NVDA 2024.1 - wydane
Back to Powiadomienia o dodatkach i nie tylko#21 zvonimirek222
Załączniki niczego nie pokazują, bo to nagrania, a z nagrań słychać że to jest responsywne i nic się nie zacina. Słychać tylko te nieszczęsne dymki, więc śmiem zakładać ustawienia NVDA.
#22 Numernabis
No dobra, odsłuchaj załącznik z wersji 2023.3, ostatni załącznik bez dymków słychać i owszem responsywność, ale alfabetycznie w pewnym momencie po krótkiej ciszy słychać o kilka liter dalej czli słychać jak przeskoczył o kilka dodatków nie czytając ich.
#23 Numernabis
No dobra, spowolniłem tempo syntezy, najpierw odtworzyłem powoli dodatki żeby było słychać jakie są i jak to wygląda alfabetycznie, potem wróciłem na górę i szybciej strzałką klikałem i słychać jak pomija dodatki.
Oczywiście wyłączone dymki i tak właśnie się zachowuje z wyłączonymi dymkami, tak więc to nie kwestia dymków.
#24 zvonimirek222
Ale to mi nic nie daje, skoro ja nie mogę to zreprodukować.
#25 Numernabis
Rozumiem, pokazuję tylko, że u mnie problem występuje i nie ma to nic wspólnego z włączaniem czy wyłączaniem dymków i ustawieniami NVDA, bo jak pokazuje nagranie z NVDA 2023.3 przy takich samych ustawieniach, na tym samym komputerze i z tymi samymi dodatkami jest OK
#26 Numernabis
Okienko zainstalowanych dodatków to pikuś, bo tu mniej więcej wiem jakie mam dodatki i lista ne jest jakaś specjalnie długa, ale okienko przeglądaj dodatki to już masakra, tutaj chcąc szybko przelecieć po dostępnych dodatkach jest niemożliwością, bo przeklęty dymek, muszę powoli przeglądać w rpzeciwnym razie nie będę w ogóle słyszał nazw dodatków.
#27 Numernabis
Dalej mam problem z ustawieniami karty dźwiękowej, wybieram Realtek, zapisuję zmiany i po ponownym uruchomieniu NVDA znowu jest ustawione na mapowanie dźwięku microsoft
#28 Ryba
a umnie NVDA chodzi pozonsku nie muwi dymek może jakiz dodatek robi komplik
#29 piter9521
U mnie jest tak samo. Dymki podpowiedzi nic do tego nie mają. Prubuję zdiagnozować problem.
Gdyby ktoś pytał to wtyczki nie są winne.
#30 Ryba
to ja nie wiem umnie śniga ładnie
#31 Ryba
plik jak mój NVDA chodzi
#32 Numernabis
Czyli jednak coś jest na rzeczy, bo nie tylko u mnie tak jst, ufffff.
I tak, to nie wina żadnego dodatku, bo wyłączyłem wszystkie i problem nie znika.
-- (piter9521):
U mnie jest tak samo. Dymki podpowiedzi nic do tego nie mają. Prubuję zdiagnozować problem.
Gdyby ktoś pytał to wtyczki nie są winne.
--
#33 zywek
Problem ejst zatykania się któregoś bufora albo czegoś w nvda i problem z komunikacją i / lub budzeniem karty dźwiękowej, wlącz bluetooth audio i przestanie pomijać.
#34 Numernabis
Zywku, to nie problem bufora, jak pisałem wcześniejsza wersja 2023.3 działa bez problemów, bez dymków czy pomijania, jest również dodany załącznik z nagraniem gdzie wyraźnie słychać jak bezproblemowo działa 2023.3
Poza tym gdyby to faktycznie była kwestia zatykania karty dźwiękowej to dźwięku wcale by nie było, a pomija jedynie w momencie wyłączenia oznajmiania dymków, kiedy ta opcja jest włączona to gada tyle tylko, że gada dymek, dymek, dymek, zamiast właściwy początek nazwy dodatku.
Dodam jeszcze, że nie ma miejsca na pewno żadne zatykanie karty czy buforowanie, bo w systemie NVDA zapyla bez zająknięcia, jak otworzę sklep NVDA, ten nieoficjalny to również tutaj nie ma mowy o żadnych dymkach czy pomijaniu linijki, gada NVDA jak najęty i szybko, tak więc problem dotyczy samego okna dodatków, aktualizacji i listy dodatków.
#35 Numernabis
No i skoro wątek dotyczy nowej wersji to kiedyś poruszałem temat zaznaczania wielu dodatków w oknie aktualizacji, tak jak to ma miejsce w tym nieoficjalnym sklepie NVDA, teraz kiedy lista est długa trzeba klikać enter na każdym dodatku i wybirać opcję zainstaluj, a była mowa, że w nowym NVDA już będzie opcja zaznaczania wybranych lub wszystkich dodatkó do zaktualizowania, a jednak nie ma tej opcji.
#36 lalar123
No to ja mam jeszcze lepiej. Kiedyś, jak jeszcze była stara enfałka bodajże 2022 Cośtam, to mogłem pod insert shift d przyciszać bądź odciszać audio. Teraz po z aktualizowaniu nvda do 20023 słyszę coś takiego. Przyciszanie audio, nie jest obsłógiwane. Aż boję się pomyśleć co zrobi wersja 20024
#37 djdenismusic
@lalar to jest raczej problem ze sterownikiem audio.
#38 Paulinux
U mnie też muli, też nagram. Ja mam jeszcze alphę to sypie dźwiękiem buga. Szkoda że nie ma tu forum mieszanego. Chociaż dobra, edit, dostałam nową alphę i już jest dużo lepiej
#39 Ryba
ciekawe czemu umnie nie ma problemuw
#40 Numernabis
Ryba, nie tylko u Ciebie nie ma problemów, ale jak widać problemy są.
Tylko się cieszyć, że nie ma u Ciebie problemów.