EltenLink

Muzyka ludowa i zespoły ludowe - Mazowsze, Śląsk i inne

Back to Muzyka

#41 cinkciarzpl

Podasz na to jakiś przykład? Jeśli byłoby tak, jak piszesz, klawiatura by powstała raczej szybciej, niż później, że tak się przyczepię do tego tematu.

rdzo się mylisz. Pokolenie z lJat 60-tych, 70-tych i 80-tych faktycznie nie chce i oni wstydzą się kaszubskiego. Wypierali też kaszubskie zapożyczenia z głów swoich dzieci. Pokolenie lat 90-tych plus jest nastawione zupełnie inaczej.
-- (cinkciarzpl):
Co do kaszubów to tam chyba jest taki problem, że młodzi nie chcą. Niby są te jakieś lekcje kaszubskiego w szkołach bardziej podstawowych niż wyżej zresztą, ale po prostu to wszystko się raczej zwija tak jak gwary. Sam fakt, że język nie dorobił się nawet klawiatury raczej dobitnie o tym świadczy.

--

--

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2025-02-23 14:20

#42 Julitka

Mogłabym, ale musiałabym wskazywać na konkretne sytuacje i konkretne nazwiska. Jak pewnie wiesz, z Kaszubami mam do czynienia bardzo dużo.
-- (cinkciarzpl):
Podasz na to jakiś przykład? Jeśli byłoby tak, jak piszesz, klawiatura by powstała raczej szybciej, niż później, że tak się przyczepię do tego tematu.

rdzo się mylisz. Pokolenie z lJat 60-tych, 70-tych i 80-tych faktycznie nie chce i oni wstydzą się kaszubskiego. Wypierali też kaszubskie zapożyczenia z głów swoich dzieci. Pokolenie lat 90-tych plus jest nastawione zupełnie inaczej.
-- (cinkciarzpl):
Co do kaszubów to tam chyba jest taki problem, że młodzi nie chcą. Niby są te jakieś lekcje kaszubskiego w szkołach bardziej podstawowych niż wyżej zresztą, ale po prostu to wszystko się raczej zwija tak jak gwary. Sam fakt, że język nie dorobił się nawet klawiatury raczej dobitnie o tym świadczy.

--

--

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2025-02-24 10:36

#43 cinkciarzpl

To skąd twoim zdaniem tyle kwękania w mediach na ten temat? Możesz się rozpisać, chętnie poczytam. Osobiście słuchając często radia Gdańsk odnoszę wrażenie, że ta kultura trochę podobna jest do esperanto. Mikro i jednak starszyzna ma przewagę mimo jakiejś tam obecności tego ruchu. Czy chodzi po prostu o to, że inne było podejście władz do kaszubów niż np do ślązaków, którzy fedrowali węgiel, więc mogli sobie trochę bardziej pozwolić? A może to po prostu geografia i trzeba pojechać do Kościerzyny?

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2025-02-24 21:06

#44 Julitka

Nie słucham radia Gdańsk i, siłą rzeczy, nie zgłębiam etnografii kaszubskiej. Po prostu obcuję z kaszubami, szczególnie pokolenia X, i zauważam, że wolą nie używać tego języka, raczej od niego stronią, uważając za zbyt... no, generalnie, że to nie wypada. Za to wśród młodzieży jest sporo ludzi, którzy zdają maturę z tego języka, wykonują po kaszubsku utwory itp. Radio Gdańsk podobno się popsuło ostatnio, ale to opinie jednostek, więc mogę się bardzo mylić.

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2025-02-26 19:19

#45 EugeniuszPompiusz

cinkciarzu, cinkciarzu.
Szukajcie, a znajdziecie.
Fakt, że Windows jej, jeszcze, nie wprowadził, bynajmniej nie oznacza, że świrów nie ma, i że nie jest, chociażby na tych lekcjach polecana i promowana.
http://pl.kaszubia.com/komputery-i-internet/kaszubska-klawiatura/

Był jeszcze, nie wiem czy rozwijany KaszED - edytor gdzie klawiatura była kaszubska, a interfejs na stówę był kaszubski.

Co do uwzględnienia w windowsie, chcemy czy nie, Kaszubski musiałby być językiem urzędowym Polski, wtedy niemal od razu, jeśli tylko by istniał, trafiłby natywnie do systemu.

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
2025-03-01 17:10

#46 EugeniuszPompiusz

Odnośnie radia gdańsk i zepsucia, de gustibus czy jakoś tak; siłą rzeczy i zmian w kraju poprostu zpeowiało i się upostępowiło. jest nieco dynamiczniej, mniej takich programów w stylu siadł facet i gada, bardziej interaktywnie, bardziej interwencyjnie.
Liczba godzin po Kaszubsku w rozszyciu słubskim i w internecie nie uległa zmianie.
Nie wiem jak jest na głównej antenie, bo słucham tej z odchyłką z Kaszub.

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
Edited 2025-03-01 17:13

#47 cinkciarzpl

Ostatnio youtube wywaliło mi kanał gościa, który robi odcinki po kaszubsku. Ja trafiłem na komentary w którym orał Ewkę z konfy choć oczywiście grzecznie, nie to co lepszy komentator np, ale fakt, że był to kaszubski. Ciekawy to temat. Generalnie moja teoria o wycofywaniu się kaszubskiego brała się też stąd, że obserwowałem niegdyś, że gdy pojedziemy na śląsk, ten Katowicki oczywiście, to łatwo stosunkowo spotkać kogoś, kto mówi po prostu po ichniemu i to nie zależnie od wieku. W Gdańsku tego nie ma, choć oczywiście biorę poprawkę na przyjezdnych, których jest zatrzęsienie.

2025-03-14 12:23

#48 Julitka

Gdańsk to nie Kaszuby, no błagam. xddd
-- (cinkciarzpl):
Ostatnio youtube wywaliło mi kanał gościa, który robi odcinki po kaszubsku. Ja trafiłem na komentary w którym orał Ewkę z konfy choć oczywiście grzecznie, nie to co lepszy komentator np, ale fakt, że był to kaszubski. Ciekawy to temat. Generalnie moja teoria o wycofywaniu się kaszubskiego brała się też stąd, że obserwowałem niegdyś, że gdy pojedziemy na śląsk, ten Katowicki oczywiście, to łatwo stosunkowo spotkać kogoś, kto mówi po prostu po ichniemu i to nie zależnie od wieku. W Gdańsku tego nie ma, choć oczywiście biorę poprawkę na przyjezdnych, których jest zatrzęsienie.

--

2025-03-14 17:32