DJablo Iv
Back to Dostępne gry video#81 mojsior
generalnie nie ma żadnej asysty przy nawigacji.
Jak masz cierpliwo,,ść to możesz sobie mape otworzyć i sprawdzać co parę kroków gdzie masz jakiś punkt np questowy, do którego masz dojść.
Zaznaczasz go sobie x jeśli masz pada od xboxa albo kwadrat to dla ps5 i wtedy kiedy ci się uda dojść do miejsca usłyszysz że cel osiągnięto.
Możesz sobie samemu stworzyć taki psełdo marker dla miejsc gdzie się było poprzez upuszczanie przedmiotu.
On będzie wydawał dźwięk po upuszczeniu, o ile masz włączone dźwięki dla upuszczanych itemów opcjach dostępności.
Ja tak robię i jakoś daje radę.
Generalnie robienie fabuły to ból dupy po pierwsze dla tego, że sporo tam trzeba się wracać i łazić jak debil skończony przez mapy, aby gonić jakiegoś empeca albo panią lilit.
A po drugie fabuła jak dla mnie jest dość liniowa, ale to taki szczegół.
Generalnie to można sobie zrobić postać sezonową i ominąć tą całą fabułę, robiąc przypływy piekielne, które są całkiem dostępne, bo nie ma tam łażenia zbytnio tylko w większości się napaża moby a itemy i aspekty się ogarnia w miastach co jest łatwe.
Miasta w d4 są w miarę do ogarnięcia, każdy teleport ma swój dźwięk co jest bardzo przydatne w orientowaniu się.
Sporo sprzedawców i żemieślników takich jak kowale mają swoje dźwięki, więc też idzie się po tym orientować.
Sam czytnik ekranu oznajmia gdzie się jest więc też można jakoś się tam odnaleść.
Powiem tak, ta gra jeszcze nie jest dostępna, ale mam potwierdzenie od blizarda i to pare razy, że prace nad naw assistem trwają, a wczoraj z okazji dnia dostępności pojawił się videos, który trochę przedstawia graczy, którzy są cierpliwsi ode mnie i sobie dobrze radzą oraz tych co pracują nad dostępnością tej gry.
Więc warto czekać.
Więc jeżeli masz dobrą orientacje i pamięć do położenia i ogarniesz mape, powinno ci się dobrze grać, ale napewno sporo musisz explorować na czuja pomagając sobie tym o czym pisałem.
#82 AndyElusive
Siemson.
Brak nawigacji dalej.
Grać się da ale to dla zatwardziałych, ja kiedyś jako niedowidzący grałęm w Diablo 1 i dlatego mam sentyment:)
Teraz zaczoł się nowy Sezon.
Zmienił nieco grę ale z przydatnych mini ułatwień to tylko mogę stwierdzić że w jak się przechodzi po przegrodach na poszczególne itemy w inwentażu to gdy dojdzie się do końca w poziomie to wydawany jest delikatny dźwięk niby pierdoła ale taki smaczek przydatny.
Jednak brak nawigacji powoduje że dla niewidomych to jak dla mnie osobiście dla bardzo upartych jedynie jest.
Czekam na nawigację bo gra wkręca delikatnie.
Pozdro
Koło Czasu obraca się, a Wieki nadchodzą i mijają pozostawiając wspomnienia, które stają się legendą. Legenda staje się mitem, a nawet mit jest już dawno zapomniany, kiedy znowu nadchodzi Wiek, który go zrodził."
#83 mojsior
już jutro możecie wstąpić do sanktuarium.Bramy piekielne otworzą się dla nas dzięki serwerowi ptr, który otworzy te bramy dla nas z zapowiadanym wcześnie nav assistem, czyli narzędziami, które pomogą nam w nawigowaniu po questach i prawdopodobnie innych rzeczach, które możemy oznaczyć sobie na mapie.
Nie wierzyłem blizzardowi, ale mam info że raczej ten nav assist jesgt pewniakiem.
Więc jeśli ktoś ma ochotę dokopać lilit oto instrukcja jak w ogóle do tych beta testów przystąpić.
Po pierwsze musimy posiadać grę.
Jeżeli chcemy ją dostać w usłudze xbox gamepas zostaniemy poproszeni o połączenie naszego konta xbox z kontem battlenet.
Jeżeli grę posiadamy odpalamy sobie battle neta i po przejściu na zakładkę gry wybieramy grę diablo 4.
Następnie nad przyciskiem zainstaluj diablo 4 powinien się znaleść przycisk oznaczony jako wersja diablo 4.
Jest to meni rozwijane, które należy depnąć entereem, żeby to rozwinąć.
Z meni rozwiniętego wybieramy serwer testowy diablo 4 i zatwierdzamy enterem.
Następnie klikamy w opcję zainstaluj wersję testową serwera diablo 4.
Po instalacji i odpaleniu tego nic wam nie zadziała, gdyż serwer powinien być otwarty jutro gdzieś o godzinie 17 czasu polskiego, ale mogę tu się mylić, więc trzeba to sprawdzać na stronie gry Kiedy to już się nam zaloguje, wchodzimy do opcji,, następnie w kategorii dostępność znajdziemy wspomaganie przy nawigacji oraz kompas.
Prawdopodobnie tak się to po polsku będzie nazywać.
Po włączeniu tych opcji powinniśmy być dźwiękowo nawigowani do miejsca gdzie mamy się udać aby wykonać śledzone zadania.
Opcja ta była już testowana przez takich znanych niewidomych jak sightless kombat, berenion, czy Brandon cole, więc myśle że będzie to jutro działać.
Pragnę was uświadomić że tpr działa tylko przez tydzień i będą tam testowane mechaniki piątego sezonu, który nadejdzie niebawem.
Ja już procka grzeję na jutro więc na pewno nie omieszkam podzielić się wrażeniami.
Użytkowników konsol poraz kolejny blizzard ma gdzieś, gdyż ptr jest tylko dla pecetowców
#84 matius
POdziel się wrażeniami jakimś nagrankiem jeśli możesz.
#85 longshoot
Fajnie, że jest, ale ja bym jednak wolał żeby to było normaln na głównym serverze do włączenia, bo ie chce sam grać, a mam ludzi np w rodzinie, z którymi mógłbym.
#86 patras
będzie alenajpierw testy bo jak będzie jakiś problem to będą mogli naprawić, to na bierząco.
#87 mojsior
dokładnie to sie pojawi w piątym sezonie a narazie są beta testy.
#88 AndyElusive
Siemson.
Miałem już napisać przed weekendem sprzeczne mam informacje na temat nawigacji.
Na końcu wpisu podam link do youtube ale nie pamiętam znacznika czasowego w którym jest muwione o niezbędnych ulepszeniach dla nas do tej gry.
W skrucie wszedł Sezon 5 na serwer PTR na PC i tam będzie testowana nawigacja, jednak i tu szok nie pojawi się niby od Sezonu 5 tylko od Sezonu 6 i pierwszego dodatku.
Nie miałem czasu by weryfikować informacje byłem na wyjeździe dziś w nocy przysiąde i poszukam może potwierdzenia lub zaprzeczenia a puki co dziele się linkiem koleś opowiada o zmianach w grze gdzie jest wzmianka o nawigacji.
Poniżej link:
https://www.youtube.com/watch?v=sKo3uMd9vOI
Pozdro
ps. dajcie znać czy macie inne potwierdzone informacje czy zwyczajnie koleś się pomylił.
ps 2 Jeśli ktoś ma PC i grał już na serwerze PTR i testował nawigacje to niech się podzieli w wątku jakimś nagraniem dźwiękowym jak to wygląda lub podeślijcie jeśli ktoś już zrobił taki filmik na youtube z zagranicznej społeczności Diablo IV.
Koło Czasu obraca się, a Wieki nadchodzą i mijają pozostawiając wspomnienia, które stają się legendą. Legenda staje się mitem, a nawet mit jest już dawno zapomniany, kiedy znowu nadchodzi Wiek, który go zrodził."
#89 zegarmistrz
Mam dla was radosne wieści, autonavigacja, będzie juz w sezonie 5.
Bo czytałem dzisiaj wiadomość od blizzarda.
#90 zegarmistrz
BO październikowy sezon to już ma być 6 sezon.
#91 mojsior
gdzie znalazłeś informacje że konkretnie ma być autonawigacja dostępna teraz w tym sezonie, bo z tego co ja wiem, to owszem ma się pojawić ta zawartość co była w ptrze, ale o autonawigacji nie ma tam słowa.
Więc podrzuć linka do artykułu gdzie jest mowa o żekomej autonawigacji.
Poza tym ja wiem o asyście przy nawigacji anie o autonawigacji
czekam na linka
#92 zegarmistrz
Ona jest na blizzardzie.
#93 AndyElusive
Siemson.
Miło jeśli się potwierdzi a od kiedy nowy Sezon bo nie wiem czy opłaca mi się odpalać konsole???
Ewentualnie no chyba aby zebrać pozostałe brakujące aspekty do kodeksu i wyższej wartości tempering to może ma sens:)
#94 mojsior
pojawiły się patchnotsy do nadchodzącej aktualizacji sezonowej i niestetu tak jak mówiłem audio nawigacji w tym sezonie nie będzie, pojawi się w sezonie szustym.
#95 AndyElusive
Siemson.
Czy możesz zaprzeczyć temu co poniżej wkleje jakimś innym źrudłem ewidętnie wskazującym na brak fnkcji nawigacyjnych.
Poniżej wklejam tłumaczenie, dalej orginalny tekst źrudłowy a na końcu link.
tłumaczenie z Eng na Pl:
24 czerwca 2024 r. Marijn / ActiveB1t 2 minuty czytania
Zawartość
Nowe funkcje ułatwień dostępu
Automatyczne przypinanie
Kompas
Pomoc w nawigacji audio
W nadchodzącym PTR (Public Test Realm) Diablo IV gracze będą mieli okazję przetestować aktualizacje zaplanowane na 5. sezon gry. Niektóre z tych nowych funkcji mają bezpośrednio na celu poprawę dostępności w Diablo IV. Oczywiście są też nowe zadania, aktywności i przedmioty. Pełna lista jest dostępna w oficjalnym artykule na temat PST sezonu 5.
Nowe funkcje ułatwień dostępu
PTR wprowadza trzy nowe funkcje, których głównym celem jest uczynienie nawigacji po świecie bardziej dostępnym dla różnych graczy. Gracze mogą znaleźć i włączyć te pomoce nawigacyjne w menu dostępności Diablo IV. Sądząc po opisach, uważamy, że funkcje te powinny być pomocne zarówno dla osób widzących, jak i niewidomych.
Automatyczne przypinanie
Funkcja automatycznego przypinania umożliwia graczom automatyczne przypinanie pinezki do wybranego miejsca docelowego zadania lub zadania na mapie. Podobnie jak w przypadku upuszczenia pinezki na mapie, minimapa pokazuje trasę, którą gracze mogą podążać, aby się do niej dostać. Staje się to domyślnym zachowaniem podczas wybierania zadań i włącza dodatkowe funkcje nawigacyjne.
Kompas
Po włączeniu funkcja kompasu dodaje element wokół postaci gracza, wskazując na pinezkę gracza w świecie. W połączeniu z funkcją automatycznego przypinania zapewnia to graczowi spójne wskazówki. Gracze mają oczywiście możliwość zmiany koloru strzałki kompasu, upewniając się, że dostosują ją do swoich potrzeb.
Pomoc w nawigacji audio
Być może najciekawszym dodatkiem jest pomoc w nawigacji audio. Kiedy gracze włączą tę asystę, otrzymają przestrzenne sygnały dźwiękowe, które skierują ich w stronę swojej pinezki na mapie. Podobnie jak kompas, działa on razem z funkcją automatycznego przypinania, aby automatycznie prowadzić gracza przez zadania. Podobnie jak w przypadku każdego asystenta nawigacji audio, w celu uzyskania najbardziej efektywnych i wciągających wrażeń zaleca się używanie słuchawek. Aby dostosować tę funkcję do potrzeb i preferencji, gracz może regulować zarówno głośność, jak i częstotliwość sygnałów.
Tekst źrudłowy:
June 24, 2024Marijn / ActiveB1t2 minute read
Contents
New accessibility features
Auto-Pin
Compass
Audio Navigation Assistance
In the upcoming PTR (Public Test Realm) of Diablo IV players have a chance to test updates planned for season 5 of the game. Some of these new features are aimed directly at improving accessibility in Diablo IV. Of course there are new quests, activities, and items as well. The full list is available in the official news article about the season 5 PTR.
New accessibility features
The PTR brings three new features that are specifically aimed at making navigating the world more accessible to different players. Players can find and enable these navigation assists in the accessibility menu of Diablo IV. By the descriptions we think the features should be helpful to sighted and blind players alike.
Auto-Pin
Auto-Pin allows players to automatically drop a pin on the selected quest’s or task’s destination on the map. Like when dropping a pin on the map, the mini-map shows the route players can follow to get to it. This becomes the default behavior when selecting quests and enables additional navigation features.
Compass
When enabled, the compass feature adds an element around the player character, pointing towards the player’s in-world pin. Combined with auto-pin this provides consistent guidance to the player. Of course players are able to change the color of the compass arrow, making sure they can adjust it to their needs.
Audio Navigation Assistance
Perhaps the most interesting addition is audio navigation assistance. When players enable this assist, they receive spatial audio pings to direct them towards their pin on the map. Like the compass this works together with the auto-pin feature to automatically guide players through quests. As with any audio navigation assist, use of headphones is recommended for the most effective and immersive experience. To adjust this feature to the needs and preference, both the volume and frequency of pings are adjustable by the player.
Link źrudłowy:
https://www.bing.com/ck/a?!&&p=3460b5146430d01fJmltdHM9MTcyMjgxNjAwMCZpZ3VpZD0xNTZlNzI2My0yMjdkLTZjYTAtMmUyMy02MTIwMjNjZjZkMzUmaW5zaWQ9NTMwOQ&ptn=3&ver=2&hsh=3&fclid=156e7263-227d-6ca0-2e23-612023cf6d35&psq=diablo+IV+accessible+2024&u=a1aHR0cHM6Ly9jYW5pcGxheXRoYXQuY29tLzIwMjQvMDYvMjQvbmV3LW5hdmlnYXRpb24tYWNjZXNzaWJpbGl0eS1jb21pbmctdG8tZGlhYmxvLWl2Lw&ntb=1
ps. wiem że te info dotyczy serwa testowego PTR ale w sumie dowiemy się jutro po 19-tej czy faktycznie po aktualizacji pojawiły się lub nie pojawiły korzystne dla nas funkcje nawigacji no chyba że jest jakieś inne info na ich stronie głównej.
Pozdro
#96 zegarmistrz
Dziękuję pięknie koledze, za przeklejenie tego materiału, ponieważ, to właśnie miałem okazję czytać.
#97 AndyElusive
Siemso.
Racja stoji po stronie Mojsiora.
Narobili tylko smaka takimi informacjami:(
Brak nawigacji po aktualce wdrażającej nowy sezon 5.
Do 6 Października nawet nie odpalam gry bo to nie ma sensu łazić na ślepo posiłkując się mapą, zajmuje to stanowczo zbyt dużo czasu ja jestem uparty ale już mi się nie chcę tak funkcjonować w ich grze.
Jeśli by ktoś odkrył z was grających że po jakimś patchu nawigacje wdrożono to piszcie z przyjemnością odpale ponownie.
Pozdrawiam serdecznie
#98 mojsior
wcale nie narobili smaka, poprostu miało to braki i blizzard chce to dopracować, powinniście się cieszyć a nie narzekać
#99 patras
ja się akurat ciesze.
#100 mojsior
ja też bo miało to problemy, po pierwsze ciężko było ustalić czy znacznik był od ciebie na północ czy na południe, po drugie nie działało to w dungach, więc wymaga to poprawek, mimo że przeszedłem z tym pierwszy akt to jednak jak naprawią te błędy to już będzie git.