Samodzielnościowe forum mieszane

samodzielne poruszanie się [komunikacja miejska i orientacja przestrzenna]

Started by lukasz1993258 206 posts last post 1 month ago Page 4 of 11

Transcription

No to daj znać, bo ja jestem ciekawy, co to jest za gadacz i jestem ciekawy, jaki to jest syntezator mowy, więc miło to będzie usłyszeć, także ja również czekam, jak będziesz dać znać i powiedz mi, jaki jest syntezator mowy, a jeśli będziesz miał w jakiś sposób taką możliwość, to, no jeśli masz możliwość nagrywania, to wrzuć tutaj próbkę, to sobie coś z chęcią posłucham. Nie, no jasne. Ale jeszcze powiem na sam koniec tyle, że sądzę, że to będzie jakiś syntezator mowy. Problemów, oczywiście. Także ja również czekam i pozdrawiam. Dobrze, dobrze, to ja to jakby...

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Witam serdecznie. W końcu dzisiaj udało mi się po całym minu trafić na podziękowiony MPEK w Chejnówce. Może jeszcze do końca nie jest wypracowany, bo jeszcze może się gubi. To o co mnie podaje ludzie, że nie zawsze zgadzało się zapowiedź głosowa z rzeczywistym, z rzeczywistym, z rzeczywistą realizacją MPEK-u. Może tak powiem. Ale... Na nowy początek zawsze coś. Bardzo fajnie zostało to zrobione. Jakie to... Na pewno to nie kojarzę, żeby to coś było z telewizji, ale jaki to syntezator... To nie powiem. Może... Mam wrażenie, że to jest głos... ... Następny przystanek, przystanek na żądanie. W Hajnówce jest to dużo lepiej. Na przykład następny przystanek 3 maja przy cmentarzu na żądanie. Powiedziało 3 maja przy cmentarzu na żądanie. Tak powiedziało dzisiaj w Hajnówce. W środę może uda mi się pojechać, pojadę i to nagram. Bo będzie więcej ludzi, bo tam rynek jest. Może będzie więcej ludzi. I w środę może uda mi się to nagrać. Proszę kierowcy, żeby włączył, bo oni włączają. To dla niektórych jest korzystające, że się nie zgadzili. Akurat, że... W Hajnówce jest korzystające, więc powiem tak. Pojadę, nagram i spróbuję to jakoś urządzić. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

Co do komunikatów tutaj w Warszawie, to zazwyczaj tutaj mówi w tramwajach Tomasz Knapik, aczkolwiek ostatnio jechałem tramwajem i to było dwa dni temu, ja dobrze pamiętam, to niestety była taka dosyć nietypowa sytuacja pod tym względem, że tutaj mówił, owszem, Tomasz Knapik, następny przystanek, ale już nazwę przystanku mówił ktoś zupełnie inny. Nie wiedzieliśmy w ogóle dlaczego tak, ale tak właśnie to wyglądało i to było dosyć dziwne. I to było tylko chyba na dwóch przystankach, jak dobrze kojarzę, a potem już normalnie było, potem już normalnie był głos tego, Tomasza Knapik. Co do metra tutaj, to zazwyczaj jeszcze są... To są te metra stare, co to daje skutek tego, że tam jeszcze mówi Ksawery Jasiński, chociaż w tych nowszych mówi już Maciej Gudowski. Jak dobrze pamiętam, ale chyba tak. Nie wiem, jak to jest tylko w przypadku... Jak to jest w przypadku... W przypadku tego, tych autobusów, tych kolei mazowieckich, bo, dobrze mówię, bo mi się szczerze powiedziało, mi się szczerze powiedziało, że jeszcze nigdy nie zdarzyło taką koleją jechać. A co za tym idzie, w tym momencie mi jest ciężko zweryfikować, jak to wygląda w praktyce. Więc nie wiem, jak to tam jest, ale podejrzewam, że w kolejach mazowieckich też mówi raczej... Też mówi Maciej Gudowski lub Tomasz Knapik. No i chyba na razie, póki co, tyle. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Ja już nagrałem na dyktafonie Olympus, zaraz spróbuję dyktafon upuścić, mimo że on nie jest podłączony do tego komputera. Mam nadzieję, że będzie słychać, jaki to głos wypowiada przedstawki w hejnowskich MP-kach. Na pewno to nie jest głos jakiejś znanego celebryty, czy znanej celebrytki, takiej bardzo znanej. Może to też pani, udzielimy głosu, może hejnowki, zaraz już można będzie usłyszeć. Teraz może będzie można właśnie usłyszeć głos.

Pozdrawiam

Transcription

Bardzo serdecznie, chciałbym powiedzieć, jeżeli chodzi jeszcze o samodzielne poruszanie się. Jest taki pan, pochodzący z Siedlec, nie będę mówić nazwiska, który chyba zapomina o osobach niewidomych, które chodzą bez opiekuna, bo myśli, że my powinniśmy mieć opiekun. Dlaczego tak mówię? W jego galeriach wymyślił ten pan coś takiego jak drzwi obrotowe. Ja osobiście, jak idę sam do takiej galerii, typu galeria Jorowiecka, czy galeria Alfa u nas w Białymstoku, czy galeria Siedlce, czy nawet, nie to ja się do galerii, nawet żeby do tej żabki dojść, do tej galerii jorowieckiej, to też zostałyby zrobione obrotowe drzwi. Jak ja idę sam, ja zawsze szukam, żeby były albo złote drzwi, gdzie ja sam osobiście otwieram, albo żeby się przynajmniej rozsuwały na bok. Tak jak jest na przykład, nie wiem, na wydziale humanistycznym UPH w Siedlecach. Czy na przykład w Oszułomach w Białymstoku, czy to na Produkcyjnej, czy to na Chetmańskiej, czy to w galerii Zielonych Wzgórzach w Białymstoku u nas, czy to w galerii Białej. O takie to ja rozumiem. Po prostu ładne drzwi, nawet w galerii Podlaskiej, na Wysockiego. Takie to ja rozumiem. Czy na Wysockiej. Takie to ja rozumiem. Czy na Wysockiej. Takie to ja rozumiem. To ja rozumiem takie rozsumowanie. Ale obrotowe drzwi dla mnie jest uciążliwe. Jak z kimś idę, zgadzam się, mogę wejść do osobowego. Ja muszę iść sobie z osobą widzącą, żeby wejść przez te obrotowe drzwi. I moje pytanie to do Państwa. Czy ktoś da radę sam przejść przez takie drzwi obrotowe? Jestem bardzo ciekaw. Jestem bardzo ciekaw. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

więc teraz ja powiem w ten sposób co do tego, że ponoć niewidomi powinni mieć opiekuna no ja też często takie zdanie słyszę no wiadomo, że są pewne kwestie z którymi osoby niewidome sobie za bardzo nie poradzą aczkolwiek to też zależy tutaj od osoby niewidomej i od indywidualnego nauczenia bo jedna osoba niewidoma sobie z czymś poradzi a druga nie, choćby się ją uczyło i uczyło i tutaj trzeba brać to pod uwagę no ja jednak uważam, że no aż tak ten opiekun to nie jest konieczny moim zdaniem bo na upartego jeżeli człowiek czegoś chce no to to sobie zrobi, jak coś chce do jedzenia to w miarę swoich możliwości coś tam sobie wykombinuje, tak jeżeli potrzebuje dojść do sklepu, aby porobić zakupy, to dojdzie weźmie sobie jakiegoś asystenta kupi to co ma kupić i wróci i to jest to, co ma kupić i wróci bo zawsze ktoś tam się zjawi, żeby znaczy zawsze jest ktoś, kogo się poprosi o to, żeby pomógł tej osobie dojść tu i tu więc taka jest moja kwestia co do tego że osoby niewidome powinny mieć opiekuna natomiast tutaj teraz odniosę teraz odniosę się do tych drzwi obrotowych ja powiem tak, jeżeli ja idę do Arkadii na przykład sam z jakichś przyczyn to zazwyczaj jest tak, że kogoś proszę o pomoc kogoś tam złapę na ulicy, czy ktoś tam gdzieś skądś wraca, czy coś bo tak się akurat niestety składa, że u mnie też są drzwi obrotowe co to naprawdę jest uciążliwe więc niestety tak to w tej kwestii wygląda a tutaj brak Tczyk, masz rację, te drzwi obrotowe są naprawdę uciążliwe jeżeli ja się nie mylę to to są chyba główne drzwi główne wejście do Arkadii to faktycznie tutaj problem jest i to poważne, ale zresztą to w miarę możliwości ja staram się w miarę swoich możliwości sobie radzić, wiadomo, że mam pewne problemy, bo mam ale po prostu na tyle ile jestem w stanie na tyle sobie radzę no to z mojej strony jak na razie tyle dziękuję

Transcription

No to powiem Ci bratczyk, że ja ten głos bardzo dobrze znam Właśnie taki sam głos był w Sosnowcu jak się jechało tramwajem Identyczny to był głos Naprawdę taki sam Ta sama babeczka No to właśnie o ten głos mi chodziło To jest ten sam głos Już poznaję

Transcription

Witam Państwa serdecznie zapomniałem powiedzieć tak, że bardzo z nieprzyjemnymi kierowcami się spotykałem niestety w hejnowce pamiętam jak poprosiłem o włączenie udźwiękowienia to pan się taki oburzył na spodobnie w taki sposób po co panu to? niektórzy naprawdę kierowcy albo jak kiedyś przyjechał mp3 nie zauważyłem, bo tam trochę inne mp3 w hejnowce są niż u mnie w Białymstoku tutaj zacząłem iść, a dla kierowca specjalnie drzwi zamknął i odjechał potrpałem w cudzysłowie sprzed nosa naprawdę niektórzy to tacy, że szczoda słów natomiast bodajże, że wczoraj w Białymstoku wsiadłem do mp3 myślę, dlaczego kierowca tak stoi stoi i nie jedzie nagle patrzę, słyszę drzwi otwiera ktoś podniknął wsiadł autobus już miał odjechać patrzę znowu otwiera drzwi już nie wszystkie, ale otwiera i kolejna nas posiada już miał znowu odjechać znowu ktoś stoi kolejna osoba wsiada i zobaczył, że już nikt więcej nie biedni i wtedy dopiero odjechał od takich kierowców to ja bardzo dobrze rozumiem ja takich kierowców lubię i tacy to powinni jeździć tymi mp3 tą komunikacją miejską w danym mieście pozdrawiam

Pozdrawiam

Transcription

Co do niemiłych kierowców, to też się czasami spotykałem z takimi, ale powiem Ci, że z tego co ja wiem, to oni mają obowiązek mieć wyłączone nagłośnienie w autobusach czy tramwajach. Natomiast ja teraz powiem taką małą historię, może to się nie tyczy do końca komunikacji miejskiej, ale tyczy się to ogólnie pomocy od strony jednego taksówkarza z pewnej korporacji. Notabene była raz taka sytuacja, że potrzebowałem zrobić dosyć duże zakupy. Niestety była umowa taka, że mi pomaga zrobić te zakupy i że potem mi pomoże je wnieść do domu. Przy czym przy Arkadii nagle stwierdził, że on pracuje, że on nie ma czasu na zaprzeproszenie pierdoły. No i zapłaciłem, mu odjechał, ja tylko zadzwoniłem na tą korporację, z której korzystam często, zgłosiłem zachowanie tego kierowcy. No i zapłaciłem, mu odjechał, ja tylko zadzwoniłem na tą korporację, z której korzystam często, zgłosiłem zachowanie tego kierowcy. Tutaj niestety był minus taki, że na początku prosiła mnie konsultantka, żebym chociaż powiedział jakiś numer rejestracyjny tego samochodu. No niestety nie byłem w stanie tego powiedzieć, ale powiedziałem mniej więcej o której godzinie to było. No i ten facet dostał prawdopodobnie z tego co się dowiedziałem nieoficjalnie zwolniony. Także tak to wygląda. No i chyba tyle.

Transcription

Jeszcze taka informacja, że ponoć mają w Siemiatyczach się pojawić udźwiękowione MPEG-i. W poniedziałek pojadę, zobaczymy, się przekonam. Nie wiem o czym jest, bo mi powiedział taki Panie, że w Siemiatyczach mają się pojawić udźwiękowione MPEG-i i jak się burmistrz zmieni. Na ile w tym prawdy? Nie wiem, ale jeżeli faktycznie są udźwiękowione w Siemiatyczach, to ja tym bardziej nagram i tutaj to zaprezentuję. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

jak się burmistrz zmieni jak się górmistrz zmieni burmistrz znaczy się no tak, no to wiadomo, że trochę sobie poczekasz tak samo jak parę ładnych lat temu była jakaś wzmianka w jakichś wiadomościach że w Poznaniu ponoć mają być komunikaty głosowe w autobusach i tramwajach wypowiadane jedną głośnością że mają być plomby zamontowane dzięki czemu kierowcy nie będą mogli ani ścieczeć ani zgłaśniać i będą mieli obowiązek być to cały czas wyłączone nie, nawet chyba tego nie mogli wyłączyć znaczy się, ale ile w tym jest prawdy i czy to zostało zrealizowane nie wiem, sądzę, że na pewno nie, no bo w tym kraju jednak niektóre rzeczy, niektóre procedury są bardzo, bardzo wolne a niektóre jeszcze nawet żeby tego było mało są niezrealizowane chociaż powiem, że są w planach ale nie są realizowane dziękuję

Transcription

Witam serdecznie, mnie udało się dzisiaj nadrać głos zapowiadający przystanki w białostockich MPEG-ach. O ile się nie mylę jest to głos Ewa z firmy Microsoft Iwona. Proszę o potwierdzenie albo zaprzeczenie tego mego przemyślenia, tego rozważania, nie wiem jak to powiedzieć, a w tej chwili zaprezentuję głos. Właśnie tak, tyle, pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

Tak, to jest Ewa. Nawiasem mówiąc, Ewa, syntezator mowy, który zapowiada nawet na dworcach czy na centralnym dworcu też jest we Wrocławiu i w Krakowie, jeżeli chodzi o zapowiadanie pociągów na przykład. To jest taki przykład. Co do tego syntezatora mowy w komunikacji miejskiej, to sobie właśnie przypomniałem, że przecież w Bielsku Białej też Ewa zapowiada przystanki. Właśnie teraz jak to usłyszałem, to sobie to przypomniałem właśnie.

Transcription

W poniedziałek będę jechał do Siemiatycz A w czwartek będę jechał do Suwał Kto też tam spróbuje nagrać To na pewno, jeżeli tylko jest A jeżeli chodzi o ten głos to też jest przecież on zapowiada głos na stacji PKP Solejówek Pojeździłem do Warszawy też Z Solejówka też. Pozdrawiam

Pozdrawiam

Transcription

ale w niektórych miastach jak widać ten głos jest czyli na przykład w Twoim mieście w Bielsku Białej ciekawe w jakim mieście w jakim jeszcze mieście jest jeżeli chodzi o komunikację

Transcription

Dzień dobry Ewa jest bardzo popularnym syntezatorem Jest na wielu dworcach I myślę, że jest najczęściej wykorzystywana Z tego co mi wiadomo Nie wiem dlaczego, bo osobiście wolę Maję Ale niestety Ewa częściej występuje Takie mam przynajmniej wrażenie Chociaż właśnie ja uważam, że Maja jest lepsza Co do twojego posta Łukaszu Na temat taksówkarza To rzeczywiście on nie jest na ten wątek Ale nie będę tworzyła nowego Bo w sumie nie wiem jak go Jak go Jak miałabym go nazwać Szczerze mówiąc A w pewnym sensie dotyczy on poruszania się Może nie komunikacji miejskiej Ale poruszania się Nie komunikacji publicznej, ale poruszania się Więc mogę to jakby No myślę, że można go tutaj zostawić Jednak ja Nie dziwię się temu panu, że nie chciał ci pomóc Bo No bo on jednak rzeczywiście pracuje, tak? A zrobienie zakupów nie trwa krótko Więc Myślę, że to wykraczało poza jego obowiązki Tak mi się wydaje No bo jednak No nie wiem, on jest taksówkarzem, tak? Macie dowieźć na miejsce Ewentualnie zaprowadzić gdzieś Ale robić zakupy To jakby Ja jestem w stanie zrozumieć tego pana i No krótko mówiąc Nie dziwię mu się Oczywiście Gdyby pomógł To byłoby super Ale rozumiem, dlaczego tego nie zrobił

🇺🇦 🇵🇱

Transcription

Ja się powiem tak, co do syntezatora mowy, Ewa to on jest papuralny, dosłownie tutaj masz rację. Co do Maji, no to moim zdaniem to jest kopia Ewy, tylko że w podwyższonej wysokości, nawet to kiedyś ktoś też powiedział. To samo jest Jan kontra Jacek, Jan jest mniej, w troszkę zmniejszonej barwie niż Jacek, no ale to nie tutaj na ten wątek, więc sorry za optok. W każdym razie na Warszawie Zachodniej jest Ewa, bu, Ania, a kapela Ania. Nie wiem tylko jak jest w przypadku Warszawy. W Warszawie Wschodniej, bo się nie orientowałem.

Transcription

Dzień dobry. Drzwi obrotowe mają tak wiele plusów, że na pewno nie zostaną zastąpione czymś innym. No chyba, że człowiek wymyśli lepszą alternatywę dla nich, ale generalnie mają na tyle dużo plusów, że myślę, że pozostaną długo jeszcze tak popularne. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest po prostu poprosić kogoś o pomoc w przejściu.

🇺🇦 🇵🇱

Transcription

Ja na przykład te drzwi często słyszę, bo oni wydają jakiś taki często charakterystyczny dźwięk, jak obracają się, także nie wiem, jak ja rozumiem, że nie przyjdę przez te drzwi, to oczywiście proszę o pomoc na przykład, ale często ich słychać naprawdę.

Transcription

Znaczy się, jeżeli chodzi o mnie, no to ja je też słyszę, ale po prostu one mi za bardzo nie odpowiadają. Nie wiem tak naprawdę, ku czemu te drzwi obrotowe mają służyć, bo się nigdy w to nie zagłębiałem, może ktoś wie. Ale tak jak mówiłem, no nie za bardzo mi odpowiadają, więc jeżeli ja tylko mam taką możliwość, to po prostu proszę kogoś o pomoc, ktoś mi pomoże. No i na tym cała ta jazda się, że tak powiem, kończy.