Windows Hello
Back to Systemy (Windows)#1 Numernabis
Dziwna sprawa, opcja ta jest dostępna dla konta microsoft, znajomy ma konto lokalne, a przy logowaniu pojawia się monit o dokończenie konfiguracji Windows Hello i można kontynuować lub przypomnieć później. Nie ma ustawionego żadnego hasła do logowania. Windows 10.
Jak się tego pozbyć, bo co około 3 dni się to pojawia.
#2 zywek
Nie da się, on chce się zalogować i skonfigurować windows hello.
#3 Numernabis
No tak, ale w jaki sposób i po co skoro nie ma konta microsoft?
Ja siedzę na takim samym sprzęcie z tym samym windosem, również konto lokalne i w ustawieniach logowania mam opcję windows hello niedostępną
#4 daszekmdn
Bo to jest debilny Microsoft. Po to. :/
#5 Numernabis
Tyle to się już zdążyłem zorientować, iemniej jednak nie jest to pomocne w rozwiązaniu problemu :)
#6 misiek
U mnie się to nawet nigdy nie wyświetliło.
#7 daszekmdn
Wiesz, zapytałeś dlaczego, to odpowiedziałem :D. Windows jest takim systemem że u każdego działa inaczej.
#8 Numernabis
Nie pytałem dlaczego tylko jak się tego pozbyć.
#9 zywek
Nie bardzo się da bezjakiegoś nadmiernego grzebania w składnikach usług czy czegokolwiek.
#10 Numernabis
No i lipa. Będzie musiał z tym żyć.
#11 DJGraco
Hm,
A może niech z poziomu konta admi nistratora całkowicie usunie swoje konto lokalne i niech stworzy nowe? Ja tak zawsze robiłęm i mi pomagało
#12 Numernabis
To musiałbym ja robić, a mówiąc szczerze nie chce mi się dymać na drugi koniec miasta :) Poza tym jest strasznym maruderem i gdyby potem cokolwiek się działo to winiłby moje działanie na systemie :)
#13 Zuza
Ale jak? Mam to samo
-- (DJGraco):
Hm,
A może niech z poziomu konta admi nistratora całkowicie usunie swoje konto lokalne i niech stworzy nowe? Ja tak zawsze robiłęm i mi pomagało
--
klienta.
#14 DJGraco
Najpierw kopiujemy wszystkie dane jakie mamy na swoim koncie tj ustawienia programów, etc bo po usunięciu konta i stworzeniu nowego wszystkie ustawienia zostaną skasowane.
Sprawdzamy czy mamy włączone konto administratora. Jak nie mamy włączonego to robimy tak.
Wchodzimy w uruchom windows+r
Następnie wpisujemy cmd. Naciskamy ctrl+shift+enter.
Potem po otwarciu terminala wpisujemy
net user administrator /active:yes
Teraz jak konto zostanie uruchomione to przelogowujemy się na konto admina. Teraz przechodzimy do sedna.
Na koncie administratora ponownie naciskamy winkey+r i wpisujemy cmd
po otwarciu terminala wpisujemy
net user nazwauzytkownika /del
Gdzie nazwauzytkownika jest twoim dotychczasowym kontem.
Po usunięciu konta tworzymy nowe
net user /add nazwa_konta hasło
Czyli jeżeli chcemy utworzyć konto o nazwie zuza i haśle 1234 to robimy coś takiego
net user /add zuza 1234
No i potem logujemy się na nowo utworzone konto.
#15 Numernabis
Takie rozwiązanie z tworzeniem nowego konta to również rozwiązanie tymczasowe bo zapewne po jakimś czasie znowu wyskoczy, od jakiegoś czasu u mnie również zaczęło się to posrane hello pojawiać i nie ma opcji nie dziękuję czy coś w tym stylu, jest skonfiguruj lub przypomnij za trzy dni. Nie pojawia się po trzech dniach wprawdzie, ale średnio co dwa tygodnie.
#16 DJGraco
No właśnie u mnie to się nie pojawiło. Przykładowo mam dziesiątkę postawioną na huaweiu od marca 2022 i jeszcze ani razu mi Windows Hello nie wyskoczyło. Tak samo na drugim kompie MSI, system postawiony w tym samym okresie.
#17 Numernabis
U mojego znajomego przez 5 lat się nie pojawiało, a teraz zaczęło :).
Na moim lapku też tego ne było, od niedawna się pojawia.
A najdziwniejsze jest to, że to jest dla systemu zalogowanego do konta microsoft, a ani ja, ani mój znajomy nie jesteśmy zalogowani do konta microsoft.
#18 DJGraco
No to ja też nie jestem zalogowany do konta microsoft wlaśnie.
Eh ten win10 to u każdego działa inaczej
#19 misiek
Czy wspomniane laptopy nie są z czytnikiem palca, czy skanerem twarzy?
#20 Numernabis
Owszem, odcisk palca jest, ale skaner twarzy to może posiadać każdy z kamerką, ale nie w tym rzecz, bo sam hello jak czytałem działa jedynie z kontem microsoft.
A co do czytniku palca to mam skonfigurowany i używam zamast klepać za każdym razem hasło.