Skrót Ctrl+lewyAlt+U wstawia mi znak Euro
Back to Systemy (Windows)#1 Numernabis
Ctrl+lewyAlt+U wstawia mi znak euro, jak to wyłączyć, już kiedyś takie coś miałem, ale udało się wyłączyć, ni pamiętam jak.
#2 zvonimirek222
Dla klawiatury polski programisty jest to normalne zjawisko. Ctrl+lewy alt+cośtam zawsze był zamiennikiem alt+gr, czyli innymi słowy prawego altu.
#3 Numernabis
Ponawiam pytanie, przez długiczas było OK, dzisijznowu LewyCtrl+LewyAlt+U wstawia mi znak Euro, a miałęm ustawione to jako skrót uruchamiania aplikcji, ustawiony skrót we właściwościach skrótu na pulpici.
Zresztą tak samo mam na drugim lapu z Windows 11 itam skrót działa, a tu na dziesiątce znowu skrót mie nie działa bo gada Euro. Da się to wyłączyć, coś gdziś trzeba przełączyć, ale słowo daję, ni mam pojęcia jak mi się to ostatnio udało.
#4 Numernabis
No i wszysto jasne, to jst problem NVDA, bo i owszem skrót ten to znakEuro, ale w dokumentach np. w Wordzie, ale na pulpici ni powinien wywoływać tego skrótu itakwłaśnie jest kidy wyłączymy NVDA, wówczas można ten skrót przypisać do uruchamiania skrótu z pulpitu ijakjuż przypiszemy ten skrót to jego wciśnięcie wywołuje dany program, a nie wydziera się "Euro"
Teraz pytanie, która to opcja w NVDA jst za to odpowidzialna?