Ja też nic nie widzę, ale mnie to jakoś nie przeszkadza. Co do tej przykładowej piramidy to akurat wiem jak ona wygląda więc jest się do czego odnieść. A poza tym można próbować sobie to jakoś wyobrazić. Myślę że mimo wszystko dobrze, że jest opisywane wszystko. Bo osoby widzące mogą zobaczyć wszystko my niestety, nie.
Np. z taką wiedzą możesz to opisać widzącemu, co czasami jest fajne o tyle, że jak ktoś ci powie... no nie wiem: wiesz, ten gość, co zawsze był w czarnoczerwonym płaszczu, to ty może skojarzysz, o kogo chodzi.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.
"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."
"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."
Witajcie. Czy są jeszcze jakieś strony z audiodeskrybowanymi filmami? Czy tylko adapter.org.pl i dzdn.pl? No i miałam takie pytanie, ale już chyba tu ktoś odpowiedział. Jak wygląda taka audiodeskrypcja? To znaczy, ktoś powiedział już tutaj, że zależy to od wielu czynników, zgody udostępniania i tak dalej. No, ale czy można by było na przykład napisać do stoważyszenia Defacto albo do Katarynki z listą filmów, które większość osób niewidomych chciałaby wysłuchać z audiodeskrypcją? No, bo myślę, że wielu z nas na przykład chciałoby wysłuchać Harry'ego Pottera, albo jakieś takie kultowe, znane filmy.
To bardzo fajny pomysł, nei wiem, czemu w tym kraju się nic w tym kierunku nie dzieje. A propos tego kraju, to zależy, jak znasz angielski, bo jest bardzo dużo filmów z angielskim ad.
Że tak powiem, TVP dała plamę. Zrobili serial "Korona królów". Tak się tym chwalą, że aż z ciekawości zaczęłam oglądać i nawet się wciągnęłam. Ale ja się pytam, gdzie jest audiodeskrybcja? Czy naprawdę tak wielkim problemem było opracowanie jej? Skoro chcą, żeby serial był dostępny dla wszystkich, to mogliby o nas pomyśleć. Aż mam ochotę do nich napisać.
Już nie raz tak bywało, że zaczynało się projekty, nawet były dobre, i na tym się kończyło. Tak było z grą "serce zimy", czy jakoś tak, dokładnie nie pamiętam nazwy i tak samo jest z autodeskrypcją. Stowarzyszenie de facto robi filmy z autodeskrypcją i udostępnia je również. Mają nawet klub filmowy, do którego się można zapisać. Wtedy przysyłają filmy oglądasz je i możesz się wypowiadać na ich temat na forum.
Bardzo dużo filmów z audio jest na kanale tv4. Na prawdę dużo, na prawdę różnych i na prawdę dobrze zrobione coponiektóre, co mnie trochę zdziwiło, jak to pierwszy raz zobaczyłam.
Ehh- wszyscy mówią o tej audiodeskrypcji w tv, a ja nawet nie wiem jak to włączyć. A może z tym jest jak ze złotym pociągiem- wszyscy o nim mówią, nikt go nie widział.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
@łysy masz odpowiedni przycisk na dekoderze. @elanor: tvp nigdy nie umiało w audiodeskrybcje. A przynajmniej ja na żadnym z ich tworów takiej nie uświadczyłem. Dobrą robotę natomiast jeśli o to chodzi robi atm group, która na wszsystkich kanałach dużą ilość kontentu ma podeskrybowaną.
Denis333- to może chociaż mi powiesz, jak ten przycisk się nazywa, bo za holerę ani sam, ani z pomocą nie mogę do tego dojść, a dekoder mam na bierząco aktualizowany. Daszku- stary film, jeśli to to o czym myślę. Może być problem, ale jakbyś znalazł to daj znać.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.