Czekolada i chili, a raczej ziarna kakaowca i chili to wręcz historyczne połączenie jeszcze z epoki prekolumbijskiej. Sól w niewielkich ilościach podbija smak dania, więc smak gorzkiej czekolady jest bardziej intensywny.
Wprawdzie pytanie nie do mnie, ale: Tak, jadłam będąc nie raz na jakichś foodtruckach ostrą papryczkę nadzianą na patyczek i oblaną czekoladą. Hm, ciekawe połączenie.
A Ty? Jadłaś?
-- (pollyanna): Czy jadłeś kiedyś papryczkę czekoladową?
--
Sygnatura:
Cis najzieleńszy jest zimą; ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.
Ja właśnie popróbowałem białoruską mleczną czekoladę nadziewaną czarną pożeczką. Jak najpierw spróbowałem ją po świątecznym śniadaniu była strasznie twarda i wogóle nie było czuć tego nadzienia. Natomiast jak właśnie teraz ją spróbowałem to nadzienie czuć bardzo dobrze i jest bardzo dobra. Jak ktoś będzie miał okazję ją spróbować to serdecznie ją polecam. Ja ją kupiłem na stoisku białoruskim na białostockiej giełdzie. Czasami więcej, a czasami mniej przyjeżdża pań z Białorusi ze swoimi białoruskimi towarami nie tylko spożywczymi. Jedyny minus to, iż te panie przyjeżdżają tylko w soboty i to najlepiej zajść z samego rana. Jak raz kiedyś pojechałem gdzieś po 9 rano to mało co już było.
Mam kilka tabliczek mlecznej, Litewskiej chyba firmy Mulate. O kurwa, jakie to topre. Tylko portwel chudszy. No i pewnie za parę dni już nie będzie.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
Zasadniczo nie, ale raz na jakiś czas sobie pozwalam na ekstrawagancje. ;)
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
A ja lubię białą czekoladę, lecz najlepsza jest czekolada mleczna produkowana we Lwowie przez "switocz". to znana w Ukrainie fabryka czekolady. Smak ma taki jak dawna wedlowska czekolada. Teraz wedel już takiej nie produkuje. W czasach PRLu to był rarytas i niełatwo dostępny w sklepach.
Dziele się, bo to prawdziwe złoto. Chyba wkońcu pierwszy i todość długo prowadzony! Blog z recenzjami czekolad oraz polskich małych firemek ją produkujących, z nastawieniem bardziej na to drugie i dobrze, bo wielu z nich nawet nie znałem a może warto www.blogczekolady.pl
Poznań jest blisko Wrocławia, ale nie wybrałam Poznania, ponieważ kurs kończy się w połowie sierpnia, a obawiam się, że może się skończyć już po rozpoczęciu nowego roku szkolnego.
“We do not lack ability. We just lack courage. It all comes down to courage.”
This site uses cookies to enhance your experience.