Środowisko niewidomych

Żargon niewidomych

Started by Elanor 178 posts last post 4 years ago Page 5 of 9

#81 2 likes

Jeszcze jest jedno słówko, którego niektórzy używają na określenie niewidomków: krety.

#82 1 like

Eee, krety to już bardziej za żart uważam.

#83 2 likes

Żart nie żart, ale widzący tak nie mówią raczej.

no żarty w tym przypadku to moim zdaniem bardzo cienka granica i uważam że to my powinniśmy nad nią panować jeżeli niehcemy mieć nieprzyjemnych sytuacji

#85 1 like

Krety to bardziej konfidenci pod przykrywką.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

ja o kretach też słyszałam albo poprostu ślepi
noc taka ciemna, więc ja przyjemna

#87 2 likes

A tak,
my tak między sobą z kilkoma koleżankami mówimy.
Bo takie żartobliwe krety z nas.

Co jeszcze do żargonu,
jakoś nie podoba mi się słowo brajlować - coś np.
Sygnatura:

Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.

Heilung -
"Norupo".

#88 1 like

AAaaa taaak, brajlować, mi też się nie podoba

a mi sie brajlować podoba

#90 1 like

O jeeeeeezu, żargon? Każda zamknięta grupa ma jakiś żargon, bo tak po prostu jest, wiele rzeczy kojarzy nam się inaczej. Czarnodruk wziął się stąd, że dla nas pismo widzących jest niewidoczne, ala czarne.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

#91 2 likes

Ale czarnodruk chyba nie jest słowem typowo niewidomkowym. Mi się wydaje, że czarnodruk, czarno na białym, po prostu te słowa i zwroty wzięły się stąd, że kiedyś pisało się tylko na czarno. Ale nie wiem, mogę się mylić
Happy hacking

#92 1 like

Ja tam jestem Brajlnikiem i dobrze mi z tym jest.

Nie znoszę słów brajlować i macać one są takie... ślepackie. Zgadzam się z Nunem jednak, że każda enklawa ma swój żargon.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#94 1 like

A co ma macanie z niewidomymi? Widzący również macają :D
To już zakrawa na jakieś kompleksy, to samo się tyczy brailowania.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

DUżo częściej niewidomi używają tego słowa.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#96 1 like

dla mnie różnica między brajlakiem a brajlistą jest zasadnicza. Brajlak jest użytkownikiem pisma punktowego, ergo, osobą niewidomą. Brajlista zaś to człowiek, który na samym piśmie punktowym zjadł zęby i w tym się specjalizuje, nie ważne, czy widzi, czy nie.To taki gość, co ogarnia notacje lepiej, niż reszta owieczek w stadzie.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT

ja tam jakoś nie używam żargonu

#98 2 likes

Ale w ogóle co to jest żargon tak naprawde, czy nie powinniśmy sobie zadać tegoż pytania rzed startem tego wątku?

#99 2 likes

No a co niewidomi mają powiedzieć na dobrą sprawę? Przecież to co robią, to jest macanie, jak to bardziej obrazowo nazwać i po co?

albo brajlowanie zuzler