Banki
Back to Inne#121 daszekmdn
A ja Santander. Strona dostępna, ponoc appka też, na infolinii ogarnięci ludzie.
#122 balteam
w milenium można bliki słać do 500 zł, w niektórych bankach tylko do 200 zł.
#123 Julitka
Czy MBank oferuje konta typowo oszczędnościowe?
#124 mucha
ja mam kolejne pytanie czy spotkaliście się z dotykowymi terminalami?
#125 Zuzler
No jasne. I wtedy tylko gotówka albo płatność telefonem ratuje dupcię.
#126 mucha
a możesz wyjaśnić jak się odbywa płatność telefonem?
#127 fantasma467
Przecież jak się płaci telefonem to też co którąś płatność trzeba potwierdzić pinem na terminalu. Czy się mylę?
#128 balteam
Wygląda to tak Mucha, że włączasz nfc w ustawieniach, cały czas niech będzie włączone. Potem wchodzisz w bank milenium w ustawienia i zezwalasz na płatności telefonem, a w samym sklepie podchodzisz do kasy, przykładasz telefon do terminalu i jak mniej niż 50 zł płacisz, to często nie musisz już nic wpisywać, a jak więcej, to kod pin swój wklepujesz karty na potwierdzenie tranzakcji.
W iphonach chyba na dotykowych terminalach można już, albo będzie można niedługo, odciskiem palca potwierdzać tranzakcje, albo to na niektórych androidach było? jak tak to w zależności od banku.
#129 mucha
a rozumiem no to tutaj poawia się lipa jak dotykowy terminal
#130 mucha
jak sobie z tym radzisz jak musisz wklepać pin na dotykowym?
#131 balteam
nie spotkałem sięz takim
#132 mucha
no ale wiem, że takie występują dla tego przed założeniem konta wolę dopytać o sposoby i wszystko z tym związane
#133 balteam
To nic nie zmienia, po prostu w tych dotykowych nie zapłacisz, chyba, że bank ci oferuje odcisk palca na potwierdzenie,ale nie wiem gdzie o tym czytałem
#134 mucha
a millenium jeszcze tej opcji nie ma?
#135 balteam
Nie wiem, nie czytałem, płacę telefonem z 3 lata, a problemu tego nie napotkałem, więc niespecjalnie chciało mi się, googluj jak ci zależy, ale i bez tego warto mieć płatności telefonem, zawsze gotówkę przy sobie możesz nosić na wszelki wypadek przecież.
#136 daszekmdn
Jeśli kwota nie przekracza 50 zł czy 100 zł nie trzeba wpisywać pinu
#137 Zuzler
A nie jest tak, że w niektórych bankach w ogóle ta kwota bezpinowa w przypadku płacenia telefonem jest wiele wyższa albo i jej nie ma? Przy normalnej karcie kwota ostatnio to 100 zł, gdzie przed pandemią, przynajmniej u mnie, było to jednak 50.
#138 balteam
teoretycznie od 50 kodem się płaci, niektóre banki zwiększyły faktycznie do 100, ale nie wiem czy jeszcze teraz tak mają. Tak czy tak raz na kilka tranzakcji, nawet poniżej 50 zł trzeba kod wpisać, ale żadko.
#139 fantasma467
Dokładnie, co czwartą czy piątą trzeba potwierdzać pinem. Jak wszyscy przejdą na terminale dotykowe to będzie przerąbane.
#140 midzi
ApplePay, czyli płatności z użyciem iPhone i AppleWatch nie wymagają wpisywania pinu. Po prostu, podchodzimy do kasy, uwierzytelniamy się biometrią (face lub touch ID) i płatność przechodzi. Są jakieś ruchy, by możliwe było to również i z użyciem telefonów z Androidem powyżej 50 PLN, ale na razie chyba jeszcze nic oficjalnego i działającego w praktyce.