Transcription
Dziękuję za ciekawy, wnikliwy komentarz. Lubię również pieśni prawosławne. Wiem o czym mówisz jak najbardziej. Kojarzę panią Swietłanę, słyszałam.
Mnie się także podoba chór hajnowski. W ogóle często jak są takie transmisje na przykład czy radiowe, najczęściej właściwie w radiu, śpiewów cerkiewnych oczywiście uwielbiam słuchać jak najbardziej.
Co do moich ulubionych pieśni kościelnych, no jest tego sporo. Śpiewam w trzech chórach, nie tylko, zresztą salowo także, gram na organach, także trochę się na tym znam, tak powiedzę.
Osobiście teraz uważam, chociaż to się u mnie naprawdę zmienia jak w kalejdoskopie, uwielbiam pieśni jasnogórska Pani Tyś Naszą Hetmanką z takich mniej znanych w Dolinie w Nawie Beskidów, czyli w Ciszy Niepokalanej.
Zresztą akurat ta pieśń jest na moim blogu, a kapelga nagrana jasnogórska jest nagrana na moim blogu także, tylko w wykonaniu chóru z Jasnej Góry, także jak najbardziej.
Jakie są pieśni? O celniku Mateuszu, a także na moim blogu zresztą. Jakoś tak wyszło.
Gdy klęczę przed Tobą, ten nie ma na moim blogu. Oczywiście Ave Maria, przeróżne, a to Kaczyniego, a to Lorenza, to trudno to nazwać takimi typowymi liturgicznymi pieśniami, no ale bywają śpiewane w kościele, chętnie to śpiewam.
Głos duszy, Szuberta z polskim tekstem, także na moim blogu można znaleźć.
No cóż...
W sercu, często właśnie po komunii na uwielbienie śpiewam, nie ma na moim blogu, także to mnóstwo, mnóstwo z tych pieśni, są to i adwentowe, i kolędy, zależnie od okresu liturgicznego, nastroju, od tego czy na przykład ja śpiewam, czy z kimś, to też dobór pieśni właśnie zależy od tekstów, od melodyki, od tego w jakim gronie, czy jest to msza, czy na przykład koncert, także uwielbiam, uwielbiam.
A szczególnie, kiedy są ciekawe melodycznie, harmonicznie, no i kiedy mają wnikliwy, mądry tekst.
Wiadomo, że najczęściej te religijne teksty są takie poruszające, no ale jedne piękniejsze, drugie mniej, także, no, pieśni kościelne potrafią być arcydziełami, a jeszcze tym bardziej wzrusza, kiedy na przykład mają po 300, 400, 500 lat i dalej są aktualne.
Pozdrawiam!