Kultura i sztuka (forum mieszane]

Ulubione pieśni kościelne i religijne

Started by Mimi 24 posts last post 4 years ago Page 1 of 2

Transcription

Witajcie! Właśnie postanowiłam założyć pierwszy swój wątek na forum głosowym. No i właśnie to robię. Tak jak w temacie, ulubione Wasze pieśni religijne, kościelne, takie oazowe, mszalne i nie tylko. Po prostu ogólnie z tej półki muzycznej nazwijmy. Jeśli ktoś ma takie pieśni, oczywiście może o nich opowiedzieć, z czym mu się kojarzą. Może tylko podać tytuły chociażby. A jeśli ktoś ma ochotę, może także nam fragment zaśpiewać. Także zapraszam do udziału w tym wątku. Hej, hej! Pozdrawiam!

Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Transcription

Witam serdecznie. Patrzę, nikt się tutaj nie udziela na Pani wątku, więc myślę, że ja się udzielę. Jeżeli chodzi o mnie, akurat jestem prawosławny, więc bardziej pieśni cerkiewne, ale cerkiewne to też religijne. Bardzo mnie się podobają, tak zwane po rosyjsku, pieśni prydcze. Tłumaczy się na polski jako pieśni przypowieści, wytonowane przez Panią Swietłanę Kopyłową. Bardzo pouczające pieśni. Najlepiej wpisać je na YouTubie rosyjskimi literami. Natomiast z polskimi coś mi też wynajdzie się, może nie aż tak, ale i tak później przejdzie na te rosyjskie. Bardzo ładne pieśni, bardzo mnie się podobają. Bardzo mnie się podoba chór prawosławnych, seminarzystów z Pożajowa na Ukrainie. Które już razu przyjechali na uroczystości, przeniesienia relikwii. Świętego Męczennika Młynca Gabriela Skrądna do Białegostoku. Bardzo fajny zespół, przepraszam chór, chór bardzo fajny. Będą teraz w Siedlcach też, w Siedlcach, bardzo fajny chór Perfectum się pisze, ukraiński. Też bardzo fajnie śpiewali chóry. Bardzo ładne kolędy, to było akurat po tytuńskich i prawosławnych świętach. Bardzo mnie się też podoba, podoba rodzinny teatr Zmoczówki. Teraz coś tam ma swoją nazwę, chyba Trijada bodajże, teraz nazwę, tak Trijada. Bardzo fajne, bo też ma fajne takie pieśni religijne, ale ma ich świeckie. Takie religijne również posiada, takie tzw. pieśni paraliturgiczne. Co tu jeszcze mógłbym napowiedzieć? Chyba na razie tyle, jak to mi przyjdzie do głowy, to jeszcze powiem. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

Dziękuję za ciekawy, wnikliwy komentarz. Lubię również pieśni prawosławne. Wiem o czym mówisz jak najbardziej. Kojarzę panią Swietłanę, słyszałam. Mnie się także podoba chór hajnowski. W ogóle często jak są takie transmisje na przykład czy radiowe, najczęściej właściwie w radiu, śpiewów cerkiewnych oczywiście uwielbiam słuchać jak najbardziej. Co do moich ulubionych pieśni kościelnych, no jest tego sporo. Śpiewam w trzech chórach, nie tylko, zresztą salowo także, gram na organach, także trochę się na tym znam, tak powiedzę. Osobiście teraz uważam, chociaż to się u mnie naprawdę zmienia jak w kalejdoskopie, uwielbiam pieśni jasnogórska Pani Tyś Naszą Hetmanką z takich mniej znanych w Dolinie w Nawie Beskidów, czyli w Ciszy Niepokalanej. Zresztą akurat ta pieśń jest na moim blogu, a kapelga nagrana jasnogórska jest nagrana na moim blogu także, tylko w wykonaniu chóru z Jasnej Góry, także jak najbardziej. Jakie są pieśni? O celniku Mateuszu, a także na moim blogu zresztą. Jakoś tak wyszło. Gdy klęczę przed Tobą, ten nie ma na moim blogu. Oczywiście Ave Maria, przeróżne, a to Kaczyniego, a to Lorenza, to trudno to nazwać takimi typowymi liturgicznymi pieśniami, no ale bywają śpiewane w kościele, chętnie to śpiewam. Głos duszy, Szuberta z polskim tekstem, także na moim blogu można znaleźć. No cóż... W sercu, często właśnie po komunii na uwielbienie śpiewam, nie ma na moim blogu, także to mnóstwo, mnóstwo z tych pieśni, są to i adwentowe, i kolędy, zależnie od okresu liturgicznego, nastroju, od tego czy na przykład ja śpiewam, czy z kimś, to też dobór pieśni właśnie zależy od tekstów, od melodyki, od tego w jakim gronie, czy jest to msza, czy na przykład koncert, także uwielbiam, uwielbiam. A szczególnie, kiedy są ciekawe melodycznie, harmonicznie, no i kiedy mają wnikliwy, mądry tekst. Wiadomo, że najczęściej te religijne teksty są takie poruszające, no ale jedne piękniejsze, drugie mniej, także, no, pieśni kościelne potrafią być arcydziełami, a jeszcze tym bardziej wzrusza, kiedy na przykład mają po 300, 400, 500 lat i dalej są aktualne. Pozdrawiam!

Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Transcription

Witam serdecznie. Pytam to do Pani w takim razie, który hajnowski chór podoba się? Są trzy cerki w Hajnówce. Świętego Dymitra, to jest Tristart na Warszawskiej, Sobór Świętej Trójcy, to jest chyba przy Białostockiej, Ciepielskiej, coś takiego. I Cerkiew Narodzenia na Chrzciciela, to jest najbliższy centrum. A jeżeli chodzi jeszcze, to bardzo się zawsze zruszam. I sobie szepcem śpiewam z otwartymi ustami wtedy. Bardzo pieśń paraliturgiczna. Sława Bogu za wsią, czyli chwała Bogu za wszystko. Można po polsku wpisać i wyskoczy. Wystarczy po polsku, polskimi literami wpisać Sława Bogu za wsią i spokojnie wyskoczy. Nawet na retenie. Pozdrawiam. No oczywiście nie chodzi o YouTube. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

Oczywiście znam tę pieśń paraliturgiczną. Mnie się jeszcze podoba akurat akatyst. Różne są akatysty, to akurat wiem. Ale tak akurat myślę, że kojarzę. A co do chórów. Nie kojarzę tego z Dymitra, ze Świętej Trójcy, owszem. I z Narodzenia Jana Chrzciciela też myślę, że kojarzę. Jak byłam na wycieczce kiedyś w Hajnówce, to właśnie był koncert. Ale to były różne chóry. To nie było tylko czy z Białobieży, czy z Hajnówki, ale także z Białorusi i nawet był chór z Rosji. Jeszcze na przykład ciekawa sprawa, jak cerkiewne dzwonienie. To jest taka cykliczna impreza, zresztą chyba znana. To niby nie jest tak typowo... związany z pieśniami kościelnymi, no ale z muzyką kościelną. To w Suprażdżu się odbywa. Także to też jest bardzo ciekawa impreza. Akurat mi się tak skojarzyło. Pozdrawiam.

Transcription

O tym koncercie się nazywa Doroczny Festiwal Hajnowskich Dni Muzyki Cerkiewnej. Kończy się w Hajnówce, w cerkwi katedralnej pod wezwaniem Świętej Trójcy. A tydzień później, podobnie do tego, pod hasłem Białostockie Dni Muzyki Cerkiewnej Hajnówka, wtedy rok dany, odbywa się w Operze i Filharmonii Podlaskiej. To są charaktery, to są konkursowe i w niedzielę jest koncert delowy, gdzie później, ileś tam jakichś tam później, odręcz czasu później, wieczorkiem jest retransmisja, w Polskim Ardu Białystok jest retransmisja koncertu delowego. Ale to już po jakimś czasie. Pozdrawiam. A to tak, jest takie, akatest. U nas w cerkwi mówimy akafist. Ale jest takie. Jak najbardziej, jest. Akatest, sprawa Bogu za wszystko, chwała Bogu za wszystko, jest jak najbardziej, takie akatest jest.

Pozdrawiam

Transcription

No, dzięki za ciekawe informacje. Ja akurat byłam w Hajnówce w Białowieży we wrześniu, także to nie był ten festiwal cerkiewny, tak w skrócie powiedzmy, ale to akurat było tak, że zjechały się różne chóry, to jakiś taki przegląd, to nie było chyba nic takiego, nie powiem, że oficjalnego, ale to było parę lat temu, no i myśmy na to trafili, wstęp był wolny, no to ba, trzeba iść. Słuchajcie, zwłaszcza, że mnie to jak najbardziej interesuje, często też oglądam transmisję, no często, na Przemienienie Pańskie, jak jest na Świętej Górze Grobarce, tak, to jest właśnie w sierpniu, 19 sierpnia, bo tu 6, tu 13, przesunięte, dobrze mówię, 19 sierpnia, i tam właśnie przepięknie śpiewają właśnie księża, chóry połączone, no niesamowite są te brzmienia. Mój kolega też śpiewał właśnie w lokalu. W tym chórze cerkiewnym, tylko to był dosyć taki nieduży chór, on teraz śpiewa, on już nie w tym chórze, tylko zajął się działalnością taką bardziej operową, także, no chłopak miał podstawy, także byłam parę razy na tym, na ich koncertach, piękne są też te kolędy cerkiewne, te szczedriki, szczedrywoczki, są różne nazwy, ale wiadomo o co chodzi. W każdym razie, na lordańskiej gryce. Matko Boża Jezusa Chrysta kupała, chyba, mam nadzieję, że nie przekroczyłam, ale wiadomo o co chodzi, że na jordańskiej rzece stała cicho woda, a Matko Boża rodziłaś Jezusa Chrystusa. No, w każdym razie takie ogólne tłumaczenie. Myśmy to kiedyś na przykład z chórami śpiewali właśnie i to są przepiękne w ogóle brzmienia. Pozdrawiam.

Transcription

Na drabarce to śpiewa o duchowni, bo wtedy jest właśnie w naszej cerkwi. Służy liturgią wraz z innymi biskupami, a prześpiewuje na tej duchowni liturgii chór seminarzystów z Prowosłownego Wyższego Seminarium Duchownego w Warszawie. Śpiewa pod dyrygencją, tam jest dyrygent odpowiedni. W seminarium właśnie tym jest też ta pliczka, na co dzień śpiewa trochę inaczej, a na drabarce właśnie inaczej. Dokładnie teraz mamy 13 dni różnicy, a już od 2100 roku będzie 14 dni różnicy, a kiedyś było 10. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

No tak, to wynika z różnicy między kalendarzem juliańskim a gregoriańskim. Ładnie nam się rozwinął ten wątek, taki ekumeniczny, trochę o kościołach, trochę o cerkwiach, o muzyce, o tradycjach. No super, super, bardzo się cieszę. Niech sobie ludzie posłuchają, a dlaczego nie. Ale super, bardzo miło, że się odezwałeś. No i pozdrawiam oczywiście.

Transcription

Kiedyś nie było Telenarza Teletrańskiego. Wszyscy świętowali zdanie z Telenarzem Uniańskim. To podczas wprowadzenia mało więcej co 10 dni. Później co 100 lat zmniejszało się o 1 dzień, czyli wydłużała różnica. Nie dotyczy to pełnych 1000 lat. W 3000 roku będzie z ponad pół miesiąca różnica 20, a chyba 1 czy 2 dni.

Pozdrawiam

Transcription

Nie, z racji, że ja jestem prawosławny, bo dzisiaj obchody, dzisiaj drugi świąt, bo że do narodzenia, bardzo mi się, jeśli chodzi o tulędy prawosławnym, bardzo mi się podoba tulęda z Kinia Złatwia. A najlepiej wytłumaczył zespoł promagii. Zaraz wpiszę, czy wpiszę promagii z Kinia Złatwia, czy to wynajdzie. I dam tutaj znać. Bardzo fajnie śpiewają, bardzo fajne tulędy i fajne. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

No przepięknie, cudownie posłuchać, bardzo piękne brzmienie, uwielbiam prawosławne chóry, te takie męskie harmonizacje, głosy niesamowicie współbrzmią, cudowne, cudowne, wspaniale się słuchało, no i dzięki za wrzucenie i za dogranie się w tym wątku.

Transcription

skoro założyłam ten wątek wypada także się dograć jednej ulubionej pieśni kościelnej swojej Wam nie wskażę to nie to, że nie chcę oczywiście tylko nie jestem w stanie jest ich naprawdę wiele na każdy czas liturgiczny mam takie ulubione utwory no cóż nie po jednym, tylko po dużo czasami kilka, kilkanaście sporo śpiewam, sporo słucham takiej muzyki, także no to logiczne, że człowiek ma swoje takie ulubione, nazwijmy to kawałki nowocześnie mówiąc ale jak zakładałam ten wątek zastanawiałam się, co ja bym zaśpiewała no i przyszła mi na myśl taka pieśń która jest mi bardzo bliska śpiewałam ją i grałam na organach kiedyś na zasłonięcie obrazu na Jasnej Górze, także no miłe wspomnienia chociaż nie tylko na Jasnej Górze ją grałam nie raz w życiu ale teraz macie tutaj na żywo fragmencik tej pieśni, na moim blogu jest, nie w moim wykonaniu tylko w moim ulubionym z chóru jasnogórskiego męskiego jest to w nagraniach audio, także jakby ktoś miał ochotę poszukać, pośledzić to jak najbardziej zapraszam posłuchajcie a teraz fragmencik mojego spontanicznego wykonania tej pieśni jest to hymn Jasnogórska Pani, też naszą hetmanką myślę, że część z Was zna, słyszał nie będę Was zanudzać wszystkimi zwrotkami tak, fragmencik Jasnogórska Pani Tyś naszą hetmanką Polski Tyś Królową i najlepszą matką Spójrz na polskie domy na miasta i wioski niech z miłości Twojej słynie naród Polski weź w opiekę młodzież i niewinne dziadki by się nie wyrzekły swej niebieskiej matki Jasnogórska Pani Tyś naszą hetmanką Polski Tyś Królową i najlepszą matką Pozdrawiam Dobrej nocy

Transcription

Witam serdecznie. Jeżeli kogoś interesują prawosławne kolędy, jutro na antenie Prawosławnego Rady Ortodoksja od godziny 17 na żywo będzie emitywany wieczór, drugi już wieczór, kolęd prawosławnych na deskach Opery i Harmonii Podlaskiej w Białymstoku. Transmisja w tym prawosławnym radiu będzie na żywo. Kto mieszka na Podlasiu, może spróbować znaleźć może znaleźć na fali 102 i 7 FM, a jeżeli ktoś mieszka dalej i nie odbiera, albo ktoś mieszka na Podlasie, ale już nie odbiera, to może znaleźć na stronie www.ortodoksja.pl ortodoksja przez x, po x i, o, r, t, o, d, o, x i a www.ortodoksja.pl I tam gdzieś jest opcja słuchaj nas przez internet. Nie wiem, proszę popróbować, bo niedawno się zmieniła strona, powiem szczerze, że starsza wersja była bardziej przybliżona do osób niewidomych. Jutro wystąpią różne chóry, wystąpił chór duchowieństwa prawosławnych w licezji w Warszawie Skubielskiej, zespół suwenir i również z Ukrainy będzie. Polecam, a dzisiejszy toncer będzie kiedyś nad rany będzie archiwalny, nad rany będzie retransmisja. A jutro retransmisja. Jeszcze jedna informacja. Związek Ukraińców Podlasia Tyflopunkt Przepraszam. Związek Ukraińców Podlasia Oddział w Białymstoku 19 stycznia o godzinie 17.00 w Klubie Jubilat w Białymstoku przy ulicy Kłowackiego organizuje Wieczór Kolęd Ukraińskich. Będą i z Polski i z Ukrainy. Będzie można posłuchać. Co bardzo ciekawe jest wstęp wolny w przeciwieństwie do opery. Do klubu wstęp wolny. Powtórzę 19 stycznia godzina 17.00 Białystok ulica Kłowackiego. Klub Jubilat. Dla kogoś co interesuje to może posłuchać sobie na czatach dzisiejszych z radiem albo na przestronie również można posłuchać tego radia. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

Przepraszam, że powiedziałam przepowiastka, niby przepowiastki, bo to z radia, przepraszam za ten głos, jak kiedyś coś, to najwyżej mogę innym razem jeszcze powiedzieć tą kolędę, może co rok już, teraz już nie bardzo, bo też jeszcze może zdążę głosić. A teraz kolęda, kolęda, zaraz może spróbuję z radia ponagrywać chóry dziecięce i młodzieżowe, z, tutaj właśnie było w prawosławnym radiu ortodoksja o godzinie 17, rozpocznie się retransmisja czwartkowego wieczoru kolęd prawosławnych z białostockiej opery i filharmonii podlaskiej. Nie będę... Od razu mówię, że nie wszystkie, było nieprzyłagane po godzinach na koncert życzeń, ale do dziennicy mogę próbować ponagrywać po jednym jakimś utworze. Spróbujemy, może się uda. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

Może teraz siłą dozgadzam, żeby było słychać czulędy Białoruski Ukraiński na daniu chóru dziecięcego prawie wszystkich świętych w Białorusi. Święcie, święcie, święcie, święcie, święcie, święcie, święcie, święcie. Święcie, święcie, święcie, święcie, święcie. Dzień dobry. Dzień dobry. Dzień dobry. Dzień dobry. Dzień dobry. Dzień dobry. Dzień dobry.

Pozdrawiam

Transcription

Wiele jest takich, jedną z moich ulubionych pieśni jest Pieśń wieczorna, tu dziś nadchodzi mrok W odpowiednim wątku ją zaśpiewam

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

A ja súkam, poďte od spolnoty milosti ukřižovanej, droga viary. Kto by mi viedel stionknúť alebo vyslať nieco také, tak píšte do mne privacnú viatomosť. Zieky.

Lenka

Transcription

Witajcie, ja się oczywiście podzielę swoimi ulubionymi pieśniami, mam ich dużo, natomiast teraz jest kwestia taka, że szukam dwóch ulubionych pieśni. Historia jest taka, że zostały przywiezione na kasecie z Australii przez grupę, która tam z lasem była, z hulu w Australii z koncertami. I przywiozłem kasetę 120-minutową, magnetofonową, na której zespół dziecięcy śpiewał różne pieśni bardzo piękne. Dwie mi jakoś odkryły w pamięci, ale niestety nie mogę ich nigdzie znaleźć. Jak ktoś zna, to niech się podzieli jakimś niebinkiem albo całością. Pamiętam tylko fragmenty. Z pierwszej pamiętam refren, który brzmi mniej więcej tak. Ciesz się, ciesz z cieszącymi, płacz, płacz z płaczącymi, bo Twój Bóg, bo Twój Pan pokój Tobie dał. Natomiast drugi refren brzmi tak. Ty dobrze wiesz, Ty dobrze wiesz, że czekam Cię, że czekam Cię, we serce mi. Me serce bije dla Ciebie w dzień i w noc, dla Ciebie w dzień i w noc. Przepraszam za słabość wykonania, ale jest to po nocy, więc... Wczoraj to bym wieczorem mogła śpiewać, bo była po chmurze, ale dzisiaj jeszcze nie rozpiewałam się. Także mniej więcej tak to brzmi. A jak ktoś coś wie, coś ma, to chętnie będę śledzić ten wątek i zobaczę, czy się czymś uda Wam podzielić. No to trzymajcie się i dobrego dla wszystkich życzę.

Radość, moja mała przyjaciółka idzie ze mną przez świat. LINE

Transcription

No to tak z rana Wam zaprezentuję jedną z moich ulubionych pieśni. Mam nadzieję, że mi to jakoś wyjdzie. Ja kocham Cię, Panie wznoszę głos, uwielbiać Cię z całej duszy chcę. Rozraduj się dźwiękiem modlitwy, pragnę miłą pieśnią być w uszach Twych.

Radość, moja mała przyjaciółka idzie ze mną przez świat. LINE