Stacje radiowe

Wasze ulubione stacje radiowe

Started by lukasz1993258 80 posts last post 7 years ago Page 1 of 4

Transcription

Witam Was wszystkich w nowym wątku. W tym wątku chciałbym, abyście się wypowiedzieli na temat Waszych ulubionych stacji radiowych. Więc ja zacznę od siebie. Na co dzień to praktycznie słucham sobie radia ESKA. W styczności z radiem ESKA rozpocząłem w sumie słuchać tak naprawdę tego radia od 2003 roku, ponieważ u mnie na Śląsku wtedy powstało to radio. I jest do dnia dzisiejszego. Kiedyś jeszcze... Bardzo lubiłem sobie słuchać Planety FM. No i lubiłem jeszcze słuchać sobie RMF MAX. No i jeśli chodzi o stację RMF MAX, to bardzo tą stację lubię też sobie posłuchać. Czasami jakieś internetowe radia mi się zdarza włączyć, jakieś Open FM. Różnie była... bywa. Czy na przykład kanał z jakąś transową muzyką, bo takich dużo jest. Czasami, choćkolwiek rzadko, no ale czasami się zdarza, lubię sobie posłuchać też stacji VOX FM. Tak. I teraz mam jeszcze wiadomość dla tych, którzy lubią słuchać radia ESKA. Wiadomość jest taka, że niebawem ESKA zagra w Braniewie na częstotliwości 100 i 7. Też mam dobrą wiadomość dla tych, którzy słuchają stacji VOX FM. Mianowicie wszystko wskazuje na to, że VOX FM pojawi się jeszcze w paru miastach. Wymienię teraz w jakich miastach. W miastach i na jakiej częstotliwości. W Gorzowie Wielkopolskim na 101 i 7. We Wrześni na 93 i 7. Wejherowie na 88 FM. I wszystko na to wskazuje, że w niedalekiej przyszłości też będzie w Kołobrzegu na 90 i 2. Zastępując tam radio Kołobrzeg. Dlaczego tak twierdzę? Nie wyczytałem tego nigdzie, żeby nie było. Ale jakby to powiedzieć. Stacje, które wymieniłem. Które mają, na których mają być. Przepraszam, częstotliwości. Na których ma być prawdopodobnie VOX FM. Na chwilę obecną nadają tam stacje radiowe, ale pod innymi szeldami. Na 101 i 7 Radio Go FM w Gorzowie. We Wrześni na 93 i 7 Radio Września. Oraz w Kołobrzegu na 90 i 2 Radio Kołobrzeg. Dlaczego to mówię? Ponieważ od, a jeszcze Wejherowie na 88 FM. Obecnie Radio Norda FM. Dlaczego na ten temat mówię? Ponieważ w Gorzowie Wielkopolskim jest nadawana muzyka zbliżona do formatu VOX FM. I linear w rytmie hitów. I są wiadomości z bardzo podobnym podkładem. Zresztą streaming tego radia jest na Klango. Jeśli ktoś tam jeszcze korzysta albo zna inny sposób to sobie może odsłuchać i zobaczyć. We Wrześni jest podobnie. W Wejherowie jest podobnie. I w Kołobrzegu. Tylko, że w Kołobrzegu nie ma lineara w rytmie hitów. I tam raczej muzyki disco polo jeszcze nie puszczają. Ale już puszczają te same serwisy co we VOX FM. Czyli w tej dalekiej przyszłości podejrzewam, że Radio Kołobrzeg też zmieni format. Następna sprawa, co jeszcze miałem tutaj powiedzieć. Taka sama sytuacja była jeśli chodzi o Radio Mazowsze, którego już nie ma. Najpierw była taka sytuacja. Że Radio Mazowsze nadawało w rytmie hitów. I właśnie te serwisy z VOX FM. Uzupełniając właśnie lokalnymi serwisami. A już od ponad... W sierpniu będzie rok jak już jest Radio VOX FM Radom. Pewnie się zdziwicie, że ja te wszystkie częstotliwości znam na pamięć. Ale no nie wiem dlaczego tak jest. W sumie sam się dziwię, bo... Wszystkie częstotliwości Radia Eska też znam na pamięć. RMF Max. VOX FM właśnie znam na pamięć. Też w sumie nie wiem. Jakoś nigdy nie przywiązywałem wagi do tego, żeby się tego nauczyć. A jednak jakoś... No. Samo mi to, że tak powiem, do głowy wpływa. No nic. No to tyle z mojej strony. Czekam na nagrania w tym wątku. I pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Ještě chodíme na jednu z stací radio FTS, Radio SK, RMF MAX, Radio Z, RMF FM i Vox FM. Pozdravujeme.

#3 1 like

Transcription

Generalnie wolę słuchać sobie jakichś utworów muzycznych z dysku. Radio Sotko.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

#4 1 like

Transcription

Dzień dobry, ja słucham radia, słucham dość często, prawda, słucham stacji chyba dla tej społeczności nietypowych, ale słucham stacji studenckich z Polski, takich jak studenckie radio ŻAK, Akadera, Afera i tak dalej, plus słucham trójki. Kiedy pracuję albo piszę coś, to słucham RMF Classic jakiś albo jakąś inną stację z muzyką klasyczną, także mogę sobie trochę posłuchać jakiegoś Tok FM-a, może czas od czasu Polską Jedynkę albo stacje regionalne Polskiego Radia. Także słucham radia. Radio I z Białegostoku i z Białegorzystoku słucham jeszcze stacje w języku białoruskim Radio Racja.

Transcription

No i jeszcze muzykę klasyczną nadaje Polskie Radzie Program 2, poza RMF Classic.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Witajcie, ja słucham Radio Z, no czasami RMF FM, ale jakoś za tym radiem mniej przepadam. Lubię bardziej Radio Z. Pozdrawiam.

a/12a LINE

#7 1 like

Transcription

Ja słucham radia rzadko, słucham różnych stacji, zależy jaka jest sytuacja, jak jedę samochodem to SK lub RMF FM, jak oglądam Polskę to słucham Jedynki, jak oglądam Lecha Poznań to słucham radia Merkury, a jak oglądam jakieś inne mecze to słucham radia Gol.

Transcription

Moimi takimi ulubionymi stacjami radiowymi są na przykład radio Capital, zdarza mi się słuchać, słucham też Free Radio czasami, ale tak najbardziej to Chris Radio i BBC One Extra, to takie dwa moje ulubione radia główne, których słucham, bo leci tam akurat taka muzyka, która mi odpowiada, którą lubię i właśnie takie są moje ulubione stacje radiowe.

Transcription

А как эта музыка в этих стациях радиовых лечит?

Transcription

Tam leci taki bardziej wiesz, muzyka nowoczesna, jakiś tam rap nowoczesny, trap, jakiś reggae też, dużo leci bardzo, a że ja jestem fanem takiej muzyki to ja właśnie preferuję te sesje radiowe.

Transcription

Witam, jeżeli o mnie chodzi, to z angielskich BBC One, BBC One Extra, Chris Radio, Capital Extra ewentualnie, a z polskich, to cóż, w 2010, 11, 12 bardzo lubiłem Radio Eska, RMF Max, no i Planeta FM, prawda? Zwłaszcza w 2012, Planeta to była po prostu świętość, zawsze z ziomkami, co słuchajmy, jakiś hałas leciał dobry, czy coś tam, ale teraz Planety nie ma, chyba, że internetowa, a tak to ogólnie nie ma, nie? Nie można sobie na radio posłuchać, a jeśli chodzi o Eskę, to już nie to samo, teraz jakiś polski powie, jakieś inne badziewa, badziewa, których nie słucham, więc no. Nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie.

Senter San

Transcription

No, teraz to Planeta FM tylko na streamie internecie.

#13 1 like

Transcription

Dobre były czasy, jak była planeta. Pamiętam. Się słuchało 60 minut polskiego hip-hopu i się nawet na kasety nagrywało w 2010. Albo co hip-hop w nocy jeszcze leciał, tak się słuchało.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Skoro jest już tutaj mowa o Planecie FM, to ja się wypowiem, ponieważ tak się składa, że jak byłem mniejszy, to bardzo też często słuchałem Planety FM z racji tego, że mieszkałem na Śląsku, a akurat pierwsza rozgłośnia pod marką Planeta FM właśnie powstała w Katowicach w 2002 roku z przekształcenia Radia SBB Roadwatch, coś takiego. I pamiętam, że na początek Planeta FM tylko była właśnie stacją lokalną ze Śląska, potem w 2004 roku stopniowo zaczęło nadawać w Bielsku Białej, w Bielsku Białej właśnie przekształciło się w Planeta FM Radio Delta, a akurat tak się składa, że ja mieszkając w Sosnowcu, jak się postarałem właśnie tak radio odbiornikiem, anteną wykierować, to miałem możliwość złapania Planety z Bielska Białej i z Katowic, więc miałem taką możliwość i pamiętam, że zawsze jak w jednej Planecie kończył się jakiś utwór, to zaraz wiedziałem, że w drugiej będzie ten sam utwór grany, więc zawsze się jakoś mogłem przełączać, a jeśli miałem takie radio, którym nie trzeba było kręcić gałką, w taki sposób, żeby dwie stacje były obok siebie, no to tym bardziej nie było problemu, aczkolwiek z Planetą z Bielska Białej był taki problem, że niestety, ale bardzo mi ją słabo łapało, aczkolwiek to też na to wpływ miał odbiornik, bo im starszy odbiornik, tym większe prawdopodobieństwo, że złapiesz się coś z dalszych odległości, tak. Ale przejdźmy dalej do sedna. Dziękuję bardzo za tę sprawę, bo tutaj też chciałem się właśnie wypowiedzieć co było u Planety pod tym kontekstem, że właśnie Planeta z Katowic nadawała właśnie też taką muzykę typowo house'ową, trance'ową, no ale ogólnie nadawała klubową muzykę, tylko że no nie, może inaczej powiem, w 2006 roku powstała inna Planeta FM w Kielcach, która już nie nadawała tego samego programu, co... Bielsko-Biała i Katowice, tylko już nadawała taki bardziej uniwersalny program, czyli tam od rana do wieczora szła właśnie muzyka z typowych lat takich dziewięćdziesiątych, wiadomo, z takich troszkę starszych, a dopiero wieczorem dopiero nadawali jakby taką drugą strefę i szła ta muzyka, czy taka nowoczesna, taka nowoczesna. Muzyka klubowa, więc tak to mniej więcej było. W późniejszej przyszłości, gdzieś tak w dalszej przyszłości właśnie Planeta FM też nadawała, zaczęła w Opolu, zastępując Radio Flash w Opole, która właśnie Planeta Opole nadawała ten sam format, co Planeta Zbielska i z Katowic, czyli ta sama muzyka szła, bo tam w 24 na H też właśnie szła muzyka typowo klubowa. Też warto wspomnieć taką sytuację. Taką sytuację, która miała miejsce w 2008 roku, jak od 1 marca 2008 do 6 grudnia 2008 roku Planeta FM nadawała w 19 miastach Polski, przy czym w większości miastach typu Kraków, Łódź, Olsztyn, Szczecin, Rzeszów, Zielona Góra, coś by się jeszcze tam znalazło, tylko że już musiałbym na Wikipedię wspomnieć. Nadawały ten sam program. Program też właśnie w Warszawie i to była planeta ponadregionalna, ale w Katowicach, w Kielcach, w Bielsku, Białej, w Opolu nadawał jednak inny program, już pozostała niż ta ogólna Planeta FM, która nadawała w tych miastach, ale niestety 6 grudnia 2008 roku nastąpiła reorganizacja planety Połowa tych częstotliwości, gdzie nadawała Planeta FM ponadregionalna, m.in. Olsztyn, Szczecin czy wspomniany Rzeszów, na tych częstotliwościach rozpoczęło nadawanie radio, czyli Z, a Planeta została siecią już lokalną. W tego samego dnia właśnie do Planety FM zamian dołączyło radio RM i FM z Poznania. Właściwie nadawało też już pod szyldem Planeta FM, tylko że ta stacja skupiała się na niekomercyjnej muzyce klubowej i tylko na niekomercyjnej muzyce klubowej. Przy czym doszły jeszcze dwie stacje z Konina i z Słupcy, czyli Radio Flash Konin i Radio Flash Słupca zaczęły nadawać pod marką Planeta FM Konin i Planeta Słupca, przy czym one już nadawały ten sam format co Planeta z Kielc. I do tego jeszcze doszły cztery stacje pod szyldem Radiowama z Mazur, czyli Planeta Iława, Planeta Mrągowo, Planeta Olsztyn i Planeta Giżycko. I taka sytuacja miała właśnie rozwój aż do 31 czerwca 2013 roku, kiedy to już Planeta FM znikła z eteru i jest tylko za pośrednictwem faktycznie streamingu, ale to tylko tam muzyczka. Ale czym już nie ma chyba tam prowadzących. I to jest właśnie format, który był znany z Warszawy i Krakowa, bo też zapomniałem wspomnieć, że jak już nastąpiła ta reorganizacja sieci Planety FM, to Planeta Warszawa, Łódź i Kraków, przy czym Planeta z Warszawy miała tylko dwa nadajniki, czyli w Krakowie i Warszawie. I to była jedna rozgłośnia, nadawały jakiś inny. Też tam puszczali muzykę klubową, tylko w troszkę jakby innym formacie, z przewagą rocka. No i tak to wyglądało. Więc jeśli chodzi o Planetę FM, to też ją bardzo dobrze wspominam, bo dużo się z niej nagrywało. A jeszcze też warto wspomnieć, że Planeta FM jak nadawała jeszcze ponadregionalnie, zanim zastąpiło ją w tych miastach wspomnianych, czyli Z. Zanim zastąpiło ją w tych miastach wspomnianych, czyli Z. Zastąpiła tam radiostację, której ja no nie miałem niestety przyjemności też słuchać, bo u mnie na Śląsku ta radiostacja nie nadawała. Ale wiem, że właśnie w tych miastach nadawała, gdzie potem właśnie się pojawiła ponadregionalna Planeta FM. No to jeśli chodzi o Planetę FM, to tyle. Ja nawet jeszcze gdzieś mam archiwalne nagrania z setów właśnie z Planety z Katowic, z Katowic. Nawet jakieś tam z NRD. Coś tam mam, bo z YouTube ściągnąłem, więc coś by się tam raczej znalazło. No to raczej tyle.

Transcription

No praktycznie te stacje radio, które lubię, mam w sygnaturce, ale dla tych, którzy nie mogą sobie te sygnatury odczytać, a może są takie przypadki, to jest to oczywiście RMF Max, RMF FM, czasem Antiradio i Radio Fama. Radio Fama to wszystkie oddziały, a najbardziej Słupska, to właściwie wszystkie oddziały nadają to samo, ale ja lubię się przełączać pomiędzy oddziałami, bo zawsze coś ciekawego będzie.

Transcription

O Radio Fama coś słyszałem, ale jakoś nie zagłębiałem się w tą stację. A antyradie słucham tak sporadycznie, raczej bardzo rzadko słucham, więc tak jakoś nie przykładam się do regularnego słuchania tej stacji.

Transcription

A wiesz co, polecam Ci w pewnym sensie radiofama, bo wieczorem całkiem fajną muzykę mają. A streamy znajdziesz sobie w internecie. Wpisz sobie msoftradio, emsy, ofyty, l, a, d, i, o, i w Google i tam będzie taki spis takiego mojego znajomego, który gromadzi stacje radiowe i tam jest radiofama. Kliknąć i pobrać playlistę ze strumieniami.

Transcription

O stronie msofta to ja wiem, ponieważ ja z niej bardzo często po prostu korzystam, więc o tej stronie akurat tak się składa, że wiem, więc to dla mnie nic nowego.

Transcription

Okay.

Transcription

Jeszcze jest jedna stacja, która nadaje w zbliżonym formacie do nadawanej muzyki przez Radio SK oraz RMF Max, a nazywa się ta stacja Radio Fre chyba z Lublina, tak, na 89,9. Przesłuchiwałem się tej stacji, więc generalnie, generalnie to tak wygląda. No to tak a propos stacji radiowych to raczej tyle, także pozdrawiam.