EltenLink

aplikacje na telefony komórkowe proponowane przez rząd. mają być obowiązkowe

Back to inne

#1 iwkan

Niedawno słyszałam w telewizji, że rząd rozważa obowiązkowe instalowanie na telefony komórkowe dwóch aplikacji. Jedna miała by informować o różnych alertach, na przykład pogodowych, druga zaś miałaby służyć o ile dobrze pamiętam do kontaktów z pogotowiem czy policją w nagłych przypadkach. Cały szkopół w tym, że taka aplikacja miałaby być instalowana bez naszej zgody i nie można byłoby jej usunąć. Co myślicie o tym, bo według mnie, nie jest to zgodne z prawem i narusza podstawowe prawa człowieka, nie mówiąc już i o innych kwestiach, jak choćby takich, kto miałby taką aplikację instalować, producent czy operator. Zachęcam do dyskusji i opinii na ten temat

Слава Україні! Sława Ukraini!
2022-09-12 04:36

#2 MarOlk

A ja nie mam telefonu... Ok, ok.

2022-09-12 07:37

#3 nuno69

Eeee, na gadaniu się skończy. Kto będzie chciał to i tak usunie.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2022-09-12 08:33

#4 nuno69

Nie rozumiem tej funkcji szybkiego kontaktu ze służbami, przecież każdy telefon ma jakiś skrót do tego wbudowany

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2022-09-12 08:33

#5 monstricek

Coś mi to przypomina. Mamy listę aplikacji, które są zalecane do instalacji na dowolnym telefonie pojawiającym się w Rosji. Ta lista obejmuje sieci społecznościowe, asystenta głosowego, aplikację umożliwiającą dostęp do różnych usług rządowych. Kiedy osoba po raz pierwszy uruchamia telefon, widzi ekran, na którym znajduje się oferta zainstalowania wszystkich programów. Z listy można wybrać tylko ci, którzy interesują użytkownika, albo odrazu zainstalować wszystko. Można się zgodzić lub odmówić. Niektórym się to podoba, innym nie. Powiem, że jest to dość wygodne, szczególnie dla początkujących, ponieważ prawie wszyscy w Rosji używają w przybliżeniu tego samego zestawu programów i usług, i okazuje się, że starsi lub poprostu początkójące użytkownicy mogą nacisnąć jeden przycisk i nie iść do PlayMarket lub AppStore żeby pobrać około dziesięciu potrzebnych programów. Dodatkowo można odmówić instalacji aplikacji, więc okazuje się, że nikt nikomu niczego nie narzuca. Ściśle mówiąc, wolałbym mieć w telefonie pewną liczbę aplikacji, z których faktycznie będę korzystał, niż dziwne gry czy oprogramowanie narzucone np. przez Xiaomi.

Edited 2022-09-12 08:58

#6 MarOlk

@Nuno, Czego nie rozumiesz? :P To będzie miś na miarę naszych możliwości, a prawdziwe pieniądze robi się na drogich, słomianych inwestycjach.

Edited 2022-09-12 08:59

#7 MarOlk

O ile oczywiście informacja o tych aplikacjach to prawda. A po ostatniej sprawie z wydaniem ponad półtora bańki na cudowne ławeczki niepodległości opatrzone surowym regulaminem jestem w stanie uwierzyć, że i takie pomysły od czapy przychodzą tym blabla do głowy

2022-09-12 09:01

#8 iwkan

Moim skromnym zdaniem chodzi tu o obserwację ludzi. Te aplikacje to pretekst. Nie mogą używać pegasusa to chcą tylnymi drzwiami otworzyć sobie możliwość obserwowania ludzi. Bo w innym wypadku byłaby możliwość usunięcia, czy wyboru. Myślę też, że niewiele ludzi chciało to zapewne instalować. Monstricek, masz rację, jeśli ten system używać po to, by ułatwić ludziom życie. I jak sam piszesz, tam jest możliwość wyboru Wtedy byłaby to dobra opcja Co do tego czy jest to prawda. Słyszałam już o tym dwókrotnie i gdzieś chyba czytałam. I jak ktoś już przede mną wspomniał byłoby rzeczywiście dobrze, gdyby się na gadaniu skończyło.

2022-09-12 09:42

#9 MarOlk

Może i tak, ale ja mam prostsze wytłumaczenie. Po prostu kasa dla krewnych i znajomych królika. Ktoś te aplikacje będzie musiał stworzyć i nie zrobi tego za darmo.

2022-09-12 09:49

#10 iwkan

A z tym się zgadzam. Tylko wtedy będzie pytanie: kto ma to robić, bo chyba nie producent. I czy byłoby to zgodne z prawem? Chyba operatorzy. Ale im by się to nie podobało.

2022-09-12 10:01

#11 monstricek

U nas to instalują producenci. Jeśli wiadomo, że telefon trafia do Rosji, do niego dodaje się ten ekran startowy z propozycją apek.

2022-09-12 11:55

#12 camila

Opcjonalne - tak. Obowiązkowe - nikt mi nie bedzie niczego narzucał. Customy jeszcze istnieją. ;)

ENFP
2022-09-12 12:57

#13 balteam

I tak ci narzucają apki producentów, sklep play, gg=youtube itd :P
No, ale tak, też uważam, że słabo jeśli będzie to obowiązkowe i mam nadzieję, że ludzie będą wtedy jakoś protestować.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-09-12 13:06

#14 misiek

No to może troszkę się po śmiejemy: co z tymi co mają zwykłe telefony lub z symbianem? Do więzienia ich :D Po za tym już widzę jak Apple się na to godzi. Ale tak serio tu niema nic do śmiacia się. Tu trza płakać.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2022-09-12 16:51

#15 MarOlk

Natychmiast trzeba powołać komisję ekspertów za kilkanaście melonów, która po dwóch latach stwierdzi, że co do alertów to jest coś takiego jak rządowe centrum bezpieczeństwa, a co do wzywania służb to w Polsce jakimś cudem funkcjonuje coś takiego jak numer 112, na który o dziwo da się zadzwonić nawet z zablokowanego telefonu.

2022-09-12 16:58

#16 Numernabis

Całkowicie bez sensu, a jeśli chcą i wprowadzą to na pewno nie w celu bbezpieczeństa, a raczej w celu zwiększonejj możliwości inwigilacji, bo co z tego, że wymuszą aplikacje skoro nikt z nich nie musi korzystać, będą nieużywane, bo do korzystania nie mają już jak zmusić, kto chce skorzysta, kto nie, nie skorzysta, ale za pośrednictwem takich aplikacji w białych rękawiczkach bedą mieli pełny dostęp do urządzeń telefonicznych.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-09-12 18:19

#17 cinkciarzpl

Już mają. Pegasus to tylko jeden z wielu programów na rynku
RCB zostanie zlikwidowane
Te appki to badziewia jakich mało. Alarm112 z tego co wiem wysyła pesele i inne takie zwykłym smsem a są potrzebne do rejestracji co już załącza alarm tylko że w głowie myślącego urzytkownika, a całe to RSO zasypuje powiadomieniami np o wypadkach w całym wojewudztwie mimo wyraźnego wskazania lokalizacji i ja wywaliłem to po miesiącu co uwarzam i tak za mega przejaw cierpliwości. :P

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
Edited 2022-09-12 19:57

#18 misiek

Czyli mówię co następuje: kupić zagranicznego prepaida, starą Nokię bądź innego Sony ericssona i w razie potrzeby na 112 korzystać z tych telefonów :D

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2022-09-13 01:25

#19 iwkan

Tylko zapomnieliście o tym, że numer musi być zarejestrowany. A czy jesteście pewni, że można to samemu zainstalować? Mogą czy to wrzucisz bez względu czy się zgadzasz czy nie. A tłumaczenie, że dotychczasowy system nie spełnia oczekiwań, zupełnie mnie nie przekonuje tym bardziej, że minister odpowiedzialny za cyfryzację utrzymuje, że jakoby o niczym nie wie. Jakoś nie bardzo mi się chce w to wierzyć.

2022-09-13 07:32

#20 Numernabis

Pegasus to narzędzie i muszą ukierunkować na danego osobnika, a tu mając aplikację mają ażdego z telefonem na tacy bez potrzeby stosowania pegasusa.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-09-13 10:28