EltenLink

Dell i menu kontekstowe

Back to Komputery i akcesoria

#1 Numernabis

Ten post totak tylko informacyjnie.
Dla zainteresowanych, nie wiem czy to w każdym Dellu, ale u mnie jak się okazało menu kontekstowe to klawisz funkcyjny z prawym controlem wywołuje menu kontekstowe.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-09-24 19:32

#2 djsenter

Tak jest, potwierdzam.

Senter San
2023-09-24 21:19

#3 EugeniuszPompiusz

każdy dell od paru już lat. fajne funkcjonane, działą

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
2023-10-05 21:51

#4 Numernabis

Może i od paru lat, ale ja mam pierwszy model Dell'a, a wcześniej miałem do czynienia ze starymi modelami gdzie menu kontekstowe było gdzieś w pobliżu przycisku zasilania.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-10-05 22:07

#5 magmar Archived

Oby to byl dobry wybór, Della nie poleciłabym najgorszemu wrogowi.

Po trzech latach mój dell wygląda jak rupieć.SKrót działa.

2023-11-30 19:07

#6 Numernabis

Mam znajomego, który ma laptopa już ponad 5 lat i śmiga i wygląda jak nówka, ten co ja kupiłem wygląda jak nowy, a to poleasingowy więc musi mieć co najmniej 2 lata. No i ten mój to jst ultrabook i z tej górnej półki a to robi różnicę.

2023-11-30 20:52

#7 Julitka

Mam już drugiego; oba działają super, teraz się na tego starszego, 10-letniego, przestawiłam z powodu wymiany w nowszym zjechanego przeze mnie gniazda Jack i jest super, mimo wieku. :) Ale fakt, ich ultrabooki na pewno nie mają zdefiniowanego menu kontekstowego i to mi przeszkadza, nie da się ukryć, podobnie jak brak Inserta w XPS, czyli tym nowszym.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-12-07 15:04

#8 Numernabis

A sprawdzałaś ten skrót o którym pisałem, czyli klawisz Fn+prawy Ctrl, wywołuje to właśnie menu kontekstowe.
Mnie w Dell'u jedynie irytuje dźwiękówka, która sobie zmiena głośność NVDA, raz jest ciszej, raz głośniej.

2023-12-07 17:08

#9 djdenismusic

@julitka teraz 99,9% laptopów nie ma domyślnie zdefiniowanego klawisza menu kontekstowego.

2023-12-09 11:38

#10 pates

Co ciekawe nawet te z matrycą powyżej 15 cali. Muj ROG dla przykładu nawet fizycznej numerycznej nie ma, ale za to jest bardzo dużo miejsca na łapy a klawisze są rozlazłe, co ja uważam za plus

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2023-12-09 12:21

#11 Julitka

Też fakt.
-- (djdenismusic):
@julitka teraz 99,9% laptopów nie ma domyślnie zdefiniowanego klawisza menu kontekstowego.

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-12-09 17:01