EltenLink

Jak zablokować połączenie internetowe dla danego katalogu?

Back to Systemy (Windows)

#1 Numernabis

Czy da się wyłączyć z połączenia internetowego wybrany katalog?
Mam aplikację MegaSync, w opcjach odznaczyłem opcję automatycznej aktualizacji, ale mimo to pobiera aktualizację i oczekuje ona na zainstalowanie, nowa wersja jest praktycznie niedostępna, chciałbym zablokować pobieranie aktualizacji.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-11-05 19:46

#2 zywek

Może jest osobna usługa do aktualizacji megasync. Musisz to sprawdzić w usługach.

2022-11-05 22:00

#3 Numernabis

Dzięki, ale niestety, w usługach nie ma nic od mega

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-11-05 22:20

#4 daszekmdn

Zbadaj skąd wychodzą updatki i odetnij mu serwery w pliku hosts o ile jeszcze jest coś takiego w nowych Windowsach.
Nie powiem jak, nie powiem gdzie ten plik jest, bo robiłem to z 8 lat temu jak na Skype którego w tedy używałem wkurzały mnie reklamy.
Wyciąłem wówczas serwer reklamowy od Microsoftu.
Pewnie dzisiaj może być z tym różnie ale sprawdzić nie zaszkodzi.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edited 2022-11-06 04:09

#5 Numernabis

A jak zbadać skąd przychodzą updatki?

2022-11-06 08:32

#6 zywek

jakimś wiresharkiem pewnie albo i niekoniecznie. Chyba był jakiś program, networks się nazywał, ale to nie pamiętam, czy dokładnie tak, w każdym razie on był od ms i wyświetlał ponoć wszystko, gdzie sie łączy komputer.
hosts jest w %windir%\system32\etc\drivers o ile pamiętam.

2022-11-06 19:31

#7 Numernabis

Dzięki, ale właśnie sprawdzałem i HOSTS nie działa tak jak kiedyś, nie blokuje stron, testowałem.

2022-11-06 19:42