Ok, i super, ciesze się, że tak myślisz, po prostu wiecie, mam wrażenie, że co niektórzy uważają pracę w podobnych miejscach, miejscach pracy dla niepełnosprawnych za coś... gorszego, jako jakąś... wadę, cieszę, się, że tak nie uważasz Mustafa, cieszę się również, że mam fajną, rozwijającą, stabilną pracę,
mam wrażenie też, że tak naprawdę ludzie bardzo mało wiedzą na temat takich miejsc, przeciętny człowiek, gdyby powiedzieć, zakład aktywności zawodowej, a warsztaty terapii zajęciowej, raczej by te dwie instytucję mógł połączyć,, i się nie dziwię, sama jeszcze do niedawna nie wiedziałam zbyt wiele o funkcjonowaniu takich miejsc, Nie widzę też, żeby doradcy zawodowi informowali o takich możliwościach,
a różnice są, i to uważam, że spore,
nie byłam na wtz także , nie wiem z własnego doświadczenia, znajomi mi mówili.
Przede wszystkim, w zakładach aktywności zawodowej jak sama nazwa wskazuje w nich się pracuję... na warsztatach z tego co wiem, nie koniecznie tylko jest to praca, rozwijanie jakichś pasji, uzdolnień, możliwości danej osoby, zakłady aktywności zawodowej służą do pracy, w związku z tym, wiem, że na warsztatach może być różny przekrój niepełnosprawności, w tym, znaczne niepełnosprawności intelektualne, w zazach, ludzie muszą być w stanie pracować, także, o głębokich niepełnosprawnościach raczej nie słyszałam, ,
Kolejna rzecz, wynagrodzenia,
w zazach, normalnie dostajemy pensję, wynagrodzenie za pracę,
na warsztatach, słyszałam, że nie koniecznie, słyszałam również, że pieniądze kolegi, normalnie intelektualnie sprawny facet, to mieli tam opiekunowie , i wiecie... wydzielali im, u nas w zazie nie ma takiej możliwości, to jest zakład gdzie się pracuję, a nie opiekuńczy jakiś, na szczęście, także, z tego co widzę, zakłady aktywności zawodowej, są uważam, o te kilka szczebelków wyżej.
Wbrew kilku opiniom które słyszałam, nie od tótejszego środowiska, także spokojnie, znam już kilku niewidomych, tylko niewidomych bez innych niepełnosprawności, którzy pracują właśnie w takich zakładach, także, wbrew pozorom, uważam, że może być to dobre, a czasami bardzo dobre miejsce pracy...