Time4BUS - dostępna aplikacja, ułatwiająca korzystanie z komunikacji miejskiej
Back to inne#1 romanro
Poprzedni wontek o tej aplikacji chyba zbytnio się już rozrósł, zatem postanowiłem go nieco odświeżyć. Chcę tu informować o służących niewidomym nowych rozwiązaniach, które się w niej pojawią.
#2 romanro
V 1.53.27
Powiadomienia o przystanku, na którym chcemy wysiąść.
Aby włączyć takie powiadomienie, należy wybrać linię, którą chcemy jechać, a następnie odnaleźć przystanek, na którym chcemy wysiąść.
Stojąc na nazwie przystanku stukamy 2 razy z przytrzymaniem, lub 3 razy. Usłyszymy komunikat, potwierdzający zaznaczenie przystanku.
Mamy do dyspozycji 3 rodzaje informowania:
1. na każdym przystanku otrzymujemy komunikat z nazwą następnego przystanku i planowanym czasem przyjazdu na wskazany przystanek. Na przedostatnim przystanku zostaniemy powiadomieni o nazwie przystanku, który zaznaczyliśmy oraz informację "Tutaj wysiadasz". Pomiędzy przedostatnim i ostatnim przystankiem usłyszymy komunikat: "Pamiętaj, wysiądź na następnym przystanku.
Informowanie o 2 ostatnich przystankach jest stałe dla wszystkich 3 rodzajów powiadomień, zatem nie będę powyższego akapitu przeklejał.
2. na każdym przystanku otrzymujemy jedynie komunikat z nazwą następnego przystanku
3. Otrzymujemy jedynie informację o 2 ostatnich przystankach.
Każde ustawienie możemy zmienić jednorazowo na liście przystankuw wybranej linii, lub zapisać na stałe w ustawieniach aplikacji.
Informacja o przystankach przesiadkowych.
Gdy wybierzemy trasę dowolnej linii i stukniemy 2-krotnie w dowolny przystanek na trasie, zobaczymy najpierw informacje, za ile minut odjeżdżają pojazdy z tego przystanku (oczywiście z pominięciem linii, którą właśnie jedziemy), a swapując dalej zobaczymy informacje o całym zespole przystankowym, bez podziału na rodzaj transportu.
W ten sposób możemy sprawdzić, ile czasu mamy na przesiadkę z autobusu na tramwaj, czy inny autobus, odjeżdżający z przystanku na ulicy prostopadłej.
To zmiany najistotniejsze, choć nie wszystkie. Poprawiono czytelność statycznego rozkładu jazdy, poprawiono planer i pewnie sporo innych rzeczy.
Uspokoiły się problemy z przystankami GZM. Zarząd Metropolii uporządkował dane i - zdaje się jest znacznie lepiej.
Będą dalsze usprawnienia, o których na pewno opowiem.
Tymczasem ciekaw jestem waszych opinii i sugestii.
#3 tomecki
Zdaje się, że nie odświerza się lista odjazdów z przystanku w domyślnym widoku.
#4 papierek
prawda, muszę ręcznie klepać odświerz, a wcześniej to działało.
#5 romanro
Zaraz, o jakim odświeżaniu mówimy? Po wybraniu przystanku możemy go sobie oglądać, ile dusza potrzebuje. Jeśli potrzebujemy odświeżyć dane to 3 palce w dół, albo przycisk odśwież. Inaczej przy większych przystankach nie dotrzemy do dalszych linii.
Tak było od początku.
#6 tomecki
jeśli pokazane jest, że odjazd za 3 minuty tak już zostanie do ręcznego odświerzenia ekranu.
#7 EugeniuszPompiusz
@Tomecki potwierdzam, i też kojarzy mi się, że to wcześniej odświeżało samo.
#8 romanro
Słuchajcie, dałbym się porżnąć za to, że pierwszą operacją, którą w tej aplikacji wykonaliśmy było zamrożenie odświeżania. Chodziło o to, że każde odświeżenie powodowało przeładowanie ekranu. Bo nie tylko wartości się zmieniały, ale także kolejność wyświetlanych przejazdów. żeby spokojnie panować nad tym ekranem, właśnie zamroziliśmy automatyczne odświeżanie.
#9 romanro
Ale dość o chistorii. W drodze na test jest wersja, w której będzie można zaznaczyć 1 lub więcej linii do automatycznego śledzenia.
Czyli otwieramy przystanek, zaznaczamy co chcemy, blokujemy ekran, telefon wkładamy do kieszeni.
Aplikacja po każdej zmianie statusu wypowie: za 5min. 125
za 4 min. 111
za 3 min. 125
itd. To uporządkuje omawiany problem.
#10 papierek
to ciekawe, bo na androidzie od zawsze się odświeżało i nie powodowało to żadnych problemów.
i to było mega spoko.
Mogłem flickować i widziałem po kolei co przyjeżdża. Jak przyjechało kilka autobusów, albo blisko siebie mogłem ocenić sobie.
-- (romanro):
Słuchajcie, dałbym się porżnąć za to, że pierwszą operacją, którą w tej aplikacji wykonaliśmy było zamrożenie odświeżania. Chodziło o to, że każde odświeżenie powodowało przeładowanie ekranu. Bo nie tylko wartości się zmieniały, ale także kolejność wyświetlanych przejazdów. żeby spokojnie panować nad tym ekranem, właśnie zamroziliśmy automatyczne odświeżanie.
--
#11 papierek
Jeśli tak, to bardzo spoko się wydaje.
Ja to bym chciał nawet przycisk do zaznaczenia na raz wszystkiego, co odjeżdża z tego przystanku.
Albo żeby śledzić właśnie przystanek i zmiany widzieć statusów wszystkich linii na danym przystanku.
Wtedy bym to wykorzystywał jak odświerzanie się samo wcześniej
Czyli jest kilka autobusów, które przyjeżdżają w podobnym czasie i ja na bieżąco widzę co i jak.
-- (romanro):
Ale dość o chistorii. W drodze na test jest wersja, w której będzie można zaznaczyć 1 lub więcej linii do automatycznego śledzenia.
Czyli otwieramy przystanek, zaznaczamy co chcemy, blokujemy ekran, telefon wkładamy do kieszeni.
Aplikacja po każdej zmianie statusu wypowie: za 5min. 125
za 4 min. 111
za 3 min. 125
itd. To uporządkuje omawiany problem.
--
#12 tomecki
Testowałem na obu systemach i też nie było problemów, chociaż prawda, że często korzystałem na dość spokojnych przystankach.
#13 romanro
Opublikowana dziś wersja (1.55.5 (377ma 3 główne zmiany i cały szereg pomniejszych. Omówię je krótko.
1. Wprowadzono gest przesunięcia 1 palec w górę lub w dół dla rozwijania menu kontekstowego.
Teraz, aby wykonać bardzo różne akcje przypisane czy to liniom, czy przystankom, należy zapamiętać tylko 1 gest. Właśnie 1 palec w górę lub w dół. Stojąc fokusem na wybranej pozycji (przystanek, linia, pozycja w rozkładzie jazdy), wykonując omówiony gest uzyskujemy dostęp do różnych, potrzebnych nam funkcji. I tak np.:
Gdy chcemy dodać linię do śledzenia (chcemy być na bieżąco informowani, jak daleko wybrany pojazd jest od naszego przystanku), stajemy fokusem na wybranej linii, przesuwamy 1 palcem w górę, szukamy pozycji "Śledź ten kurs" i zatwierdzamy stukając 2x 1 palcem.
Gdy chcemy być powiadomieni o zbliżaniu się do wybranego przystanku, na którym chcemy wysiąść, wybieramy go na liście przystanków trasy wybranej linii, stajemy na nim fokusem i gestem 1 palec w górę wybieramy pozycję "Włącz powiadomienie". Wybór potwierdzamy stukając 2x 1 palcem w ekran smartfona.
Zwróćcie proszę uwagę na to właśnie menu kontekstowe, gdyż tutaj również można przełączyć sposób informowania nas o mijanych przystankach. Możemy:
- otrzymać informację o każdym następnym przystanku, wraz z czasem przyjazdu na przystanek docelowy;
- otrzymać informację tylko o nazwie następnego przystanku;
- Otrzymać informację na 1 przystanek przed docelowym przystankiem.
Zmiana ustawień w tym miejscu dotyczy aktualnego przejazdu. Jeśli ktoś chce dokonać zmian na stałe, powinien odwiedzić: menu/ustawienia zaawansowane/informuj o wszystkich przystankach".
Podsumowując ten punkt, warto sprawdzać, czy gest 1 palcem w górę lub w dół daje nam dostęp do jakiejś funkcjonalności (otwieranie statycznego rozkładu jazdy, dodawanie do ulubionych, prezentacja późniejszych odjazdów wszystkich linii, odjeżdżających z wybranego przystanku, czy prezentacja późniejszych odjazdów wybranej linii).
Uwaga!
Powyższy sposób dotyczy obydwu platform mobilnych (IOS oraz Android).
2. Dodanie zakładki "Najbliższa grupa przystankowa".
Na pierwszym ekranie aplikacji, pojawiły się 2 zakładki. Najbliższe:
"Przystanki" (domyślnie zaznaczona;
Grupy przystankowe.
Gdy wybierzemy tę drugą zakładkę, zobaczymy listę najbliższych grup przystankowych (grupa przystankowa to przystanki, mające tę samą nazwę, ale różne numery i kierunki).
Gdy stukniemy w wybraną grupę, zobaczymy odjazdy wszystkich linii, odjeżdżających z pobliskich przystanków, posortowanych wg czasu ich odjazdu.
Taki podgląd, pozwala zorientować się kiedy odjeżdżają różne linie, jadące w tym samym kierunku, ale z różnych przystanków.
3. Zmiana sortowania ulubionych przystanków
W obecnej wersji domyślnym ustawieniem jest sortowanie ulubionych wg odległości od naszej aktualnej pozycji. I do tego dzieje się to dynamicznie.
Pozwala to uzyskać listę najbliższych ulubionych przystanków absolutnie na bieżąco.
To są najważniejsze zmiany. Pomniejsze dotyczą poprawienia działania, Poprawy graficznej (dostosowanie do czcionek powiększonych) itd.
#14 zywek
Dotyczy obydwu systemów, ale nie czytnika commentary screenreader.
#15 zywek
W ogóle kompletnie bez sensu jak dla mnie jest to, że jak wybieramy konkretny kurs, bo chcemy sobie po liniach tramwajowych a nie po przystankach, ja tk czasem robię, to kompletnie bez sensu i absolutnie nielogiczne jest dla mnie wyrzucanie wszystkich możliwych tras tramwaju do wyboru. Bo mnie nie interesuje, czy jadę linią 17 z Dw centralny na tarchomin Kościelny, Marymont, Tarchomin Kościelny 2, Nowodwory, Winnica, Nowodwory czy Winnica. W Mobile mpk to rozwiązali tak, zę są 2 główne kierunku linii. Pkp Służewiec i Winnica, z dodatkową literą np. o ile pamiętam m, do metra marymont, t do Tarchomin Kościelny itd. Po co mi 30 tras, jeśli mnie interesuje akurat linia 17 na tym konkretnym przystanku?
Ja wiem, mogę sobie wyświetlić przystanki w pobliżu, znaleźć 17 itd. Ale dlaczego jestem do tego zmuszany?
#16 balteam
Hm, ja się zastanawiam skąd mam wiedzieć na nieznanej trasie czy interesuje mnie przystanek powiedzmy b w kierunku do c czy b w kierunku do a, chcę wybrać sobie, że jadę z przystanku b do przystanku g, a niekoniecznie muszę wiedzieć w którą stronę ten przystanek jest prawidłowy, no mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi.
#17 Numernabis
A jak chciałbyś to rozwiązać?
Pokazuje Ci przystanek X i na tym przystanku są linie 1 w kierunku A, 3 w kierunku B, 8 w kierunku Z to jaki kierunek ma być podany na przystanku? Dopiro kiedy klikamy w przystanek mamy pokazane linie i tutaj już są podane przystanki końcowe jako kierunek.
Nie ma innej możliwości.
Jeśli chcesz w ten sposób sprawdzać to musisz korzystać ze Statycznego rozkładu jazdy, ten wygląda jak w Mobile MPK
Kiedy
#18 Zuzler
W kwestii tego, co mówił Żywek: byłoby pięknie, gdyby na liście kierunków linii te najważniejsze, stałe, były wylistowane na samym początku. Wszelkie zjazdy do zajezdni są mylące, bo niekiedy nawet te trasy mają swoje odpowiedniki w obie strony.
#19 balteam
@Numerabis mi chodzi o to abym wszedł w wyszukaj połączenie czy tam odpowiednik tego w time4bus, wpisał np. pl. Jana Pawła, i nie zastanawiał się, który wybrać, potem tak samo z przystankiem końcowym.
#20 Numernabis
Aplikacja wciąż się rozwija, po to jest moduł zgłaszania sugesti.
Czepiacie się detali, aktualnie najlepsza aplikacja MPK, można ustawić śledznie kilku lini, mamy grupy przystankowe i linie pojawiają się zgodnie z najwcześniej nadjeżdżającą, mamy śledzenie trasy wraz z komunikatami o następnym przystanku, bardzo przydatna funkcja kiedy w tramwaju czy autobusie nie ma komunikatów lub są zbyt ciche, informacja o zmianach na trasach, choć w Krakowie betony w MPK są nadal nieubłagane i nie udostępniają tych publicznych danych.
Nie trzeba śmigać po przystankach czyl liniach żeby wiedzieć jaka linia z którego przystanku odjedzie najwcześniej, przydatne kiedy zależy nam na czasie.
Już nie wspomnę o możliwości podglądania przystanku
na którym mamy zamiar się przesiąść i tutaj wyświetla się cały zespół przystankowy i mamy informacje za ile jaka linia i z którego przystanku odjedzie i mamy podany czas na przesiadkę.
Wszystko w czasie rzeczywistym i zmieniającym się w miarę upływu czasu, możemy w trakcie jazdy zaplanować czy lepiej wysiąść na przystanku X czy Y, bo widzimy co i kiedy nam przyjedzie na przsesiadkę.
Mobile MPK przy Time4Bus to zabawka mimo, że Time4Bus jest o wiele, wiele młodszą aplikacją.