Jakie czekolady polecacie?
Back to Inne#161 MarOlk
Czekolada i chili, a raczej ziarna kakaowca i chili to wręcz historyczne połączenie jeszcze z epoki prekolumbijskiej. Sól w niewielkich ilościach podbija smak dania, więc smak gorzkiej czekolady jest bardziej intensywny.
#162 lukasz1993258
nie prubowałem, ale bym sie skusił.
#163 sanklip
Wprawdzie pytanie nie do mnie, ale: Tak, jadłam będąc nie raz na jakichś foodtruckach ostrą papryczkę nadzianą na patyczek i oblaną czekoladą. Hm, ciekawe połączenie.
A Ty? Jadłaś?
-- (pollyanna):
Czy jadłeś kiedyś papryczkę czekoladową?
--
Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.
Heilung -
"Norupo".
#164 bratczyk96
Ja właśnie popróbowałem białoruską mleczną czekoladę nadziewaną czarną pożeczką. Jak najpierw spróbowałem ją po świątecznym śniadaniu była strasznie twarda i wogóle nie było czuć tego nadzienia. Natomiast jak właśnie teraz ją spróbowałem to nadzienie czuć bardzo dobrze i jest bardzo dobra. Jak ktoś będzie miał okazję ją spróbować to serdecznie ją polecam. Ja ją kupiłem na stoisku białoruskim na białostockiej giełdzie. Czasami więcej, a czasami mniej przyjeżdża pań z Białorusi ze swoimi białoruskimi towarami nie tylko spożywczymi. Jedyny minus to, iż te panie przyjeżdżają tylko w soboty i to najlepiej zajść z samego rana. Jak raz kiedyś pojechałem gdzieś po 9 rano to mało co już było.
#165 lukasz1993258
no to jak bende miał możliwość, to sobie sprubóje.
#166 cinkciarzpl
Mam kilka tabliczek mlecznej, Litewskiej chyba firmy Mulate. O kurwa, jakie to topre. Tylko portwel chudszy. No i pewnie za parę dni już nie będzie.
#167 pollyanna
Czy wydajesz dużo pieniędzy na czekoladę?
#168 cinkciarzpl
Zasadniczo nie, ale raz na jakiś czas sobie pozwalam na ekstrawagancje. ;)
#169 DJGraco
Ja raczej nie
#170 iwkan
A ja lubię białą czekoladę, lecz najlepsza jest czekolada mleczna produkowana we Lwowie przez "switocz". to znana w Ukrainie fabryka czekolady. Smak ma taki jak dawna wedlowska czekolada. Teraz wedel już takiej nie produkuje. W czasach PRLu to był rarytas i niełatwo dostępny w sklepach.
#171 cinkciarzpl
Dziele się, bo to prawdziwe złoto. Chyba wkońcu pierwszy i todość długo prowadzony! Blog z recenzjami czekolad oraz polskich małych firemek ją produkujących, z nastawieniem bardziej na to drugie i dobrze, bo wielu z nich nawet nie znałem a może warto
www.blogczekolady.pl
#172 mucha
nie dawno znalazłem czekoladę WW