EltenLink

Skrót Ctrl+lewyAlt+U wstawia mi znak Euro

Back to Systemy (Windows)

#1 Numernabis

Ctrl+lewyAlt+U wstawia mi znak euro, jak to wyłączyć, już kiedyś takie coś miałem, ale udało się wyłączyć, ni pamiętam jak.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-12-05 18:57

#2 zvonimirek222

Dla klawiatury polski programisty jest to normalne zjawisko. Ctrl+lewy alt+cośtam zawsze był zamiennikiem alt+gr, czyli innymi słowy prawego altu.

Student studentowi wszystko
2023-12-08 17:44

#3 Numernabis

Ponawiam pytanie, przez długiczas było OK, dzisijznowu LewyCtrl+LewyAlt+U wstawia mi znak Euro, a miałęm ustawione to jako skrót uruchamiania aplikcji, ustawiony skrót we właściwościach skrótu na pulpici.
Zresztą tak samo mam na drugim lapu z Windows 11 itam skrót działa, a tu na dziesiątce znowu skrót mie nie działa bo gada Euro. Da się to wyłączyć, coś gdziś trzeba przełączyć, ale słowo daję, ni mam pojęcia jak mi się to ostatnio udało.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-02-02 12:13

#4 Numernabis

No i wszysto jasne, to jst problem NVDA, bo i owszem skrót ten to znakEuro, ale w dokumentach np. w Wordzie, ale na pulpici ni powinien wywoływać tego skrótu itakwłaśnie jest kidy wyłączymy NVDA, wówczas można ten skrót przypisać do uruchamiania skrótu z pulpitu ijakjuż przypiszemy ten skrót to jego wciśnięcie wywołuje dany program, a nie wydziera się "Euro"
Teraz pytanie, która to opcja w NVDA jst za to odpowidzialna?

2025-02-02 12:27