EltenLink

Włamanie na konto użytkowniczki gabi

Back to EltenLink

#1 pajper

Drodzy Eltenowicze,
Wczoraj wieczorem doszło do włamania na konto Eltenowiczki gabi. Włamania dokonano poprzez odgadnięcie hasła, mam w logach kilka nieudanych prób po których doszło do podania właściwego. Wszystkie próby odbyły się z adresu IP, z którego użytkowniczka nigdy się nie logowała.
Dlatego apeluję i przypominam: używajcie trudnych, niełatwych do odgadnięcia haseł i włączcie uwierzytelnianie dwuetapowe.
Ze swojej strony sprawę kieruję do właściwych organów.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2024-06-12 12:47

#2 mustafa

Kto sieje wiatr, zbiera burzę.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2024-06-12 19:20

#3 pajper

Blog został przywrócony z backupu.

#StandWithUkraine

2024-06-18 15:45

#4 pajper

Korzystając z okazji, chciałbym jeszcze odnieść się do przyczyn włamania i zgłoszenia.
Otrzymaliśmy zgłoszenie dotyczące wpisu "czy miłość jest ślepa ?", który zdaniem zgłaszającego jest obraźliwy w stosunku do niego i jego partnerki.
Po zapoznaniu się z tym wpisem uważamy, że nie wskazuje on w oczywisty sposób żadnej osoby i nie odbiega od wielu wpisów umieszczanych na Eltenowych blogach.
Dlatego odmówiliśmy jego usunięcia.
Jednocześnie w razie sporu zachęcam do kontynuowania kwestii bezpośrednio między zainteresowanymi czy to, czego życzę, polubownie, czy sądowo.

#StandWithUkraine

2024-06-18 15:55

#5 tomecki

Kto prawnie jest odpowiedzialny za posty na blogach użytkowników? administracja eltena czy faktyczny właściciel bloga?

2024-06-18 17:05

#6 lukasz1993258

Jak jesteśmy na użytkowniczce gabi, to w menu nie ma czegoś takiego, jak Otwórz blog tego użytkownika, na tomiast na liście bloguw jest.

2024-06-18 17:09

#7 pajper

IV. Blogi, prywatne wiadomości oraz notatki
1. Zarówno treści umieszczane na blogach, w prywatnych wiadomościach, jak i notatkach nie podlegają moderacji z wyłączeniem punktów niniejszego regulaminu, a odpowiedzialnym za nie pozostaje użytkownik je publikujący.

#StandWithUkraine

2024-06-18 17:10

#8 lukasz1993258

Gdy użytkowniczka gabi chce wejść na bloga zpoziomu administrowanych, to nie widzi tego bloga, jest pusta lista.

2024-06-18 19:48

#9 tomecki

Czyli w jakimś sensie administracja ocenia czy w razie czego użytkownik A faktycznie obraził użytkownika B również na blogu. Pozostaje czekać na kolejną dramę, w której administracja, chcąc nie chcąc, będzie zmuszona stanąć po którejś ze stron, niezależnie od poziomu tejże dramy, bo ktoś tam zgłosi, że został obrażony.

2024-06-18 20:26

#10 pajper

Drodzy Eltenowicze,
Po długich dyskusjach, także z moderacją Polskiej Społeczności Eltena, zdecydowaliśmy że nie będziemy banować użytkowników odpowiedzialnych za to włamanie (djdenismusic, zvonimirek222, krzywy).
Choć całkowicie potempiamy takie działania, zgadzamy się co do faktu, że Elten lub Prowadnica nie są tu stroną. Poszkodowana natomiast nie była zainteresowana kontynuowaniem sprawy lub zgłaszaniem jej do sądu.
Jako że włamania dokonano jedynie przez odgadnięcie hasła, jest to sprawa między poszkodowaną a włamującymi się użytkownikami.
Użytkownicy zostali odbanowani, a zvonimirek222 przywrócony na funkcję administratora grupy NVDA.
Jednocześnie informuję jednak, że logi z tego zdarzenia zostały zabezpieczone.

#StandWithUkraine

2024-06-19 23:22

#11 gabi

bo nie jestem zawistną osobą , chodź inni mówili mi , żebym nie odpuszczała , a to co zrobilli było hamskie , ale ok. jak jato zawsze powtarzam nie mnie sądzić, Bóg nie rychliwy , ale sprawiedliwy

2024-06-19 23:38

#12 gabi

i bardzo dziekuje za odzyskanie mojego bloga , na którym mi mega zależy , bo tyle lat i czasu oraz serca w niego włożyłam

2024-06-19 23:40

#13 zvonimirek222

@gabi
Moje najszczerze przeprosiny!
Żałuję za swój czyn.
Nie miałem w tym interesu zaszkodzić. Ja tylko się zalogowałem na to konto, aby się upewnić, czy rzeczywiście doszło do kompromitacji, ale niczego z niego nie usuwałem, włącznie z blogiem.
Jeszcze raz, ze swojej strony przepraszam za swoje działanie w tej niemiłej sytuacji.
Sczerze mi żal, i zrobie wszystko, aby do takich rzeczy w przyszłości nie doszło.

Student studentowi wszystko
Edited 2024-06-19 23:56

#14 gabi

przeprosiny przyjęte

2024-06-20 12:35

#15 zvonimirek222

Skoro sprawa się zakończyła, prosiłbym administrację, żeby ten wątek przynajmniej zamknąć.

Student studentowi wszystko
2024-06-20 13:28

#16 Milena132

A ja uważam, iż się nie zakończyła, bo o to nadszedł czas, by publicznie się wypowiedzieć, biorąc na siebie wszelkie konsekwencje tej wypowiedzi.
Osobiście uważam, iż posunięcie Administracji było po prostu, w miarę możliwości neutralne, natomiast ze swojej strony chcę powiedzieć, iż dnia 11.06.2024., jeszcze przed włamem na konto Gabi, po przemyśleniu całej sytuacji, postanowiłam wraz z użytkownikiem matid25 napisać pismo do jednego z moderatorów Polskiej Społeczności Eltena, tj. cinkciarzpl, którego treść on przeczytał i w związku z samym tym faktem, proszę o wzmiance o tym w podsumowaniu roku 2024, iż spełniliśmy na tyle, na ile się dało obowiązek stanięcia w obronie czyjegoś imienia. Nie oczekujemy nagród, medali, a zwykłego "Dziękuję", bo nie wierzę w to, że ktokolwiek, znający użytkownika Violinist by tak postąpił, gdyż jest on obiektem, z którego cała społeczność się śmieje, czy słusznie? Tego nie jestem w stanie osądzić, gdyż jaki kraj, taki obyczaj.
Niemniej jednak, to postępowanie było po prostu karygodne. I piszę to tu, mając świadomość tego, co za chwilę się wydarzy.
Ale uważam, iż nie mam już nic do stracenia, a też nie może być tak, że ktoś sobie robi, co chce, a inni są pomijani, mimo swoich starań.
Pozdrawiam,
Tyle chciałam od nas.

Edited 2024-06-20 15:53

#17 gabi

a skąd wiecie , że historia dotyczy tej osoby ? nie ma napisanego imienia ,

2024-06-20 15:55

#18 gabi

mam różne historie napisane , które dotyczą różnych sytuacji i z mojego , życia również pomimo tego nie napisałam tam mojego imienia

2024-06-20 15:56

#19 Milena132

1. Nie jesteśmy głupi, choć ślepi, to jest prawda.
2. Miasto Kołobrzeg powiedziało wiele.
3. W poprzednich wersjach komentarzy była taka wzmianka, a jak pewnie wiesz, w internecie nic nie ginie.
4. To nie jest Twoja pierwsza akcja z takimi dołkami.
5. Uważam, że wszystko tu zostało napisane.
Sądzę, że jak się ktoś postara, dojdzie do poprzednich i jeszcze poprzednich wersji komentarzy.

2024-06-20 15:58

#20 Milena132

Moim zdaniem, to, że tak gęsto próbujesz się wytłumaczyć, świadczy o tym, iż masz pełną świadomość swojej winy, tak samo, jak ja mam świadomość tego, co piszę.

2024-06-20 16:00