Forum
Niewidomi w filmach, serialach i innych produkcjach telewizyjnych
I mieli o czym zrobić film... :)
W serialu Gra o Tron jest taka niewidoma postać Aemon Targaryen i z tego co czytałem to aktor, który grał tę rolę też był niewidomy.
Był taki film, a raczej etiuda filmowa "Popatrz". Dwoje niewidomych dzieci oglądało wypukły obraz i rozmawiało. Jest też na adapter.pl. Wersja z audiodeskrypcją.
Dare Devil to postać komiksowa Marvela która również doczekała się filmowej (dla mnie kiepskiej) oraz serialowej interpretacji który liczy sobie na Netflixie już 3 sezony. Matthew „Matt” Murdock – młody mężczyzna, u którego wskutek oślepienia w dzieciństwie niezwykle wyczuliły się pozostałe zmysły. Z czasem poświęcił się walce z niesprawiedliwością w Nowym Jorku, za dnia pracując jako adwokat, a nocą jako zamaskowany mściciel Daredevil.
Oczywiście wiadomo, że nie ma tu mowy o realiźmie chociaż zakładając, że historia świata pokazuje, że niewidomi samuraiowie byli i walczyli w taki sposób, że do dni dzisiejszego zadziwia.
Oczywiście wiadomo, że nie ma tu mowy o realiźmie chociaż zakładając, że historia świata pokazuje, że niewidomi samuraiowie byli i walczyli w taki sposób, że do dni dzisiejszego zadziwia.
1 likes
O Mój Boże! Napisz coś o tym, cokolwiek jeszcze, to wam powiem taki news, że normalnie... chyba zrobię coming out, bo nikt mnie tym szantarzować nie będzie. xd.
--Cytat (Mimi):
Był taki film, a raczej etiuda filmowa "Popatrz". Dwoje niewidomych dzieci oglądało wypukły obraz i rozmawiało. Jest też na adapter.pl. Wersja z audiodeskrypcją.
--Koniec cytatu
--Cytat (Mimi):
--Koniec cytatu
1 likes
A co do filmów jeszcze, zapomniałam o tym, ale nikt nie napisał o nieo oddychaj. Taki chyba... horror. Porąbany film. Facet niewidomy jest byłym żołnierzem, grupa nastolatków chce go okraść, a on ich wtedy zaczyna gonić itd. No zryty, no
1 likes
O żesz w mordkę! Fajnie. Super przygoda! <3
Czemu miałby Cię ktoś szantażować? :) Przecież wypadłaś Ok. <3
Czemu miałby Cię ktoś szantażować? :) Przecież wypadłaś Ok. <3
To prawda, że niekoniecznie chętnie słuchamy siebie sprzed lat, ale i tak fajnie, że coś takiego się Jamajko w Twoim życiu zadziało.
1 likes
Tak. TO mi trochę otworzyło oczy na prawdziwość tego, co jest w takich filmów.
Wiesz, ja mam podobne obserwacje na ten temat, bo brałam udział w programie "Załóż się" i w "Jakiej to melodii". Prawda ekranu i nagrywanie na żywo to rzecz względna.. :) Ale przygoda suuuuper!!
Przypomniał mi się kolejny film z niewidomym bohaterem. To melodramat "Dotyk miłości". Postać niewidomego Michała, którego gra Artur Barciś, znajdujemy w filmie "Dwa księżyce" na podstawie książki Marii Kuncewiczowej.
informuję, że plik historia marji jest na moich plikach udostępnionych
mam nadzieje, że da się pobrać, bo jak to wysyłałam, to mi nie mówi, że to jest, ale można pobrać