EltenLink

Time4BUS - dostępna aplikacja, ułatwiająca korzystanie z komunikacji miejskiej

Back to inne

#1 romanro

Poprzedni wontek o tej aplikacji chyba zbytnio się już rozrósł, zatem postanowiłem go nieco odświeżyć. Chcę tu informować o służących niewidomym nowych rozwiązaniach, które się w niej pojawią.

2024-04-08 13:45

#2 romanro

V 1.53.27
Powiadomienia o przystanku, na którym chcemy wysiąść.
Aby włączyć takie powiadomienie, należy wybrać linię, którą chcemy jechać, a następnie odnaleźć przystanek, na którym chcemy wysiąść.
Stojąc na nazwie przystanku stukamy 2 razy z przytrzymaniem, lub 3 razy. Usłyszymy komunikat, potwierdzający zaznaczenie przystanku.
Mamy do dyspozycji 3 rodzaje informowania:
1. na każdym przystanku otrzymujemy komunikat z nazwą następnego przystanku i planowanym czasem przyjazdu na wskazany przystanek. Na przedostatnim przystanku zostaniemy powiadomieni o nazwie przystanku, który zaznaczyliśmy oraz informację "Tutaj wysiadasz". Pomiędzy przedostatnim i ostatnim przystankiem usłyszymy komunikat: "Pamiętaj, wysiądź na następnym przystanku.
Informowanie o 2 ostatnich przystankach jest stałe dla wszystkich 3 rodzajów powiadomień, zatem nie będę powyższego akapitu przeklejał.
2. na każdym przystanku otrzymujemy jedynie komunikat z nazwą następnego przystanku
3. Otrzymujemy jedynie informację o 2 ostatnich przystankach.
Każde ustawienie możemy zmienić jednorazowo na liście przystankuw wybranej linii, lub zapisać na stałe w ustawieniach aplikacji.

Informacja o przystankach przesiadkowych.
Gdy wybierzemy trasę dowolnej linii i stukniemy 2-krotnie w dowolny przystanek na trasie, zobaczymy najpierw informacje, za ile minut odjeżdżają pojazdy z tego przystanku (oczywiście z pominięciem linii, którą właśnie jedziemy), a swapując dalej zobaczymy informacje o całym zespole przystankowym, bez podziału na rodzaj transportu.
W ten sposób możemy sprawdzić, ile czasu mamy na przesiadkę z autobusu na tramwaj, czy inny autobus, odjeżdżający z przystanku na ulicy prostopadłej.
To zmiany najistotniejsze, choć nie wszystkie. Poprawiono czytelność statycznego rozkładu jazdy, poprawiono planer i pewnie sporo innych rzeczy.
Uspokoiły się problemy z przystankami GZM. Zarząd Metropolii uporządkował dane i - zdaje się jest znacznie lepiej.
Będą dalsze usprawnienia, o których na pewno opowiem.
Tymczasem ciekaw jestem waszych opinii i sugestii.

2024-04-08 14:12

#3 tomecki

Zdaje się, że nie odświerza się lista odjazdów z przystanku w domyślnym widoku.

2024-04-08 15:58

#4 papierek

prawda, muszę ręcznie klepać odświerz, a wcześniej to działało.

po co mi sygnatura?
2024-04-08 21:09

#5 romanro

Zaraz, o jakim odświeżaniu mówimy? Po wybraniu przystanku możemy go sobie oglądać, ile dusza potrzebuje. Jeśli potrzebujemy odświeżyć dane to 3 palce w dół, albo przycisk odśwież. Inaczej przy większych przystankach nie dotrzemy do dalszych linii.
Tak było od początku.

2024-04-11 14:18

#6 tomecki

jeśli pokazane jest, że odjazd za 3 minuty tak już zostanie do ręcznego odświerzenia ekranu.

2024-04-11 16:44

#7 EugeniuszPompiusz

@Tomecki potwierdzam, i też kojarzy mi się, że to wcześniej odświeżało samo.

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
2024-04-11 18:00

#8 romanro

Słuchajcie, dałbym się porżnąć za to, że pierwszą operacją, którą w tej aplikacji wykonaliśmy było zamrożenie odświeżania. Chodziło o to, że każde odświeżenie powodowało przeładowanie ekranu. Bo nie tylko wartości się zmieniały, ale także kolejność wyświetlanych przejazdów. żeby spokojnie panować nad tym ekranem, właśnie zamroziliśmy automatyczne odświeżanie.

2024-04-12 12:53

#9 romanro

Ale dość o chistorii. W drodze na test jest wersja, w której będzie można zaznaczyć 1 lub więcej linii do automatycznego śledzenia.
Czyli otwieramy przystanek, zaznaczamy co chcemy, blokujemy ekran, telefon wkładamy do kieszeni.
Aplikacja po każdej zmianie statusu wypowie: za 5min. 125
za 4 min. 111
za 3 min. 125
itd. To uporządkuje omawiany problem.

2024-04-12 12:58

#10 papierek

to ciekawe, bo na androidzie od zawsze się odświeżało i nie powodowało to żadnych problemów.
i to było mega spoko.
Mogłem flickować i widziałem po kolei co przyjeżdża. Jak przyjechało kilka autobusów, albo blisko siebie mogłem ocenić sobie.
-- (romanro):
Słuchajcie, dałbym się porżnąć za to, że pierwszą operacją, którą w tej aplikacji wykonaliśmy było zamrożenie odświeżania. Chodziło o to, że każde odświeżenie powodowało przeładowanie ekranu. Bo nie tylko wartości się zmieniały, ale także kolejność wyświetlanych przejazdów. żeby spokojnie panować nad tym ekranem, właśnie zamroziliśmy automatyczne odświeżanie.

--

po co mi sygnatura?
2024-04-12 16:33

#11 papierek

Jeśli tak, to bardzo spoko się wydaje.
Ja to bym chciał nawet przycisk do zaznaczenia na raz wszystkiego, co odjeżdża z tego przystanku.
Albo żeby śledzić właśnie przystanek i zmiany widzieć statusów wszystkich linii na danym przystanku.
Wtedy bym to wykorzystywał jak odświerzanie się samo wcześniej
Czyli jest kilka autobusów, które przyjeżdżają w podobnym czasie i ja na bieżąco widzę co i jak.

-- (romanro):
Ale dość o chistorii. W drodze na test jest wersja, w której będzie można zaznaczyć 1 lub więcej linii do automatycznego śledzenia.
Czyli otwieramy przystanek, zaznaczamy co chcemy, blokujemy ekran, telefon wkładamy do kieszeni.
Aplikacja po każdej zmianie statusu wypowie: za 5min. 125
za 4 min. 111
za 3 min. 125
itd. To uporządkuje omawiany problem.

--

po co mi sygnatura?
2024-04-12 16:38

#12 tomecki

Testowałem na obu systemach i też nie było problemów, chociaż prawda, że często korzystałem na dość spokojnych przystankach.

2024-04-13 22:18

#13 romanro

Opublikowana dziś wersja (1.55.5 (377ma 3 główne zmiany i cały szereg pomniejszych. Omówię je krótko.
1. Wprowadzono gest przesunięcia 1 palec w górę lub w dół dla rozwijania menu kontekstowego.
Teraz, aby wykonać bardzo różne akcje przypisane czy to liniom, czy przystankom, należy zapamiętać tylko 1 gest. Właśnie 1 palec w górę lub w dół. Stojąc fokusem na wybranej pozycji (przystanek, linia, pozycja w rozkładzie jazdy), wykonując omówiony gest uzyskujemy dostęp do różnych, potrzebnych nam funkcji. I tak np.:
Gdy chcemy dodać linię do śledzenia (chcemy być na bieżąco informowani, jak daleko wybrany pojazd jest od naszego przystanku), stajemy fokusem na wybranej linii, przesuwamy 1 palcem w górę, szukamy pozycji "Śledź ten kurs" i zatwierdzamy stukając 2x 1 palcem.
Gdy chcemy być powiadomieni o zbliżaniu się do wybranego przystanku, na którym chcemy wysiąść, wybieramy go na liście przystanków trasy wybranej linii, stajemy na nim fokusem i gestem 1 palec w górę wybieramy pozycję "Włącz powiadomienie". Wybór potwierdzamy stukając 2x 1 palcem w ekran smartfona.
Zwróćcie proszę uwagę na to właśnie menu kontekstowe, gdyż tutaj również można przełączyć sposób informowania nas o mijanych przystankach. Możemy:
- otrzymać informację o każdym następnym  przystanku, wraz z czasem przyjazdu na przystanek docelowy;
- otrzymać informację tylko o nazwie następnego przystanku;
- Otrzymać informację na 1 przystanek przed docelowym przystankiem.
Zmiana ustawień w tym miejscu dotyczy aktualnego przejazdu. Jeśli ktoś chce dokonać zmian na stałe, powinien odwiedzić: menu/ustawienia zaawansowane/informuj o wszystkich przystankach".
Podsumowując ten punkt, warto sprawdzać, czy gest 1 palcem w górę lub w dół daje nam dostęp do jakiejś funkcjonalności (otwieranie statycznego rozkładu jazdy, dodawanie do ulubionych, prezentacja późniejszych odjazdów wszystkich linii, odjeżdżających z wybranego przystanku, czy prezentacja późniejszych odjazdów wybranej linii).
Uwaga!
Powyższy sposób dotyczy obydwu platform mobilnych (IOS oraz Android).
2. Dodanie zakładki "Najbliższa grupa przystankowa".
Na pierwszym ekranie aplikacji, pojawiły się 2 zakładki. Najbliższe:
"Przystanki" (domyślnie zaznaczona;
Grupy przystankowe.
Gdy wybierzemy tę drugą zakładkę, zobaczymy listę najbliższych grup przystankowych (grupa przystankowa to przystanki, mające tę samą nazwę, ale różne numery i kierunki).
Gdy stukniemy w wybraną grupę, zobaczymy odjazdy wszystkich linii, odjeżdżających z pobliskich przystanków, posortowanych wg czasu ich odjazdu.
Taki podgląd, pozwala zorientować się kiedy odjeżdżają różne linie, jadące w tym samym kierunku, ale z różnych przystanków.
3. Zmiana sortowania ulubionych przystanków
W obecnej wersji domyślnym ustawieniem jest sortowanie ulubionych wg odległości od naszej aktualnej pozycji. I do tego dzieje się to dynamicznie.
Pozwala to uzyskać listę najbliższych ulubionych przystanków absolutnie na bieżąco.
To są najważniejsze zmiany. Pomniejsze dotyczą poprawienia działania, Poprawy graficznej (dostosowanie do czcionek powiększonych) itd.

2024-07-22 12:39

#14 zywek

Dotyczy obydwu systemów, ale nie czytnika commentary screenreader.

Edited 2024-07-22 15:47

#15 zywek

W ogóle kompletnie bez sensu jak dla mnie jest to, że jak wybieramy konkretny kurs, bo chcemy sobie po liniach tramwajowych a nie po przystankach, ja tk czasem robię, to kompletnie bez sensu i absolutnie nielogiczne jest dla mnie wyrzucanie wszystkich możliwych tras tramwaju do wyboru. Bo mnie nie interesuje, czy jadę linią 17 z Dw centralny na tarchomin Kościelny, Marymont, Tarchomin Kościelny 2, Nowodwory, Winnica, Nowodwory czy Winnica. W Mobile mpk to rozwiązali tak, zę są 2 główne kierunku linii. Pkp Służewiec i Winnica, z dodatkową literą np. o ile pamiętam m, do metra marymont, t do Tarchomin Kościelny itd. Po co mi 30 tras, jeśli mnie interesuje akurat linia 17 na tym konkretnym przystanku?
Ja wiem, mogę sobie wyświetlić przystanki w pobliżu, znaleźć 17 itd. Ale dlaczego jestem do tego zmuszany?

2024-07-22 15:50

#16 balteam

Hm, ja się zastanawiam skąd mam wiedzieć na nieznanej trasie czy interesuje mnie przystanek powiedzmy b w kierunku do c czy b w kierunku do a, chcę wybrać sobie, że jadę z przystanku b do przystanku g, a niekoniecznie muszę wiedzieć w którą stronę ten przystanek jest prawidłowy, no mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2024-07-22 16:23

#17 Numernabis

A jak chciałbyś to rozwiązać?
Pokazuje Ci przystanek X i na tym przystanku są linie 1 w kierunku A, 3 w kierunku B, 8 w kierunku Z to jaki kierunek ma być podany na przystanku? Dopiro kiedy klikamy w przystanek mamy pokazane linie i tutaj już są podane przystanki końcowe jako kierunek.
Nie ma innej możliwości.
Jeśli chcesz w ten sposób sprawdzać to musisz korzystać ze Statycznego rozkładu jazdy, ten wygląda jak w Mobile MPK
Kiedy

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2024-07-22 17:41

#18 Zuzler

W kwestii tego, co mówił Żywek: byłoby pięknie, gdyby na liście kierunków linii te najważniejsze, stałe, były wylistowane na samym początku. Wszelkie zjazdy do zajezdni są mylące, bo niekiedy nawet te trasy mają swoje odpowiedniki w obie strony.

Edited 2024-07-22 18:02

#19 balteam

@Numerabis mi chodzi o to abym wszedł w wyszukaj połączenie czy tam odpowiednik tego w time4bus, wpisał np. pl. Jana Pawła, i nie zastanawiał się, który wybrać, potem tak samo z przystankiem końcowym.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2024-07-22 18:34

#20 Numernabis

Aplikacja wciąż się rozwija, po to jest moduł zgłaszania sugesti.
Czepiacie się detali, aktualnie najlepsza aplikacja MPK, można ustawić śledznie kilku lini, mamy grupy przystankowe i linie pojawiają się zgodnie z najwcześniej nadjeżdżającą, mamy śledzenie trasy wraz z komunikatami o następnym przystanku, bardzo przydatna funkcja kiedy w tramwaju czy autobusie nie ma komunikatów lub są zbyt ciche, informacja o zmianach na trasach, choć w Krakowie betony w MPK są nadal nieubłagane i nie udostępniają tych publicznych danych.
Nie trzeba śmigać po przystankach czyl liniach żeby wiedzieć jaka linia z którego przystanku odjedzie najwcześniej, przydatne kiedy zależy nam na czasie.
Już nie wspomnę o możliwości podglądania przystanku
na którym mamy zamiar się przesiąść i tutaj wyświetla się cały zespół przystankowy i mamy informacje za ile jaka linia i z którego przystanku odjedzie i mamy podany czas na przesiadkę.
Wszystko w czasie rzeczywistym i zmieniającym się w miarę upływu czasu, możemy w trakcie jazdy zaplanować czy lepiej wysiąść na przystanku X czy Y, bo widzimy co i kiedy nam przyjedzie na przsesiadkę.
Mobile MPK przy Time4Bus to zabawka mimo, że Time4Bus jest o wiele, wiele młodszą aplikacją.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Edited 2024-07-22 20:31