EltenLink

#1 Numernabis

Dziwna sprawa, opcja ta jest dostępna dla konta microsoft, znajomy ma konto lokalne, a przy logowaniu pojawia się monit o dokończenie konfiguracji Windows Hello i można kontynuować lub przypomnieć później. Nie ma ustawionego żadnego hasła do logowania. Windows 10.
Jak się tego pozbyć, bo co około 3 dni się to pojawia.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-11-03 17:48

#2 zywek

Nie da się, on chce się zalogować i skonfigurować windows hello.

2022-11-03 18:06

#3 Numernabis

No tak, ale w jaki sposób i po co skoro nie ma konta microsoft?
Ja siedzę na takim samym sprzęcie z tym samym windosem, również konto lokalne i w ustawieniach logowania mam opcję windows hello niedostępną

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-11-03 18:56

#4 daszekmdn

Bo to jest debilny Microsoft. Po to. :/

Koniec kropka, idź do żłobka. A ze żłobka na ulicę, i pocałuj babę w cyce.
Edited 2022-11-03 18:56

#5 Numernabis

Tyle to się już zdążyłem zorientować, iemniej jednak nie jest to pomocne w rozwiązaniu problemu :)

2022-11-03 18:58

#6 misiek

U mnie się to nawet nigdy nie wyświetliło.

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2022-11-04 02:12

#7 daszekmdn

Wiesz, zapytałeś dlaczego, to odpowiedziałem :D. Windows jest takim systemem że u każdego działa inaczej.

Koniec kropka, idź do żłobka. A ze żłobka na ulicę, i pocałuj babę w cyce.
2022-11-04 02:50

#8 Numernabis

Nie pytałem dlaczego tylko jak się tego pozbyć.

2022-11-04 15:36

#9 zywek

Nie bardzo się da bezjakiegoś nadmiernego grzebania w składnikach usług czy czegokolwiek.

2022-11-04 16:34

#10 Numernabis

No i lipa. Będzie musiał z tym żyć.

2022-11-04 17:57

#11 DJGraco

Hm,
A może niech z poziomu konta admi nistratora całkowicie usunie swoje konto lokalne i niech stworzy nowe? Ja tak zawsze robiłęm i mi pomagało

2022-11-04 18:39

#12 Numernabis

To musiałbym ja robić, a mówiąc szczerze nie chce mi się dymać na drugi koniec miasta :) Poza tym jest strasznym maruderem i gdyby potem cokolwiek się działo to winiłby moje działanie na systemie :)

2022-11-04 18:56

#13 Zuza

Ale jak? Mam to samo
-- (DJGraco):
Hm,
A może niech z poziomu konta admi nistratora całkowicie usunie swoje konto lokalne i niech stworzy nowe? Ja tak zawsze robiłęm i mi pomagało

--

Boże, błogosław obsługę
klienta.
2022-11-11 13:24

#14 DJGraco

Najpierw kopiujemy wszystkie dane jakie mamy na swoim koncie tj ustawienia programów, etc bo po usunięciu konta i stworzeniu nowego wszystkie ustawienia zostaną skasowane.
Sprawdzamy czy mamy włączone konto administratora. Jak nie mamy włączonego to robimy tak.
Wchodzimy w uruchom windows+r
Następnie wpisujemy cmd. Naciskamy ctrl+shift+enter.
Potem po otwarciu terminala wpisujemy
net user administrator /active:yes
Teraz jak konto zostanie uruchomione to przelogowujemy się na konto admina. Teraz przechodzimy do sedna.
Na koncie administratora ponownie naciskamy winkey+r i wpisujemy cmd
po otwarciu terminala wpisujemy
net user nazwauzytkownika /del
Gdzie nazwauzytkownika jest twoim dotychczasowym kontem.
Po usunięciu konta tworzymy nowe
net user /add nazwa_konta hasło

Czyli jeżeli chcemy utworzyć konto o nazwie zuza i haśle 1234 to robimy coś takiego
net user /add zuza 1234

No i potem logujemy się na nowo utworzone konto.

Edited 2022-11-11 15:02

#15 Numernabis

Takie rozwiązanie z tworzeniem nowego konta to również rozwiązanie tymczasowe bo zapewne po jakimś czasie znowu wyskoczy, od jakiegoś czasu u mnie również zaczęło się to posrane hello pojawiać i nie ma opcji nie dziękuję czy coś w tym stylu, jest skonfiguruj lub przypomnij za trzy dni. Nie pojawia się po trzech dniach wprawdzie, ale średnio co dwa tygodnie.

2023-02-03 21:48

#16 DJGraco

No właśnie u mnie to się nie pojawiło. Przykładowo mam dziesiątkę postawioną na huaweiu od marca 2022 i jeszcze ani razu mi Windows Hello nie wyskoczyło. Tak samo na drugim kompie MSI, system postawiony w tym samym okresie.

2023-02-04 16:57

#17 Numernabis

U mojego znajomego przez 5 lat się nie pojawiało, a teraz zaczęło :).
Na moim lapku też tego ne było, od niedawna się pojawia.
A najdziwniejsze jest to, że to jest dla systemu zalogowanego do konta microsoft, a ani ja, ani mój znajomy nie jesteśmy zalogowani do konta microsoft.

2023-02-04 17:58

#18 DJGraco

No to ja też nie jestem zalogowany do konta microsoft wlaśnie.
Eh ten win10 to u każdego działa inaczej

2023-02-04 19:28

#19 misiek

Czy wspomniane laptopy nie są z czytnikiem palca, czy skanerem twarzy?

Chcesz być dilerem? Chcesz być bandytą? Mieć własny burdel, pasuje ci to. Chcesz mieć kopyto i wrogów jak Don Vito? Chcesz iść do puchy, do piachu i na co ci to.
2023-02-05 02:05

#20 Numernabis

Owszem, odcisk palca jest, ale skaner twarzy to może posiadać każdy z kamerką, ale nie w tym rzecz, bo sam hello jak czytałem działa jedynie z kontem microsoft.
A co do czytniku palca to mam skonfigurowany i używam zamast klepać za każdym razem hasło.

2023-02-05 09:06