Kiedyś obiecałem wam pewną funkcjonalność, a więc czas obietnicy dotrzymać. Na serwerze Eltena rusza serwer pocztowy POP3 i SMTP, choć na razie traktujcie to jedynie jako funkcję beta. Co to oznacza?
Możliwe jest podpięcie dowolnego klienta pocztowego obsługującego POP3 do obsługi wiadomości na serwerze Eltena. Funkcję testowałem na Mailu iOS oraz kliencie Thunderbird.
W razie jakichkolwiek problemów dawajcie znać, bo funkcja jest dość eksperymentalna szczególnie, że ze względu na specyfikę struktury Eltena musiałem napisać własny serwer POP3.
A poniżej dane do połączenia na wypadek, gdyby klient pocztowy sam ich nie wykrył:
Poczta przychodząca: Host: elten-net.eu, Protokół: POP3, Port bez szyfrowania: 110, Port z szyfrowaniem TLS: 995, Login i hasło jak do konta na Eltenie.
Poczta wychodząca: Host: elten-net.eu, Protokół: SMTP, Port bez szyfrowania: 25, Port z szyfrowaniem TLS: 465 lub 587, Login i hasło jak do konta na Eltenie.
Miłego używania. :)
#StandWithUkraine
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
Mowa jest o tym, że jeżeli ty używasz jakiegoś, desktopowego lub mobilnego, klienta poczty elektronicznej, możesz dodać do niego obsługę konta Eltenowego. Czyli, jeżeli odbierasz pocztę z Interii na przykład na iPhone, tak samo, przynajmniej teoretycznie, będziesz mógł odbierać wiadomości prywatne z Eltena, które będą wyświetlały się jako maile w twojej skrzynce odbiorczej. I w drugą stronę analogicznie.
Thunderbird, sam wykrył, ostrzegał o braku szyfrowania, pokazuje, że niepoprawne hasło mimo, że właśnie tym samym hasłem zalogowałem się na eltenie i działa.
w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.
Thunderbird próuje logować się mailem, a nie loginem Eltenowskim. W sensie, przy autowykrywaniu próbuje podać jako login cały mail. Daj mi sekundkę, rozwiążę ten problem server side. Zapomniałem o tym, a ja wpisałem do Thunderbirda dane ręcznie
#StandWithUkraine
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.