Nowa, dostępna aplikacja, ułatwiająca korzystanie z komunikacji miejskiej - Time4Bus
Back to inne#221 romanro
Do pobrania w obu skepach jest nowa wersja aplikacji. Główne zmiany dla użytkowników programów udźwiękawiających to:
poprawione ustawienia powiadomień dodatkowych;
Był problem niekontrolowanego przełączania się tej funkcji. Rzecz naprawiono. Funkcjonowanie stałe ustawiamy w ustawieniach, na liście przystanków wybranej linii możemy to jednorazowo zmienić.
wprowadzono powiadomienia skrócone;
Możemy być informowani jedynie o nazwie następnego przystanku i na przedostatnim przystanku otrzymamy powiadomienie, że na następnym należy wysiąść. Podobnie jak powiadomienia dodatkowe, włączenie na stałe wybieramy w ustawieniach, na liście przystanków wybranej trasy możemy to jednorazowo zmienić.
wprowadzono przesunięcie czasowe odjazdów z przystanków na trasie wybranej linii.
Przykład:
autobus odjeżdża o godz. 12:00. Wybraliśmy 15 przystanek, na którym autobus będzie o godz. 12:30. Stukamy 2 razy w ten przystanek i otrzymujemy odjazdy autobusów od godz. 12:30, a nie jak dotąd od czasu aktualnego.
Jeśli z przykładowego przystanku autobus odjedzie o godz. 12:35, to usłyszymy komunikat: 123, 5 minut na przesiadkę.
#222 Numernabis
No i gra gitarra, aplikacja wygląda coraz lepiej :)
Ogromne podziękowania.
#223 balteam
a da się w końcu dodawać przystanki do ulubionych?
#224 romanro
Przystanki do ulubionych można dodawać od kilku ostatnich wersji. Do nazwy można dodawać własny komentarz. np.
Popiela 02 autobus do Lasek
W najbliższym czasie będą prace nad tzw. monitorowaniem linii. Chodzi o możliwość "śledzenia" 1 lub kilku zaznaczonych linii, odjeżdżających z przystanku.
Drugim tematem jest pokazanie zespołu przystanków przy przesiadce.
Obecnie jadąc autobusem/tramwajem możemy podejrzeć, jakie pojazdy i kiedy, odjadą ze wskazanego przystanku na naszej trasie. Chcę, żeby można było w ten sposób podejrzeć najbliższe przystanki.
#225 romanro
Łazi mi też po łbie taki jakby własny przystanek w ulubionych. Chodzi o sytuację, gdy mamy 2 różne przystanki, z których możemy pojechać w wybranym kierunku.
np.: tramwaj linii 10, jedzie w tym samym kierunku co autobus linii xx. Chciałbym wiedzieć, który odjedzie pierwszy. Potrzebuję utworzyć taki wirtualny przystanek, z którego odjadą wskazane przeze mnie linie.
jak wam się taka koncepcja widzi?
#226 Numernabis
Czyli takie ulubione grupy przystanków, dla mnie bomba.
#227 tomecki
Widziałem tę opcję ze skróconą informacją, ale nie chciało to działać w poprzedniej wersji. Właśnie testuję to sobie na sucho no i działa! Jeszcze gdyby była możliwość ustawienia monitorowania przystanku czyli automatycznego info o kolejnych odjazdach... mogłoby to działać np. tak: program informuje o odjazdach wszystkiego, co przyjeżdża za minutę lub mniej, bo i tak ta informacja jest pobierana aby aktualizować czasy w widoku przystanku.
#228 romanro
Tak pięknie się nie uda. Pamiętajmy o różnej jakości danych, które do aplikacji trafiają. Było już o tym. ideał to dane co 5 sekund. W Krakowie czy Wrocławiu mamy co 30 sekund. Poza tym problem się robi, gdy pozycji jest wiele.
Zdaje się najlepszą wersją będzie zaznaczenie jednej lub więcej linii do obserwowania. Po takim zaznaczeniu będziemy otrzymywać powiadomienia wtedy, gdy aplikacja wygeneruje zmianę. Zobaczymy w testach, jak to zapracuje.
#229 tomecki
Ale jeśli nawet dane są aktualizowane co pół minuty to info o tym, że w ciągu najbliższej minuty przyjadą dwa albo i trzy autobusy to już dużo, a są takie sytuacje, w których coś podjeżdża na przystanek co kilka minut. Wtedy takie info jak znalazł nawet z minutowym interwałem aktualizacji. Generalnie gdybym dzisiaj w deszczu z dziećmi gdzieś jechał miałbym problem z szarpaniem się z appką na przystanku i zaznaczaniem linii. Ekran trochę głupiał i fokus uciekał wydłużając jakąkolwiek czynność.