Commentary screen reader

Commentary Screenreader: czyżby nowy król?

Started by violinist 1090 posts last post 6 years ago Closed Page 41 of 55

To jest to samo. tylko wtedy Ci się odwrqcają gesty. Góra dół jest wtedy jak lewo prawo teraz, i na odwrót.

To jeszcze moje trzy grosze. Większość producentó modyfikuje Androida i kupując telefon z takim zmienionym softem należy się liczyć z tym, że jakieś rozwiązanie, zwłaszcza dedykowane dla niewidomych działać nie będzie. Większość producentów dodaje swoje launchery, dialery i inne takie i mało kto patrzy na ich dostępność. Smutne, ale prawdziwe. Prawda jest taka, że jeśli chcesz jak największej elastyczności to trzeba brać czystego Andka i tyle. Prawdą jest również, że Samsung zmienia dość dużo w systemie co objawiało się chociażby tym, że swego czasu aby grać na Galaxy s7 w Quizwanie trzeba było kupić za trzy zeta programik, który wyłączał pewne usługi systemowe uniemożliwiające Talkbackowi, a co śmieszniejsze również Voice Asystentowi interakcje z aplikacjami, o których Samsung wiedział, że są grami. Różnych większych lub mniejszych kwiatków było z resztą sporo i jakkolwiek z czasem większość z nich Samsung starał się poprawiać to jednak nie stoi to na szczycie ich listy priorytetów. Dlatego powtarzałem i powtarzam żeby bardzo uważać na wszelkie modyfikacje systemu, które na pierwszy rzut oka wydają się wygodne to jednak w dłuższej perspektywie mogą rodzić niebylejakie problemy. Z resztą akurat w tym przypadku zmiana launchera również pomoże. Osobiście używam Nova i dobrze mi z tym, bo jestem w pewnym sensie uniezależniony od producenta urządzenia. na wszystkim ekran główny wygląda tak samo, jest skonfigurowany po mojemu, a jak się okazuje nie ma problemó z hm... mniej znanymi gadaczami.
Tak jeszcze wracając do dyskusji z grupy na Telegramie wieelka obraza majestatu u kolegi z przed paru postów rodzi raczej uśmiech i niesmak miast współczucia i poczucia solidarności.

Jak widzę nie rozumiecie w ogólę sensu wypowiedzi. Nie działa i ok, mogę myśleć o tym co chcę bo każdy ma wolnąwolę, ale nie w tym rzecz. Chodzi o samo zapakowanie mnie do jakichś smasungomaniaków czy coś w tym stylu, gość mnie nie zna i wyjeżdża mi z tekstem, że nie lubi takich ludzi co to kupują samsungi i uważają, że wszystko musi na nich działać itp.
Nie zna powodów jakimi się kierowałem przy wyborze telefonu, a już mnie zaszufladkował.
Nie miałem commentary i przeżyłem, więc przeżyję i teraz, lancherów nie będę instalował.
Tyle w temacie.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

Żywek wiem, ale jakieś różnice mogą występować, bo domyślnie program pisany pod góra dół, na przykłąd jak ktoś dzwoni do ciebie to palec w lewo odrzuca a w prawo odbiera jak się nie mylę, a góra dół chyba palec 1 nic nie robi, to taka drobna różnica.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

@Łowca, a który tak ci powiedział? :D, bo aż jestem ciekawy. Co do Pana Chińcztka, to nie jest jego wina, on niektórych rtzeczy nie jest w stanie przeskoczyć. Niestety ani ja ani on nie mamy Samsungów wiec ciężko nam jest debugować.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

to trzeba wam załątwić samsunga

Nuno, wybacz, ale nie będę mówił kto, ja wiem i ci którzy to to przeczytali na grupie.

A co do samego commentary, i owszem samsung jest specyficzny, ale nie jest to niszowy produkt, spora część kupuje właśnie samsungi i stąd moje zdziwienie, że na tak popularnym produkcie nie działa.
Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

Ale to nie jest Łowco nasza wina, jako deweloperów CSR. I nie jesteś dla mnie samsungomaniakiem, whatever. Problem trzeba złamać i zniszczyć, tak jak każdy inny.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Może ktoś się orietuje czy Commentary poradzi sobie z gadaniem podczas używania Asystenta Google? Chodzi o problem, który swego czasu istniał również w TB sprawiający, że w czasie gdy asystent słucha, syntezator gada różności.

Nuno, nie Ty mnie sprowadziłeś do samsungomaniaka :)
I owszem, też tak myślę i nie mam do Was pretensji o to, że to nie działa na samsungu, ale gdyby to ode mnie zależało, i nie mówię tu o Tobie to dla mnie jednym z priorytetów byłoby znalezienie rozwiązania tak aby program działał na każdym telefonie z androidem i nie piszę tego gbo posiadam telefon na którym to nie działa.
Myślę, że na tym należy zakończyć tą dyskusję, nic nie wnosi do sprawy, a wręcz przeciwnie, poczekam, prędko się samsunga mojego nie pozbędę, no chyba, że upadnie lub mi ktoś zakosi, tak czy siak kolejnym będzie na 99% kolejny samsung :), no chyba, że spierdzielą całkiem Voice Assistanta w kolejnej odsłonie androida.

teraz, szczęśliwie dla samsunga, swoje błędy z trybami gracza i inne poprawili a Voice Asistant działa dalej zajebiście jak działał, więc commentary można odstawić, chociaż ja korzystam akurat. Raz, że gadacz się wyłącza przy wejściu w pola edycji i mogę pisać, dwa, mogę tworzyć różne instrukcje, które mi różne rzeczy robią.

Propozycja do commentary, super opcja by była, gdyby do jakiegoś gestu, albo był by wbudowany gest natywny, można by dopisać było emulowanie wciśnięcia przycisku na słuchawkach. Wiem że jest to do zrobienia, bo w Voice assistant tak rozwiązywali gest do odbierania/kończenia połączeń, i do odtwarzania/wstrzymywania muzyki niezależnie, gdzie jesteśmy poprzez dwukrotne stuknięcie dwoma palcami, w ten sam sposób działa to w iphone. Poza tym widziałem takie same rzwiązanie w macrodroidzie, można np. ustawić, że po wciśnięciu przycisku głośności emulowany jest ten przycisk. Można by pomyśleć o dodaniu czegoś takiego natywie w commentary. Zaczy, ja się założę, że spokojnie można było by napisać plugin na coś takiego, bo to napewno jest gdzieś w tym androlua, ale nie znam aż tak języka.
po co mi sygnatura?

w sensie chodzi o emulację przycisku media na słuchawkach, czyli tego play pauza. Albo jeszcze lepiej, można by na tej samej zasadzie zrobić następny/poprzedni utwór, a takie coś już akurat widziałem w macrodroidzie i buttonmaperze, więc wiem, że da się zrobić.
po co mi sygnatura?

Papierku, Voice Assistant nie działa tak zajebiście jak działał pod ósemką, gesty są jakby mniej wrażliwe, pod ósemką nie musiałem wielokrotnie powtarzać gestwó, no i ten nieszczęsny gest podgłaśniania, dla mnie to spory dyskomfort, ja z tego gestu korzystałem i był zajebiście wygodny, teraz niejednokrotnie zamiast pościszać VO ściszam głos apki i odwrotnie, co nie miało miejsca z gestem, komuś przeszkadzał, mógł go wyłączyć, teraz nie ma opcji włączenia bo go wycięli zupełnie.

Papierek, LUA posiada natywne bindingi do API javy więc tak jakby droga wolna.

Zignoruj poprzedni post. Nie da się bez roota, podobno. Nie wiem ja napisałem niby plugin ale mam telefon na SU więc nw.`

nie wiem, czy ktoś już o to pytał, bo nie chcę mi się przedzierać przez jakieś 800 wpisów. Da się coś zrobić, by ekran się nie wygaszał w aplikacjach, w których nie powinien?
Mam tutaj na myśli na przykład youtube, czy inne pokrewne.

Wylączyć kurtynę.

tak portwierdzam, wyłączenie kurtyny rozwiazuje problem, bynajmniejw ipli mi to rozwiązało problem..