oznaczanie kuchenki indukcyjnej
Back to W kuchni#1 balteam
Bry, jak oznaczacie swoje kuchenki indukcyjne, jakieś naklejki łatwo się zmywają podczas czyszczenia kuchenki.
#2 Zuzler
Farba puchnąca?
#3 majkmik1981
Nie wiem, jak to się pisze, ale brzmi to jakoś tak: tacsy doc. To takie kropeczki naklejane na np kuchenkę. Ja jeszcze takimi kropeczkami mam oznaczone piekarnikowe stopnie i na mikrofali pokrętło od czasu, bo kręciło się gładko – bez skoków..
#4 Pitef
A nie Tacti Mark?
#5 daszekmdn
A co w przypadku dotykowej kuchenki? Cokolwiek można?
#6 tomecki
Można próbować farbą puchnącą, jakimiś przyklejanymi ustrojstwami. Nie zawse to działa, bo kuchenki miewają czasem suwak, czyli takie wąskie i długie, które w zależności od tego, w gdzie zostało naciśnięte wysyła odpowiednią wartość.
#7 Postukujacy
Silikonowe odbojniki półkoliste. Są różne rozmiary, idzie to w dużych ilościach a jak się odklei to można łatwo dać nowe, nawet zostaje lekki ślad to samemu nie raz doklejałem w razie potrzeby.
Co do podziałki to ja mam to tak zorganizowane, że lewy skraj linijki zaznaczony jest dwoma kropeczkami obok siebie, ponad środkową wartością jest kropeczka i jeszcze zaznaczyłem prawą końcówkę. Palcami można wyskalować moc jaką się chce ustawić. Powiedzmy kiedy 9 to środek, to palec w prawo to będzie moc 10. Na maxa to zaraz przy prawej krawędzi. Zero - przy lewej. I od tego plus minus kawałek w tą czy w tamtą. Gładzenie podziałki to takie małe oszustwo, żeby się to komfortowo robiło, ale nie ma potrzeby tak działać. Wystarczy dotknąć tej podziałki w odpowiednim miejscu - u mnie przynajmniej. Zaznaczam to, bo spotkałem osoby myślące, że moc ustawi się po przesunięciu palcem a nie dotknięciu.
#8 majkmik1981
Hm.... raczej że to jest końcówka doc, to jestem pewien. Nabyłem to, to w lumenie, i nawet nie ździerali za bardzo.
-- (Pitef):
A nie Tacti Mark?
--
#9 JM
ja poprostu użyłem taśmy z krótkimi oznaczeniami brajlowskimi
#10 JM
taśma brajlowska - chyba z lumenu, z symbolicznymi napisami bądź oznaczeniami zrobionymi na mojej maszynie brajlowskiej
#11 Kat
Wszystko pięknie, ale jak się to zachowuje przy czyszczeniu? Wszak wiadomo, że taką kuchenkę trzeba czyścić, a o ile wiem, te super hiper przyklejane oznaczenia lubią się odklejać pod wpływem wody/ środka czyszczącego, jeśli zabrudzenia są duże to bez jakiegoś odtłuszczacza raczej trudno się obejść.
Pytam jedynie z czystej ciekawości, bo sama mam kuchenkę gazową, ale myślałam nad oznaczeniem na piekarniku, ale właśnie to ewentualne odklejanie trochę mnie odstręcza.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#12 mustafa
Taśma odkleja mi się sama z siebie od słoików, choć kiedyś oznaczyłem jednopalnikową kuchenkę tak i nie odkleiło się. Teraz osobiście bym użył chyba sylikonu.
#13 Kat
Taaaa, silikon jest nie do zajechania. :)
-- (mustafa):
Taśma odkleja mi się sama z siebie od słoików, choć kiedyś oznaczyłem jednopalnikową kuchenkę tak i nie odkleiło się. Teraz osobiście bym użył chyba sylikonu.
--
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("