Forum

Niewidomi w filmach, serialach i innych produkcjach telewizyjnych

Film, telewizja i wszystko, co niepasuje do innych forów

Previous 3 / 6 Next

Monia01

#41 ·

Który?
🇺🇦 🇵🇱

Monia01

#43 ·

1 likes
On jest w dzd
🇺🇦 🇵🇱

Mimi

#44 ·

Był taki film "Ślepa furia" o ociemniałym komandosie. Sztuki walki - ile wlezie.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Monia01

#45 ·

aaa, kojarzę, ale oglądałam tylko kawałek
🇺🇦 🇵🇱

Mimi

#46 ·

Był jeszcze biograficzny film o Rayu Charlesie "Ray". I serial "Domek na prerii", gdzie w późniejszych odcinkach była ociemniała Mary. Ale aktorka nie grała przekonująco.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

misiek

#47 ·

I właśnie widać jakie pojęcie o nas mają twórcy dokudramów.
--Cytat (Monia01):
"Historia Marii" z 2014 roku to opowieść o głuchoniewidomej Marie Heurtin, którą zakonnica uczy najpierw funkcjonować w społeczeństwie, a potem posługiwać się językiem migowym. :) Film jest bardziej o zakonnicy, a nie o Marii. Nie wiem czy tak mozna powiedzieć, w każdym razie ja mam takie odczucie.

"Cudotwórczyni" - to jest ten film o Helen Keller. Nie ma go z audiodeskrypcją, a film opowiada bardziej o tym, jak zaślepieni i uparci mogą być rodzice.

Czasami w różnych serialach paradokumentalnych pojawiają się niewidomi i oni zazwyczaj mają takie telefony cegły, na których mogą wykonywać tylko podstawowe funkcje.

--Koniec cytatu
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

misiek

#48 ·

Eee- jak dla mnie Ślepa furia to bajka.
--Cytat (Mimi):
Był taki film "Ślepa furia" o ociemniałym komandosie. Sztuki walki - ile wlezie.

--Koniec cytatu
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Monia01

#49 ·

Łysy, a widziałeś ten film?
🇺🇦 🇵🇱

Mimi

#50 ·

Dla mnie też to bajka. :)

misiek

#51 ·

Tak.

Monia01

#52 ·

Ja tam lubię ten film.
🇺🇦 🇵🇱

misiek

#53 ·

Nie powiedziałem, że go nie lubię. Po prostu traktuję takie filmy z przymrużeniem oka.

Monia01

#54 ·

1 likes
I ja właśnie dlatego go lubię, bo traktuję ten film z przymrużeniem oka. Niewiem za bardzo, jak funkcjonują głuchoniewidomi, a już zwłaszcza jak funkcjonowali w XIX wieku, ale prawda jest taka, że gdyby ktoś miał zrobić dobry film o niewidomych dzisiaj, to dla równowagi powinien pokazać nie tylko tych niewidomych zaradnych i ogarniętych, ale także tych roszczeniowych, tych, którzy myślą, że przegrali życie albo takich, co serio są niesamodzielni i potrafią we własnej sypialni się zgubić. Takie coś ciężko byłoby zawrzeć w filmie.
🇺🇦 🇵🇱

Mimi

#55 ·

Masz rację Moniu. I mogłoby to być mało dochodowe, bo przeciętny zjadacz filmów wolałby coś lekkiego i zabawnego..

Monia01

#56 ·

I jeszcze takiego, który by opowiadał o tym, że niewidomi są super, że świetnie pokonują bariery, że mają ciężko w życiu, ale że sobie radzą. I odbiorca nie chce patrzeć, że jednak sobie nie radzą i, o zgrozo! często wynika to nie z tego, że są niewidomi, ale że są po prostu, zwyczajnie niezaradni.
🇺🇦 🇵🇱

Mimi

#57 ·

W punkt. I co tu ukrywać, każdy liczy, że na ekranie zobaczy ciacha i seksbomby. A osoby niepełnosprawne, w tym z uszkodzonym wzrokiem, nie zawsze te wyśrubowane kryteria spełniają...

misiek

#58 ·

Już wspomniany przeze mnie wcześniej Zapach kobiety jest o niewidomym i typowo roszczeniowym człowieku.

Mimi

#59 ·

No, zdecydowanie. Ale radzi sobie, skubaniec..

misiek

#60 ·

Jednak wojsko i utrata wzroku mu siadły na psychę.
Previous 3 / 6 Next