gdzie tu konkurencja?
Jeszcze raz się zapytam - co z tego, że powstanie ileś klonów??
Od razu uprzedzam, że jeśli padnie stwierdzenie, że "ludzie przejdą gdzie indziej" to znaczy, że ten inny projekt będzie miał lepszą administrację / moderację / promocję niż Elten oryginalny. Jeśli tego się obawiamy to może zamiast blokować potencjalną konkurencję sprawić żeby owa konkurencja szans nie miała.

2019-01-13 21:02

#31 balteam

Pytanie poco ryzykować, że ta konkurencja jednak coś lepszego będzie miała?

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2019-01-13 21:23

#32 pajper

Nie boję się ucieczki od Eltena. Tu zbyt silnie związana jest społeczność, plus nawyki itp.
Boję się zaćmienia Eltena przez szereg klonów, co sprawi tylko, że nikt nie będzie wiedział, co, gdzie, jak itp.

#StandWithUkraine

2019-01-13 21:34

#33 majkmik1981

A mi się wydaje, zbędnym Roztrząsaniem problemu, czy tak, czy nie, bo zdrowo rozsądkowo. Jeżeli nie zrobiłeś czegoś, tylko to nie wiem, dostałeś albo, co gorsza człowiek po prostu weźmie sobie, to nie będzie to jego.
Twórca w tym przypadku jest jeden, i ja jestem przeciwny jakiemuś tam zawierania pakta konwenta, z gościem z zagranicy i dawanie mu czegoś. Chce, to niech napisze swój program od początku, do końca. Dlaczego Dawid mógł napisać, a tamten nie może? Co rączki przyrosły…
Stanowczo jestem przeciwny

2019-01-13 21:54

#34 tomecki

No dobra, a jeśli konkurencja będzie lepsza to hm... źle?
Co do zaćmienia to wydaje mi się, że właśnie od tego jest promocja. Pamiętam gdy jakieś dziesięć, dwanaście lat temu nastąpił wysyp grup dyskusyjnych dla niewidomych. Ty takich mailingowych za sprawą Google i innych serwerów. Pojawiło się m.in. ileś takich od muzyki, książek, innymi słowy coś w rodzaju "dzielmy się audio i będzie fajnie". Nie pamiętam, która powstała pierwsza, która następna, jednak w ostatecznym rozrachunku przetrwała ta, która miała najlepszą administrację, pomoc dla nowych użytkowników, organizację itd i mimo, że powstawały nowe to jakoś nie cieszyły się szczegulną popularnością. Tak samo jest na Whatsapp, gdzie też było kilka grup, któe się dublowały jednak utrzymały się tylko te, które mają sensowną administrację i mimo, że stworzenie takowej zajmuje może dziesięć sekund jakoś nie widać setek ogłoszeń z grupami dla ślepotek. Podejrzewam, że tak samo będzie z Eltenem zwłaszcza, że jednak wymaga to jakiegoś serwera, jakiejś umiejętności programowania itd, itp i absolutnie nie każdy może coś takiego założyć, to raz. Dwa, że jak już było wspomniane, społeczność tego gościa miałaby koncentrować się wokół gier audio, a jednak Elten to trochę co innego. Dlatego uważam, że nie ma się czego obawiać, a jeśli Dawid planuje, a z tego co wiem to planuje dalszy rozwój programu to jestem spokojny. Ewentualnie można dać gościowi kod, pod warunkiem, ze to jego również będzie otwarte i z kolei Dawid będzie mógł skorzystać z jego pomysłów, bo może stworzyć coś ciekawego. Z czasem może to się jakoś wzajemnie przeniknie i zaczniecie razem współpracować tworząc coś, co wam obojgu się przyda ale to takie moje idealistyczne przemyślenia.

2019-01-13 22:00

#35 balteam

Jeśli konkurencja będzie lepsza, to z punktu Eltena będze źle.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2019-01-13 22:10

#36 pajper

To nie jest kwestia lepsza-gorsza, źle-dobrze.
To jest kwestia sytuacji, w której, miast współpracować i robić coś wspólnie, głupio się dzieli ludzi na N obozów.

Poza tym, z pewnością się poprzenikamy funkcjami. Na Eltenie dyskutujemy o grach, choć nie jest to temat główny.
Tak i tam musiałyby powstać fora typu "przedstawmy się", "o aplikacji" itp.
Nie, podejrzewam, że aplikacja tamta, przynajmniej w pierwszych wersjach, będzie niemal dokładną kopią Eltena.

#StandWithUkraine

2019-01-13 22:12

#37 tomecki

Co znaczy "z punktu Eltena" bo z punktu Dawida pewnie tak. Z punktu reszty użytkowników hm... z całym szacnkiem, jeśli coś jest lepsze to czemu zostawać na gorszym? Co prawda to jest pytanie raczej teoretyczne, bo wątpię, że gość chce zrobić coś takiego jak Elten, jednak z drugiej strony jeśli ktoś jest to w stanie zrobić lepiej to czemu tego nie zabronić?

2019-01-13 22:14

#38 balteam

Skoro koleś weźmie kod Eltena, to żal by było tworzyć tylko forum growe, gdzie jest chat do dopracowania, ale jest, media jakieś youtube itd. Wszystko to by mógł zaimplementować, skoro by miał całego Eltena, pod inną nazwą i tylko trochędo innych celów.

2019-01-13 22:15

#39 daszekmdn

A podaj jego nick, cokolwiek. Będzie można w tedy stwierdzić na podstawie innych projektów, bo skoro chce coś robić raczej jakieś miał wcześniej.

Koniec kropka, idź do żłobka. A ze żłobka na ulicę, i pocałuj babę w cyce.
2019-01-13 22:26

#40 pajper

Nick to hamad, ale nie wiem czy inne projekty wydawał pod tym samym.

#StandWithUkraine

2019-01-13 22:27