Nośniki danych, jakich uużywacie
Back to Komputery i akcesoria#141 misiek
Toshiba matko i córko.
#142 biedrona333
ja mam 3 dyski jeden to 1TB toshiba, drugi też 1TB, ale nie wiem jakiej firmy, a trzeci to 2TB firmy seagate
#143 DJGraco
No to do kolekcji dysków zewnętrznych dołączył WD 2tb w obudowie Silicon Power Armor A85
Zastąpi mi on poniekąd ten dysk, który mi padł na początku stycznia.
Kupiłem jeszcze samą obudowę Transcend storejet 25ck3, która ma gumową otulinę we środku.
#144 DJGraco
Zaktualizowana lista nośników w pierwszym poście, pendriveów nie aktualizuję. Dołączył nowy/stary dysk Szajsunga wyciągnięty z lapa. Chodził z 8 lat, to i teraz pochodzi. 0 bad sectorów.
#145 DJGraco
Niestety ten dysk sp 2tb, który dostałem na gwiazdkę był jakiś wadliwy. Raz, że rozłączało podczas kopiowania danych i to nie zależnie od kabla, bo sprawdzałem na dwuch i było tak samo. A dwa, że głowice w tym dysku się bardzo dziwnie zachowywały. Normalnie jest tak, że jak podłączymy dysk do kompa i nic na nim nie robimy to co jakiś czas jest tam jakieś pykpykpyk. A tam głowice cały czas pracowały jak szalone i to nie zależnie do jakiego kompa bym nie podłączył.
#146 daszekmdn
Opłaca się w tej cenie?
Chcę robić dokładniejsze kopie zapasowe, a WD to najsolidniejszy producent dysków był kiedyś.
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/dyski-i-pamieci/dyski-wewnetrzne/dysk-wd-my-passport-5tb-usb-3-0-black
#147 DJGraco
Jak bym szedł w dyski o takich pojemnościach to bym brał 3,5. 2,5 to co najwyżej 2tb. Dlaczego? W zasadzie im większy dysk 2,5 to tym wiecej talerzy, tym więcej danych jest pakowanych, tj gęściej i w razie uszkodzenia to tródniej się odzyskuje dane z takich dysków.
Wiadomo, że 3,5 potrzebuje dodatkowego zasilania, ale do backupów nie konieczne jest worzenie dysku ze sobą, tylko podłączenie raz na jakiś czas, żeby zgrać dane.
Ja z swojej strony polecałbym Toshibę N300, dobre opinie ma, ja jej osobiście nie posiadam.
#148 pates
Jakiś już czas temu zakupiłem toshibę canvio basic 2 tb. Dysk relatywnie tani a dobry, toshiba to jednak toshiba.
@Dash ja bym wziął. Cena spoko a i producent dobry, chociaż pomyśl nad wyższą serią wd elements.
#149 daszekmdn
Elementsa mam z 10 lat i chodzi mimo licznych już błędów, ale wszystko gra, bo po prostu już wejście jest trochę walnięte a gdyby nie to to było by jak nowe. Z resztą, może wystarczy mu defragmentację zapuścić ale nie znam się to nie robię.
#150 DJGraco
Nie defragmentacje. Defragmentacja to jest uporządkowanie logiczne danych tak, aby dysk nie musiał skakać nadmiernie głowicą podczas odczytywania np dużych plików. Oczywiście to też warto zrobić, ale ja na twoim miejscu spróbowałbym chkdsk z parametrem r, to powinno naprawić logiczne błędy a jak to nie pomorze to wyzerowanie dysku. Jeśli i po tym będą badsectory to znaczy, że uszkodzenie jest fizyczne i nie da się już nic zaradzić.
Radziłbym także poczytać ogólnie, na czym polega zasada działania dysku twardego, co to jest defragmentacja, co to jest zerowanie dysku, czym są badsectory logiczne i fizyczne, takie rzeczy serio się przydają jak ktoś by chciał wejźć w robienie backupów no i oczywiście najważniejsze odczytywaniekonkretnych parametrów smart.
#151 DJGraco
Pates w Toshibie Canzjo Basix siedzi satowiec MQ04ABD200 to ja bym taki dysk kupił i wmontował do jakiejś dobrej kieszeni.
Sam tak zrobiłem, bo miałem już jedną taką Toshibę w obudowie Adata, ale mi miejsca zaczynało brakować na muzykę to dokupiłem drugi dysk 2tb ten sam model, (bo się dobrze sprawdza od 2019 roku) no i wmontowałem do kieszeni i śmiga.
#152 zywek
Da się, można sprawdzać, w których mejscach zaczynają się badsektory i zmniejszyć partycję, by uniknać pisania po uszkodzonych miejscach, no chyba, że są rozsypane po całym dysku, to wtedy lipa.
#153 pates
Po ile takie chodzą w stanie surowym może kojażysz? Wsumie niegłupie zrobić sobie diskbox taki i zraidować go. To znaczy, z 2 dyski wstawić do jednej obudowy i zrobić macież raid.
#154 zywek
I jak zrobisz 0 to wszystko zdechnie jak Ci jeden z dysków padnie.
#155 pates
Wszystko ma swoje wady i zalety. Zależy też co na tym chcesz trzymać. Ja bym z tego zrobił np coś w stylu domowego mininasa po kosztach, albo do okazjonalnego podpinania w celu danych zgrania. Jakieś nagrania, filmy, coś co dużo miejsca żre a jest jakoś ważne
#156 Pitef
Mam nawet taką obudowę, może Patesik widziałeś któregoś razu. 2 laptopówki włożone i są 2 pstryczki co to to ustawiają jak dyski w systemie są widziane.
#157 Numernabis
Są kieszenie w których dyski pracują w RAIDzie, to kosztowne, ale mamy dużo większe bezpieczeństwo naszych danych, bo mamy od kopa lustrzaną kopię dysku.
#158 zywek
Ale są różne raidy przecież, nie zawsze chodzi o odbicie jednego dysku na drugim.
#159 pates
Widziałem Piotrusiu widziałem.
#160 DJGraco
Hej, nie wiem gdzie spytać, ale chyba wybiorę ten wątek. Czy to normalne, że przy odłączaniu dysku po bezpiecznym wysunięciu jak talerze przestają się kręcić strzela on jakby głowicą czy czymś tam? Nie wiem jak to opisać, nie zawsze on też to robi, załączę nagranie jak uda mi się to uchwycić. Mam tak tylko z jednym dyskiem Szajsunga wyciągniętym z laptopa kiedyś. Działa on normalnie i nie ma błędów w crystalu, ale inne moje dyski hdd tak nie strzelają po odłączeniu.