EltenLink

nadchodzi dostępność do klasycznego diablo

Back to Dema i nadchodzące projekty

#1 mojsior

Istnieje sobie silnik o nazwie devilutionx który pozwala na uruchomienie klasycznego diablo czyli pierwszej części tej kultowej gry na wielu platformach w tym platformach mobilnych.
Od jakiegoś czasu trwają pracę nad dostępnością dla nas w tym silniku.
Narazie jest to w fazie wczesnych prac, ale rozwój tego jest dynamiczny.
Sam silnik również dodaje kilka ulepszeń do samej gry.
Projekt jest opensource i każdy moze mieć wgląd w to co się tam dzieje.
Oprócz wsparcia dla czytników ekranu mają dojść dźwięki od itemów, czy innych obiektów, które napotkamy na swojej drodze.
Jak narazie oficjalne prace w projekcie nad dostępnością są poczynione na systemie linux, gdyż człowiek, który jest głównym programistą używa linuxa, ale w timie jest człowiek, który kiedyś rozwijał grę skullgirls i robił do niej dostępność, a teraz ogarnia tam rzeczy dla windowsa.
Można sobie podglądać gałąź na githubie o nazwie access, czy tam się czasem coś nie zmieni.
Jak ktoś uzywa linuxa to moze spróbować skompilować kod w tej gałęzi, tyle że nie ma napisane jak tam podpiąć speech dispatchera, bo po skompilowaniu odpala się to bez mowy, a ja nie znam się na linuxie, żeby z tym się bawić.
Oczywiście finalna wersja będzie też na windowsa.
Jak można zaobserwować ten silnik występuje również na platforme ios, ale jak narazie dostępność będzie tylko na windowsa i linuxa.
Poniżej wklejam krutki filmik, gdzie twórca tego silnika pokazuje jego działanie na systemie linux z espeakiem.
https://www.youtube.com/watch?v=SdSjSZzhNBQ
A tutaj znajduje się link do projektu.
https://github.com/diasurgical/devilutionX

2023-04-01 12:13

#2 exterminator

Hurra! Czekam z zapartym tchem.

Zapraszam was na zawody! w rzucaniu ludźmi do zimnej wody! Kabuum! kabuum! puf puf puffffffffffffffffffffffffff!
Edited 2023-04-02 09:12

#3 kamil33

no i elegancko , mam rozumieć że potem cała gra będzie już do zdobycia z dostępnością, czy będzie trzeba że tak powiem samemu uruchomić tą dostępność?

#4 exterminator

a to się zobaczy jak to to to wyjdzie.

Zapraszam was na zawody! w rzucaniu ludźmi do zimnej wody! Kabuum! kabuum! puf puf puffffffffffffffffffffffffff!
2023-04-30 17:12

#5 exterminator

I co z tym projektem? czy są jakieś nieoficjalne newsy?

2024-01-27 18:33

#6 mojsior

Z tego co wiem, przy dostępności dłubie ww wolnych chwilach niejaki pan mike zaimont, tak tak, to ten co był kiedyś oficjalnym developerem skullgirls,, kiedy ma czas to coś z tym robi, ale robi to na jakimś prywatnym repo, więc nie wiem co się dzieje.
Ogólnie śledzę rozwój silnika devilution ale oficjalnie nic nie ma.

2024-01-27 19:02

#7 exterminator

OOO. Pan mike? Dostępność skullgirls mu akurat wyszła.

2024-01-28 09:22